Yakuake – komfortní terminál v KDE

YakuakePokud hledáte náhradu za konzoli v prostředí KDE, tak by neměl uniknout vaší pozornosti Yakuake KDE terminal. Jedná se o rychlý, komfortní, konfigurovatelný terminál, který vyjíždí z horního okraje pracovní plochy.

Možnosti vyjetí lze nastavit buď na klávesovou zkratku (defaultně klávesa F12, ale lze změnit) nebo po najetí a dotknutí se myší horního okraje pracovní plochy. Samozřejmostí je možnost panelů (tabů) a rozdělení jednoho panelu aplikace na několik na sobě nezávislých terminálů (svisle i horizontálně).

Yakuake - rozdělení panelu

Možnosti rozdělení panelu

Můžete si nastavit průhlednost okna a rychlost animace vyjetí. Navíc jsou k dispozici skiny, které obohatí vzhled vašeho nového terminálu.

Yakuake - možnosti nastavení okna

Možnosti nastavení okna

Yakuake - nastavení chování

Možnosti nastavení chování

Yakuake - nastavení vzhledu

Možnosti nastavení vzhledu

Instalace se provede buď přes Synaptic nebo v konzoli:

sudo apt-get install yakuake

Poté lze terminál spustit z menu jako každou aplikaci.

Pokud chcete, aby se vám terminál Yakuake automaticky spouštěl po každém spustění systému, je nutné jej po instalaci ještě přidat do aplikací, které se spustí po naběhnutí systému:  Menu >> Nastavení >> Nastavení systému >> Spouštění a ukončení >> v kartě Automatické spuštění kliknout na „Přidat program“, v nabídce nalézt Yakuake a po potvrzení zkontrolovat, jestli je zaškrtnutý stav „Povoleno“ (pokud ne, tak zaškrtnout).

Nyní stačí po naběhnutí systému jen použít klávesovou zkratku F12 nebo myš (záleží na tom, co se zvolí v nastavení) a Yakuake vám sjede připraven k práci.

Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.