Filelight – detailní zobrazení využití disku

[singlepic id=391 w=220 h=100 float=right]Dnes si představíme opět jednu malou a šikovnou aplikaci, o které řada uživatelů ani neví, že existuje. Jmenuje se Fileligth a jedná se o monitorovací aplikaci, která vám umožňuje v Linux Mintu snadno pomocí koláčového grafu zobrazit, jak je momentálně využíván váš HDD. Je primárně určená pro pracovní prostředí KDE, ale bez problémů funguje i v ostatních desktopových prostředích, v mém případě v Cinnamonu. Šířená je pod svobodnou licencí GNU GPL, verze 2.

 

[singlepic id=392 w=420 h=340 float=center]

 

Chcete-li se tedy dozvědět, jak je využíván prostor vašeho disku, stačí do adresního pole zadat některý z adresářů. Například zadáním znaku „/“ se vám zobrazí obsazení celého HDD. Filelight v tomto případě bude skenovat kompletní adresářovou strukturu vašeho disku, a tak to může nějakou dobu trvat (v závislosti na velikosti obsazeného místa).

 

[singlepic id=393 w=420 h=340 float=center]

 

Další výbornou vlastností aplikace Filelight je, že pokud jednoduše zadáte v adresním poli cestu k adresáři, pro který chcete vidět jeho velikost na disku (v tomto případě domovského adresáře), získáte okamžitý přehled o jeho struktuře v koláčovém grafu.

 

[singlepic id=394 w=420 h=340 float=center]

 

Instalace je velmi jednoduchá, neboť program Filelight je ve standardních repozitářích pro Linux Mint. Takže jej instalujete např. pomocí Synapticu, a to zadáním názvu aplikace do vyhledávacího pole a její následnou „klikací“ instalací. Druhou možností je instalace zadáním příkazu v terminálu:

  • sudo apt-get install filelight

 

Fileligth je docela šikovná, elegantní, nenáročná aplikace a její koláčové grafy jsou na pohled mnohem přívětivější, něž nějaká syrová čísla. Webová stránka utility je http://utils.kde.org/projects/filelight/.

Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.