Škola Gimpu: Upíří efekt z fotografie

skola gimpu
Vítejte v druhém vydání seriálu o praktickém využití skvělého programu Gimp.
V tomto díle vytvoříme skutečného upíra z naší fotografie. 
Předpokládám, že Gimp máte nainstalován ( pokud nemáte, najdete jej ve správci softwaru , Gimp je standardně ve všech oficiálních repozitářích )
Doporučuji si Gimp nastavit do jednoho okna jak známe třeba s obdobných grafických programů jako je CorelDraw, ZonerStudio, či Photoshop . Provedeme to najetím v MENU na položku Okna , kde kliknem na položku Režim s jedním oknem.

Gimp menu
Poté zvolíme fotku, kterou změníme v upíra dle tohoto návodu.
Linux Mint Czechvýsledny obrazek vampirhoror

 

Hlavní fotku nejprve vyretušujeme tak, abychom zamaskovaly odlesky  tzv. nevzhledné světlo na kůži

Docílíme to nástrojem v levé části panelu ikonou ruky s nataženým ukazováčkem ( zkratka S ) a projedeme tím všechny části kde je vidět kůže viz. obr.

Linux-Mint-Czech rozmazani

 

Svůj hlavní obrázek naklonujeme a uděláme z něho vrstvu viz.obr

rozdvojení vrstvy Linux mint

 

První a zároveň i označenou vrstvu převedeme do černobílé fotografie tak, že v MENU klikneme na položku barvy a vybereme možnost odbarvit viz.obr.

odbarvit menu

 

v následujícím okně označíme prostřední možnost a potvrdíme

odbarvit linux mint

 

Poté opět zajedeme do MENU na položku filtry do nabídky umělecké a vybereme možnost jemná záře.. a hodnoty nastavíme podle obrázku:

Bez názvu

 

Potvrdíme .. jelikož budeme slučovat obě dvě vrstvy tak v naší černobílé vrstvě nastavíme prosvítávání do naší barevné originální fotografie ( nalezneme v pravém horním rohu nad vrstvami ) viz. obr.

kryti vrstvy po filtru

 

Před samotným slučováním označíme druhou barevnou vrstvu fotografie a rozdvojíme ji tak, že po následném označení klikneme na ikonku znázorňující překrývané rámečky viz.obr.

rozdvojení vrstvy Linux mint

 

označíme první vrstvu v pravém sloupci a klikneme na ní pravým tlačítkem myši. V následném rozevřeném menu vybereme položku sloučit dolů a tím docílíme sloučení černobílého a barevného obrázku.

Po sloučení vybereme v nástrojové liště štětec ( levý sloupec ) a vrhnem se na bělmo očí, duhovek s nimiž sousedící a ponecháme pouze zorničky. viz.obr.

cerne oci

 

 

V tomto kroku se zaměříme na stínování v Burtnovském ( Tim Burton ) stylu a k tomu nám bude stačit znalost z předešlé lekce školy Gimpu kde si vytvoříme prázdnou vrstvu s nastavením na tvrdé světlo a pomocí štětce namočeného do černé barvy uděláme stíny kolem očí a tam kde nám to bude připadat vhodné, asi takto :

výsledna vrstva s prekryti

 

Abychom vypadali trochu víc strašidelně tak si zvýrazníme pusu a k tomu nám pomůže druhá barevná vrstva. Najedeme kurzorem na první upravenou vrstvu a pomocí pravého tlačítka vyvoláme rozevírací manu s nabídkou v které se nám bude zamlouvat možnost “ přidat masku vrstvy.. “

pridani masky pusa

 

po odkliknutí se objeví okno s výběrem, kde budem preferovat bílé pokrytí viz.obr.

okno pridani masky

 

a za pomocí štětce smočeného v černé barvě obtáhneme pusu, ale před tím si nastavíme překrytí v levém dolním sloupci tak, aby nám pusa moc nesvítila, ale zároveň jsme ji více zvýraznili. Zvolil jsem krycí hodnotu 32,3 viz obr.

nastaveni kryti pusa na masku

 

a opět sloučíme ( pravé tlačítko na vrstvy a sloučit )

Pokud chcete přidat zuby, pak se mi osvědčili fotografie psích miláčku

zuby pes

 

Pokud nemáte v notebooku žádný podobný obrázek pak jej snadno vygooglujete a pak stačí na stránkach pouze kliknout na kopírovat a v samotném Gimpu už jednoduše vložit jako nová vrstva viz.obr.

vytvoreni vrstvy Linux mint

 

zuby posunete na pusu ( lze to udělat ikonkou v levém menu symbolizující křížek) a jeho  zvětšení a zmenšení, lze ikonkou kde čtverečky spojuje šipka ( zkratka Shift+T ) a pak už jen odmažete nepotřebné části gumou ( zkratka Shift+E) a sloučit.

Krev přidáme trochu šalamounsky prostřednictvím obrázku na němž je detail stromové kůry, pro výběr můžete zavítat třeba tu

Já si vybral tento typ

Linux mint kura

 

kůru vložíme jako novou vrstvu například v MENU nabídka Soubor s podnabídkou „otevřít jako vrstvy“ . V okamžiku načtení nové vrstvy ji obarvíme najetímna MENU s nabídkou barvy a možností obarvit

obarvujeme kuru menu obarvit

 

a nastavíme hodnoty takové aby dávaly reálnou červenou barvu a potvrdíme. Poté ješte vrstvu nastavíme dle obrázku ( pravý horní roh )

krev z kury

 

a barvu donastavíme v MENU nabídka Barvy a možnost „Jas a kontrast“

prekrytí cervenou kurou

 

a pomocí nástroje Guma vymažeme tu část kterou na své fotce nechceme a po uspokojivém výsledku sloučíme.

Pro ponuré pozadí vytvoříme vrstvu s tímto nastavením

predposledni krok pozadi

 

a pomocí štětce si vytvoříme krásný celistvý efekt, který vypadá třeba takto

výsledny obrazek vampir

 

inspirováno tímto videem:

Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.