Škola Gimpu: Kreslený efekt z fotografie

skola gimpuVítejte v prvním vydání článku o Gimpu. Tyto články budu věnovat nejen propagaci skvělého grafického programu Gimp, ale hlavně k jeho praktickému využití. První vydání budu věnovat návodu jak z vaší fotky udělat kreslenou postavu.

Předpokládám, že Gimp máte nainstalován ( pokud nemáte, najdete jej ve správci softwaru , Gimp je standardně ve všech oficiálních repozitářích )

Doporučuji si Gimp nastavit do jednoho okna jak známe třeba s obdobných grafických programů jako je CorelDraw, ZonerStudio, či Photoshop . Provedeme to najetím v MENU na položku Okna , kde kliknem na položku Režim s jedním oknem.

Gimp menu

Poté zvolíme fotku, kterou změníme v kreslenou postavu dle tohoto návodu.

V editoru vytvoříme průhlednou vrstvu viz.obr. A v této vrstvě budeme kreslit obrysy

Klikneme na nástroj štětce a nastavíme jeho velikost na 1,00 a poté vybereme nástroj s ikonou pera ( nebo vyvoláme pomocí zkratky B )

obkreslíme jednotlivě obrysy a následně ve volbách nástrojů u každého vybereme možnost vykreslit cestu , kde v okně vše nastavíme dle obrázku a nebo pokud chcete mít u každého obrysu jinou čáru, pak využijte první možnosti výběru ( vykreslit čáru ), což je užitečné pro efektivnější konečný obrázek

samozřejmě je na vás kde budete upřednostňovat vyznačení obrysů, ale pro představu to vypadá asi takto

Teď máme hlavní kostru kresleného portrétu a následně si ukážeme jeho vybarvování

Vytvoříme novou vrstvu a tentokrát s bílým pozadím ve kterém nastavíme režim Násobení a vybarvíme část obrázku např. Vlasy, totéž uděláme u dalších částí jako je kůže, pusa apod ( u každé jiná vrstva )

a ted se podíváme na stínování a dokončení obrázku

Pro stín vytvoříme další vrstvu a tentokrát průhlednou s režimem měkkého světla a přejedeme podle vlastního uvážení obrázek štětcem ( černá barva ) …

sloučíme veškeré vrstvy a nakonec jej můžeme vylepšit filtrem komiks ( menu/ filtry/umělecké/komiks )

Inspirováno tímto videem:

Pakliže máte lepší typ na tuto metodu, určitě neváhejte a napište nám ji do komentářů a pokud tuto metodu vyzkoušíte nezapomeňte se pochlubit , buď na našem fóru a nebo zde.

Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.