Sweet Home 3D – naplánujte si bydlení v Linux Mintu – 1. část

[singlepic id=439 w=220 h=100 float=right]Nedávno mi byl dodán námět od našeho věrného člena s nickem kamowski na článek o aplikaci Sweet Home 3D. Jelikož jsme tu pro vás, tak jsem malinko zapátral a rád se s vámi o své poznatky o tomto programu podělím.

Sweet Home 3D je svobodná aplikace pro úpravu designu interiéru vašeho obydlí. Pomůže vám umístit váš nábytek na 2D plán domu s 3D náhledem. Program je zaměřen především na uživatele, kteří si chtějí rychle navrhnout svůj interiér, ať už úplně nový, nebo si jen chtějí provést redesign svého stávajícího bydlení. Četná vizuální vodítka vám pomohou nakreslit plánek vašeho domova a rozvržení nábytku v něm. Můžete kreslit stěny vašich pokojů přímo do obrázku stávajícího plánku a pak jen přetáhnete nábytek do plánku z katalogu, organizovaného podle jednotlivých kategorií. Každá změna v 2D plánku se současně projeví ve 3D náhledu, a tak vám ukáže realisticky ztvárněné rozvržení. Sweet Home 3D je vytvořen i pro Linux a tedy funguje i v našem distru Linux Mint. Program je přeložen do 22 různých jazyků, mezi nimi i do češtiny. Slovenština však bohužel chybí.

 

[singlepic id=432 w=420 h=340 float=center]

 

INSTALACE

Instalace je velice jednoduchá, stačí si jej nainstalovat ze standardních repozitářů pomocí Synapticu nebo Správce softwaru. Pokud ovšem chcete nejnovější verzi, stáhněte si zabalený archiv odtud. Poté si jej rozbalte na libovolné místo ve svém domovském adresáři a pro spuštění aplikace klikněte v rozbalené složce na soubor SweetHome3D. Do menu si jej pak přidáte ručně pomocí editace menu, zadáním cesty ke spouštěcímu souboru.

Rovněž můžete upravovat vzhled svých domovů pomocí Sweet Home 3D Online. Funkce online verze jsou stejné jako ve verzi ke stažení kromě toho, že vaše plánky pak budou uloženy na serveru po vaší registraci. On-line verze nemá žádnou lištu menu, ale všechny položky menu u verze ke stažení jsou dostupné z kontextového menu nebo z nástrojové lišty.

 

UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ

Každé editační okno aplikace Sweet Home 3D je rozděleno do čtyř menších oken s nástrojovou liště nahoře, jak je vidět na obrázku níže.

 

[singlepic id=433 w=420 h=340 float=center]

 

  1. Katalog nábytku. Tento katalog je umístěn vlevo nahoře a je uspořádán do různých kategorií (kuchyň, koupelna apod.). Kategorie obsahují veškerý nábytek a objekty, které lze přidat do vašeho návrhu. Můžete zobrazit nábytek v kategorii kliknutím na trojúhelníček vedle jejího názvu.
  2. Seznam domácího nábytku. Tento seznam obsahuje váš domácí nábytek. Může zde být jeho název, velikost a další charakteristiky pro jeho zobrazení. Může být seřazen pomocí kliknutí na  název sloupce. Umístěn je vlevo dole.
  3. Plánek domova. Je největší, v hlavním okně se nachází vpravo nahoře. Zobrazuje plánek vašeho domova, rozdělený do mřížky a na okrajích je umístěno měřítko. Můžete nakreslit umístění zdí vašeho domova pomocí myši a uspořádat si poté i váš nábytek.
  4. 3D zobrazení domova. Tento panel zobrazuje náhled na váš domov v 3D. V tomto podokně si můžete prohlédnout svůj domov buď shora nebo z pohledu virtuálního návštěvníka.

Každý panel může mít vlastní zaměření (tj. přijímat vstup z klávesnice). Provádění operací v daném podokně je závislé právě na jeho zaměření, což lze rozeznat podle barevného obdélníku, který podokno ohraničuje. Chcete-li přenést fokus na jiné podokno, použijte buď na klávesnici „Shift + Tab“ nebo klepněte kurzorem myši na dané podokno, čímž získáte jeho zaměření.

 

VYTVOŘENÍ NOVÉHO PROJETKU

Před dalším postupem, zobrazíte dialogové okno „Nastavení“, jak je znázorněno na obrázku níže, Umístěno je v nabídce „Soubor -> Nastavení“. Zde si nastavte výchozí hodnoty používané v programu, např. výchozí tloušťka a výška stěn a další předvolby.

 

[singlepic id=434 w=420 h=340 float=center]

 

Chcete-li si vytvořit nový projekt vašeho domova stačí použít výchozí projekt, vytvořený při prvním spuštění nebo klikněte na tlačítko „Vytvořit nový projekt“ v nástrojové liště. Navrhované kroky při návrhu designu nového projektu v aplikaci Sweet Home 3D jsou:

  1. Import naskenovaného plánku vašeho domova jako obrázek na pozadí pro nový projekt.
  2. Nakreslit zdi podle obrázku na pozadí.
  3. Upravit tloušťky stěn, barvy a textury.
  4. Přidat dveře a okna do projektu a upravit jejich velikost, čímž získéte realistický pohled na prázdný dům.
  5. Přidat nábytek do vašeho projektu, upravit jejich velikost a umístění, případně i s použitím importovaných 3D modelů.
  6. Vymalovat pokoje, změnit barvy a textury podlah a stropů.
  7. Pokud má váš projekt více než jedno patro, přidejte jejich úrovně a připojte i schodiště mezi nimi a proveďte prvních šest kroků pro každé patro
  8. Přidat rozměry a texty v projektu a zdokumentovat jej před tiskem.

Během těchto kroků se pravděpodobně budete často pohybovat i v 3D náhledu a měnit i úhel pohledu na rozvržení místností. Nezapomínejte také na  pravidelné ukládání projektu kliknutím na tlačítko „Uložit projekt“ v nástrojové liště. Uložený soubor Sweet Home 3D může být editován i jinými uživateli a mohou být přidány další 3D modely objektů a nábytku, které nejsou obsaženy ve výchozím katalogu. Rovněž si můžete vytvářet snímky v 3D zobrazení ve formátu PNG, vytvořit 3D video z virtuální cesty po vaší domácnosti a export 3D náhled svého projektu do formátů OBJ + MTL.

 

IMPORT PLÁNKU DOMÁCNOSTI

Tento první krok není samozřejmě povinný, ale urychluje nakreslení zdí stávajícího domova. Proto zkuste najít a naskenovat plánek vašeho domu či bytu, Poté ještě zajistěte jeho správné otočení. Neimportujte příliš velký soubor do Sweet Home 3D, obrázek má být pomocníkem, nikoliv uměleckým dílem. Pro vlastní import klikněte v nabídce na „Plán -> Importovat obrázek na pozadí„, Zobrazí se průvodce, který vám pomůže vybrat si i měřítko souboru plánku, jak je znázorněno na obrázku.

 

[singlepic id=435 w=420 h=340 float=center]

 

  1. Klikněte na tlačítko „Vybrat“ a vyberte si obrázek z dialogu. Sweet Home 3D podporuje formáty BMP, JPEG, GIF nebo PNG. Zde je použit naskenovaný plánek, který je k dispozici na této adrese.
  2. Po načtení obrázku, klikněte na „Pokračovat„.
  3. Definujte měřítko obrázku posunem koncových bodů na barevné čáře v obrázku tak, aby měřítko odpovídalo skutečným rozměrům. Potom zadejte tento skutečný rozměr u nakreslené čáry a klikněte na tlačítko „Pokračovat“.
  4. Definujte výchozí bod v plánku, tj. bod na obrázku odpovídající hodnotám (0, 0) v projektu. Poté klikněte na tlačítko „Dokončit„.

Jakmile je průvodce ukončen, objeví v mřížce plánek místnosti ve zvoleném měřítku, jak je znázorněno na dalším obrázku. Pokud jste zvolili špatné měřítko nebo umístění, upravte jej v nabídce „Plán -> Upravit obrázek na pozadí„.

 

[singlepic id=436 w=420 h=340 float=center]

 

KRESLENÍ ZDÍ

Chcete-li kreslit zdi, klikněte nejdříve na tlačítko „Vytvořit zdi“ v nástrojové liště. Pak klepněte v projektu na počáteční bod nové zdi a dvakrát klikněte ve svém plánku na koncový bod. Každý další klik pak označuje konec současné zdi a počáteční bod zdi další. Neberte zatím v úvahu dveře a okna při kreslení zdí, protože Sweet Home 3D automaticky počítat s umístěním otvorů ve zdi. Jak je vidět na obrázku níže, jsou stěny současně zobrazovány v plánku a v 3D zobrazení a vy si můžete kdykoliv nastavit úhel náhledu ve 3D zobrazení, a to pohybem myši se stisknutým levým tlačítkem.

 

[singlepic id=437 w=420 h=340 float=center]

 

EDITACE ZDI

Klikněte na tlačítko „Vybrat„, čímž ukončíte kreslení zdí. Poté vyberte jeden objekt ve vašem plánku a klikněte na něj. Můžete vybrat jeden nebo více objektů obdélníkem výběru nebo kliknutím na každý z nich se současně stisknutou klávesou „Shift„. Chcete-li přesunout vybrané zdi (i jiné objekty) ve svém plánku, jednoduše je přetáhněte myší nebo posuňte pomocí šipky na klávesnici. Když už je zeď v plánku vybrána, můžete také přesunout její počáteční a koncový bod pomocí myši nebo jí rozdělit na dvě zdi v nabídce „Plán -> Rozdělit zeď„.  Poklepejte na zeď nebo zvolte „Plán -> Upravit zdi…“ v menu a upravte stávající zdi pomocí zobrazeného dialogu. Jak je vidět na obrázku 7, toto dialogové okno vám pomůže upravit barvy a textury z levé i z pravé strany vybrané zdí, jejich tloušťku a výšku. Pokud chcete použít svou vlastní texturu, klikněte na tlačítko „Importovat“, čímž spustíte průvodce pro import obrázků.

 

[singlepic id=438 w=420 h=340 float=center]

 

Pro dnešek už je těch informací dost, další možnosti si probereme v příštím díle.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

2 reakce na Sweet Home 3D – naplánujte si bydlení v Linux Mintu – 1. část

  1. Doggie říká:

    Kam zmizely z článku obrázky? 🙁

  2. Old Bobby říká:

    Někdy dávno byla provedená rekonstrukce webové stránky, dělal ji Satapouch – jeho články t.č. pod nickem admin.
    Po rekonstrukci se v starších ročnících u některých autorů obrázky ztratily, zůstaly jen odkazy na neexistující zdroje. Protože v tom čase byla vydaná sbírka článků za určité období, tam se obrázky zachovaly. Program Sweet Home 3 D je mezi nimi. Stáhni si:
    https://www.linux-mint-czech.cz/wp-content/uploads/2013/03/LinuxMintCzech2013-Spole%C4%8Denstvo-autor%C5%AF.pdf
    Snad by mohli ještě existující autoři svoje starší články aktualizovat, protože zájem čtenářů tu je…
    Snad Ti to pomůže :°)