LibreOffice 4.0

Byla vydána nová verze kancelářského balíku LibreOffice 4.0, která nabízí velké množství nových funkcí a vlastností, které jsou uvedeny na této stránce: https://www.libreoffice.org/download/4-0-new-features-and-fixes.

LibreOffice 4.0: některé nové funkce

  • Integrace s několika dalšími systémy pro správu dokumentů – včetně Alfresco, IBM FileNet P8, Microsoft Sharepoint 2010, Nuxeo, OpenText, SAP NetWeaver Cloud Service a dalších – pomocí standardu CMIS.
  • Lepší interoperabilita s DOCX a RTF dokumenty, a to díky několika novým funkcím a vylepšením, jako je např. možnost importu poznámky a připojení připomínky v textu.
  • Možnost importovat dokumenty Microsoft Publisher a další zlepšení importu filtrů Visio s přidáním verze 2013.
  • Další UI vylepšení, včetně jednoté integrace a podpory motivů Firefox (Personas) tak, aby LibreOffice byl přizpůsobitelnější.
  • Zavedení techniky widgetů rozložení dialogových oken, které usnadňuje překládání, změnu velikosti a skrývání prvků uživatelského rozhraní, snižuje složitost kódu, a pokládá základy pro mnohem lepší uživatelské rozhraní.
  • Jiné záhlaví a zápatí na první stránku dokumentu aplikace Writer, bez nutnosti samostatného stylu stránky.
  • Několik vylepšení výkonu Calcu, plus nové funkce, jako je např. export diagramů jako obrázků (JPG a PNG) a nové tabulkové funkce, jak jsou definovány v ODF OpenFormula.
  • První vydání Impress Remote Control App pro Android, je podporováno pouze v některých distribucích Linuxu. (Druhé vydání, které vyjde už brzy, bude podporovat všechny platformy: všechny Linuxové distribuce, binárky, Windows a MacOS X).
  • Výrazné zlepšení výkonu při načítání a ukládání mnoha typů dokumentů, zvláště u velkých ODS a XLSX tabulek a RTF.
  • a řada dalších.

 

Pokud si chcete kancelářský balík LibreOffice 4.0 nainstalovat, stáhněte si potřebné archivy pro češtinu ze stránky http://www.libreoffice.org/download/?nodetect, kde si zvolíte architekturu i jazyk. Po rozbalení archivu naleznete návod na instalaci ve složce „readmes„.

Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

4 reakce na LibreOffice 4.0

  1. kupec říká:

    Tak jsem to zkusil,vypadá to pěkně,ale mám to celé v angličtině.Nevíte někdo jak tam hodit češtinu?Díky

  2. Satapouch říká:

    Patrně sis k základnímu balíku nestáhl balíček s češtinou a cs help balíček. Pokud si na stránce navolíš architekturu a jazyk, objeví se ti pro stažení hned pod základním balíkem. Instalace je obdobná jako u základního balíčku LO 4.0.
    Pro správnou integraci do menu v Cinnamonu doporučuji před instalací LO 4.0 odstranit starší verzi zadáním příkazu v terminálu: sudo apt-get purge libreoffice* . V základní složce je pak další s názvem Desktop integration, ve které v terminálu zadáš: sudo dpkg -i *.deb a LO 4.0 se objeví v Menu – Kancelář. U rozbaleného jazykového balíčku je postup obdobný – ve složce Debs otevřít terminál a zadat sudo dpkg -i *.deb . Totéž platí i pro balíček cs help.

  3. kupec říká:

    Moc díky za návod.Ale postupoval sem dle výběru jazyka.Vybral sem ČJ na jejich stránce a stáhla se AJ.Sem si vyhledal přímo odkaz na češtinu.V těch jazyk. mutací se trošku musí hledat a pak sem stáhl a nainst. http://download.documentfoundation.org/libreoffice/stable/4.0.0/deb/
    Rychle se spouští …gratulace vývojářům

  4. Satapouch říká:

    Není třeba nic vyhledávat, pokud si vybereš architekturu (32,64), balíček (v našem případě .deb) a jazyk, tak ti na stránce rovnou vyskočí tři archivy .tar.gz – hlavní balík, jazykový balík a balík cs help. Ty stačí stáhnout, rozbalit a instalovat dle výše zmíněného návodu.