Google Earth

[singlepic id=168 w=220 h=100 float=right]Dnes si představíme aplikaci Google Earth, jejíž pomocí budete mít zeměpisné informace z celého světa takřka na dosah ruky. Můžete se s ní vydat na virtuální výlet kamkoliv na světě. Prohlédněte si budovy, snímky i terén ve 3D. Najít můžete města, místa i lokální firmy. Existují tři možnosti, jak využívat tuto aplikaci: stolní počítač(ntb), web a mobil.

Stolní počítač(ntb)

Pro stolní počítače je Google Earth k dispozici ve třech různých verzích: zdarma Google Earth a placené verze Google Earth Pro a Google Earth Enterprise. Bezplatná verze Google Earth je určena běžným uživatelům, kteří nepotřebují žádné speciální funkce. Verze Google Earth Pro obsahuje stejné snadno ovladatelné funkce a snímky jako bezplatná verze aplikace Google Earth, ale navíc obsahuje profesionální funkce, které byly speciálně navrženy pro firemní uživatele.

  • Využití datových vrstev k lokalizaci cílových demografických skupin
  • Výpočet vzdáleností a ploch pomocí nástrojů na měření
  • Vytváření multimediálních materiálů pomocí funkce Movie Maker
  • Tisk obrázků s vysokým rozlišením pro prezentace a zprávy
  • Import velkých vektorových obrázkových souborů pro rychlé mapování dat GIS
  • Mapování adres pomocí nástroje na import tabulek

 

Aplikace Google Earth Enterprise je určena pro organizace s velkým množstvím geografických dat. Umožňuje propojit terabajty snímků, dat o terénu a vektorových dat a vytvářet tak rychlé mapové aplikace pro cílové uživatele.

  • Vytváření vrstev s vlastními daty pro Mapy Google nebo pro Google Earth
  • Vytvoření mapy s vlastními snímky a cestami na základě vlastních dat
  • Omezení přístupu k různým vrstvám zajímavých míst z důvodu zajištění bezpečnosti citlivých informací

 

Web

Plugin Google Earth umožňuje prohlédnout si trojrozměrná zobrazení glóbusu na různých webech nebo vyzkoušet zobrazení Earth v Mapách Google. Bohužel je tento plugin momentálně k dispozici jen pro uživatele Windows a Mac OS X, čemuž tedy příliš nefandím.

Mobil

Zde máte možnost objevovat svět přímo z vaší dlaně, ať jste kdekoli. K dispozici jsou verze pro platformy Android a iOS. Google Earth pro zařízení Android je k dispozici v obchodě Google Play a pro zařízení s iOS pak v obchodě App Store v iTunes.

Další možnosti a funkce

Pomocí této aplikace si můžete prohlédnout si 3D modely lunárních modulů a 360° panoramatické fotografie z předešlých vesmírných misí na Měsíc. Funkce režimu Měsíc v aplikaci Google Earth jsou:

  • Prohlídka míst přistání s výkladem astronautů programu Apollo.
  • Prohlídka si 3D modely přistávacích modulů kosmických lodí.
  • Přiblížení 360° fotografií a ukázky šlépějí astronautů.
  • Možnost přehrání vzácných televizních materiálů o misích Apollo.

 

Dále si pak máte možnost prohlédnout města, budovy a stavby ve vrstvě trojrozměrných budov a vytvořit si vlastní trojrozměrné modely. Díky vrstvě Trojrozměrné budovy v aplikaci Google Earth si můžete prohlížet 3D modely budov, památníků, fontán, mostů, věží, muzeí, obytných domů a mnoha dalších objektů. Kliknutím na 3D budovu v aplikaci Google Earth otevřete bublinu s dalšími informacemi o daném místě. 3D modely, které vidíte v Google Earth, jsou vytvářeny uživateli na celém světě. Do Google Earth mohou modely přidávat všichni – je to zábavné a snadné.

Stále to není vše. Můžete si prohlédnout snímky Marsu od NASA, projít si prohlídky, podívat se na 3D modely robotických vozítek Rover a procházet 360° panoramatické fotografie. V režimu Mars v aplikaci Google Earth tedy můžete:

  • Ve vrstvě Živě z Marsu si prohlížet snímky, které NASA stáhla jen před pár hodinami.
  • Vydat se na interaktivní prohlídku Marsu s výkladem od Iry Flatowové ze stanice Public Radio nebo Billa Nye z pořadu Bill Nye the Science Guy.
  • Zobrazit 3D modely robotických vozítek a sledovat jejich cestu na 360° panoramatických fotografiích s vysokým rozlišením.
  • Vyhledat známá místa na Marsu, jako je úkaz připomínající lidskou tvář nebo hora Olympus Mons.

A na konec si ještě přibližte vzdálené galaxie, prohlédněte si souhvězdí a seznamte se s astronomickým výzkumem. V režimu Obloha v Google Earth můžete:

  • Prohlédnout si novou vrstvu vesmírného dalekohledu Slooh s živým přenosem snímků galaxií, objektů a mnoha dalšího.
  • Zobrazit souhvězdí a pohyby planet.
  • Poslechnout si podcasty o astronomii a přečíst si odborné zdroje o zkoumání oblohy.
  • Vytvářet a sdílet vlastní snímky, značky míst a další položky.

 

Instalace

Instalace Google Earth v Linux Mint je velice jednoduchá, neboť potřebný balíček je k dispozici v repozitáři. Tudíž instalace je klasická pomocí Synapticu nebo Správce software. Bohužel se stává, že řada linuxových uživatelů dostane následující hlášení o chybě při pokusu o spuštění nejnovější aplikace Google Earth 7:

Google Earth has caught signal 11.

A v crash logu to vypadá takto:

[…]
Stacktrace from glibc:
./libgoogleearth_free.so(+0x1e9cfb)[0xf75c1cfb]
./libgoogleearth_free.so(+0x1e9f43)[0xf75c1f43]
[0xf777a400]

Jeden z vývojářů Google Earth proto vytvořil opravené sestavení aplikace Google Earth (pre-release) pro ty uživatele Linuxu, kteří se zmínili o této problematice na Google Earth fóru a jak se zdá, bude i brzy k dispozici (přesné datum není známo ) na download stránce aplikace Google Earth.

Pokud ale nechcete čekat, můžete si stáhnout tuto fixovanou aplikaci Google Earth 7.0.1 v balíčku (.deb) pro Linux Mint :

 

Po instalaci z těchto zdrojů by již vše mělo být v pořádku a vy si můžete užívat virtuálních toulek po celém světě.

Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Jedna reakce na Google Earth

  1. Martin Ransdorf říká:

    Hezké, ale mám problém. po instalaci mi nevznikl zástupce v Mintovém menu, jak mám program spustit ? Děkuji předem za objasnění.