Motiv Cinnamonu Bigfoot Ergonomy Blue 0.1

[singlepic id=589 w=120 h=120 float=right]Již delší dobu jsme vám nepředstavili žádné nové téma Cinnamonu. Důvod je jednoduchý – žádné nové nikdo nevytvořil. Bylo pouze aktualizováno několik starších motivů. Až včera se po dlouhé době objevilo nové téma, stojící za povšimnutí. Má název Bigfoot Ergonomy Blue 0.1. Motiv byl vytvořen RJainem na základě vynikajícího tématu Faience. Je inspirován motivy Luna a KDE Glass. Motiv je tmavý, barva modročerná, hodí se tedy zejména k tmavším motivům GTK+. Dle autora se jedná o beta verzi a stále pracuje na jeho vylepšení, takže lze v v brzké době očekávat jeho aktualizace.

Motiv jsem použil v Cinnamonu 1.6.7, kde funguje naprosto bez problémů Výtku však směřuji opět k použitému fontu. Tragedie. Autor použil písma Sans a Sans sherif, která jsou dle mého mínění přímo ošklivá. Opravdu nechápu, proč si někdo dá práci a vytvoří povedený motiv pro Cinnamon a nakonec to „korunuje“ použitím hnusného fontu. Já beru, že ve výchozích písmech v linuxu žádné hezké není, ale jaký problém by byl přidat do stahovaného archivu pohledné písmo, aby si jej uživatel nainstaloval? Je to jen pár kliknutí navíc a výsledek určitě stojí za to. Osobně jsem si font u tohoto tématu změnil na Felipe a rozdíl je neskutečný.

 

[singlepic id=590 w=420 h=340 float=center]

 

Pokud jsem vás tedy předchozím odstavcem neodradil a chcete si motiv Cinnamonu Bigfoot Ergonomy Blue 0.1 nainstalovat, stáhněte si potřebný archiv z tohoto odkazu. Po stažení jej rozbalte, a nakopírujte do skryté složky .themes v domovském adresáři.

Druhá možnost je učinit totéž a pod rootem rozbalenou složku s motivem nakopírovat do /usr/share/themes. Osobně dávám přednost první možnosti.

Pokud si chcete změnit font motivu, je zapotřebí jej přepsat v souboru .css. Tento motiv má poněkud jinak řešené .css. Obvykle bývá vše v jednom souboru .css. Zde tomu tak není. Autor vytvořil soubor cinnamon.css, který si „tahá“ kódy z dalších dílčích .css souborů, umístěných ve složce css. Mezi množstvím souborů najděte soubor main.css a otevřete jej v některém z textových editorů (např. Gedit). V 5. – 7. řádku je tento kód:

stage {
font-family: Felipe, Felipe;
}

 

[singlepic id=591 w=420 h=340 float=center]

 

Za dvojtečkou je název použitého fontu. Ten přepište na vámi vybraný název písma, soubor uložte a zavřete textový editor. Jen upozorňuji, že vybrané písmo musíte mít instalované v systému, jinak se nic nezmění. Pokud jste složku s motivem uložili do /usr/share/themes, musíte výše uvedené provádět pod rootem.

Nyní si motiv změňte v nastavení Cinnamonu nebo pomocí nástroje Ubuntu Tweak (v Menu Vylepšení Ubuntu). Někdy je potřeba Cinnamon restartovat. Je hotovo a vy si můžete užívat nový vzhled vašeho pracovního prostředí.

Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.