Zviditelnění funkce hibernace v menu

[singlepic id=417 w=90 h=90 float=right]Tento malý tutoriálek vám pomůže dostat do nabídky vypnutí/odhlášení nebo do hlavního menu možnost Hibernace.

Nejprve si ve stručnosti povíme, co to ta hibernace vlastně je a k čemu je dobrá.
Hibernace je stav, kdy se vše v operační paměti (RAM) uloží na disk a počítač se zcela vypne. Tento stav je dobrý k tomu, že po opětovném zapnutí počítače či notebooku, nám systém naběhne přesně do stavu, ve kterém jsme ho vypnuli nebo-li hibernovali. Takže si můžete rozdělanou práci klidně dodělat jindy a nemusíte znovu vše otvírat jako tomu je po standardním vypnutí a zapnutí systému. Nehledě na to, že „procitnutí“ počítače po hibernaci, je velmi rychlé.
Pokud tedy od instalace nemáte v nabídce možnost Hibernace (zřejmě se bude týkat Linux Mintu 13 a starší) a rádi byste tuto funkci používali, tak zkuste udělat pár kroků níže uvedených.
Nejprve je nutné vytvořit soubor ve složce /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d/ pojmenovaný třeba mint.enable-hibernate.pkla (v názvu je důležité nechat to .enable-hibernate.pkla).

Na tvorbu souboru můžete použít jakkýkoliv textový editor, v našem případě použiju editor nano, protože je součástí LM již po instalaci.

Takže po otevření terminálu (Ctrl+Alt+T) nebo konsole zadáme:

sudo nano /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d/mint.enable-hibernate.pkla

Do otevřeného souboru vložíme těchto pár řádků a soubor uložíme:

[Enable hibernation]
Identity=unix-user:*
Action=org.freedesktop.upower.hibernate
ResultActive=yes

Po uložení restartujeme systém a nová možnost Hibernace by se měla objevit v nabídce.

Pro ty, kteří chtějí spouštět hibernaci z terminálu, slouží příkaz:

sudo pm-hibernate

Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.