Jednoduchá aktualizace Linux Mint 13 (Maya) na Linux Mint 14 (Nadia)

[singlepic id=144 w=220 h=100 float=right]Na závěr tohoto roku vám předkládáme malý návod, jehož pomocí si několika jednoduchými kroky můžete aktualizovat Linux Mint 13 Maya na Linux Mint 14 Nadia. Vše se uskuteční pomocí metody apt-get a s vlastními balíčky v repozitáři. Vezměte však na vědomí, než vůbec zahájíte proces upgrade, že tento způsob není doporučen, protože systém může přestat fungovat. Linux Mint Team doporučuje aktualizovat pomocí Live-CD nebo provést čistou instalaci. Důrazně doporučujeme provést zálohu všech důležitých dat před provedením níže uvedených kroků. Faktem však je, že nám se tímto způsobem úspěšně podařilo provést upgrade z Linux Mint 13 na 14 a vše pracuje bez sebemenších problémů.

Ti z vás, kteří chtějí raději provést čistou Linux Mint 14 (Nadia) pomocí Live CD/DVD, tak navštívte:

  1. Linux Mint 14 (Nadia) – Instalační příručka

 

Upozornění: Před následujícími kroky proveďte zálohu vašich dat!

 

Aktualizace Linux Mint 13 na Linux Mint 14

1. Otevřete si terminál (Ctrl+Alt+t) nebo jej otevřete prostřednictvím menu >> Aplikace >> Příslušenství >> Terminál.

[singlepic id=291 w=420 h=340 float=center]

 

2. Pomocí příkazu v terminálu „sudo nano /etc/apt/sources.list“ otevřete nano editor. Nejprve udělejte zálohu souboru před provedením jakékoliv změny v tom souboru. Poté nahraďte slova „Maya“ za „Nadia“ a „precise“ za „quantal“. Ve spodní části terminálu se vám zobrazují změny před a po každé operaci.

Snímek před provedením změn v souboru:

[singlepic id=292 w=420 h=340 float=center]

Snímek po provedení změn v souboru:

[singlepic id=293 w=420 h=340 float=center]

 

3. Po provedení změn v souboru, zadejte v terminálu příkaz „sudo apt-get update„, který aktualizuje systémovou databázi balíčků.

[singlepic id=294 w=420 h=340 float=center]

 

4. Dále zaktualizujte distribuční balík pomocí příkazu  „sudo apt-get dist-upgrade“ a poté zadejte příkaz „sudo apt-get upgrade“ k ověření, zda jsou všechny balíky aktuální.

[singlepic id=295 w=420 h=340 float=center]

 

5. Zadejte příkaz „sudo reboot„, kterým provedete restart počítače pro dokončení upgrade. Následně byste měli vidět uvítací obrazovku Linux Mint 14. V daném výběru poté vyberte svůj desktop. Nevybírejte skript „Spustit Xclient“, ten by vám po přihlášení zobrazil prázdnou obrazovku.

[singlepic id=298 w=420 h=340 float=center]

 

6. Můžete si ověřit verzi Linux Mint zadáním příkazu v terminálu „sudo cat /etc/issue„.

[singlepic id=296 w=420 h=340 float=center]

 

7. Uvítací obrazovka Linux Mint 14 Nadia.

[singlepic id=297 w=420 h=340 float=center]

 

Toto je náš malý silvestrovský dárek pro ty z vás, kteří se rozhodli přejít na nejnovější verzi Linux Mintu nejméně bolestivou cestou. Zároveň přejeme všem minťákům i všem linuxákům a příznivcům našich stránek mnoho štěstí, zdraví a úspěchů v Novém roce 2013.

Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.