Oficiální blog Linux Mint Září 2012

Vývojář měsíce

Každý měsíc vybereme jednoho vývojáře a ukáže, čím prospěl naší komunitě. Vývoj je velmi zábavný a překvapivě není až zas tak náročný. Pokud byste měli chuť nestyďte se a připojte se k nám na http://github.com/linuxmint nebo si s námi přijďtě popovídat #linuxmint-dev (irc.spotchat.org).

Tento měsíc je “Vývojář měsíce” : Gwendal Le Bihan (glebihan)!

Gwendal je známý ve vývojářském týmu na mnoha aspektech Linux Mint a pro jeho klíčovou roli v projektech Cinnamon and Nemo . Tento měsíc však od Cinnamonu odstoupil a zaměřil se na Software Manager (mintinstall).

Podařilo se mu implementovat dvě extrémě důležité věci: podporu debconfu a zaměnění aptd funkcí aptclient

  • Apt klient je nová vrstva v Linux Mint pro komunikaci s APT. Manažer Softwaru již nepadá když spadne rozhraní aptd dbus. Instalace a odebírání programů probíhá hladčeji a bez zbytečných záseků. Samotná aplikace také teď může běžet s právy roota, takže povinnost psát vaše heslo při každém klepnutí na tlačítko instalovat
  • Debconf je technologie Debianu, která umožňuje během instalace komunikovat instalační relaci s uživatelem. Například při instalaci fontů od firmy Microsoft bude dotazování na přijetí licenční smlouvy a to vše se děje právě skrze Debconf . V terminálu bude Debconf používat rozhraní ncurse, v Manažeru aktualizací použije grafické rozhraní, a v Software Manager… bude … no popravdě ještě tam nefunguje . Z tohoto důvodu jsou balíčky využívající Debconf bez možnosti instalace přes Software Manager a uživatel musí sáhnout po Synapticu či terminálu.

Gwendal právě shliží dlouhý list nápadů ohledně mintInstall sebraných Vincentem Vermeulen (Mint Moderátor) z komunitních stránek.

Vylepšený Software Manager bude vložen do distribuce Linux Mint 14, ale také bude zpětně nahrán do verzí Linux Mint 13 a Linux Mint LMDE

Novinky a shrnutí:

  • Rád bych poděkoval naším sponzorům, partnerům a dárcům. Linux Mint by bez jejich podpory nebyl tam kde je teď.
  • Chci být stručný v této sekce protože jsem natěšený vrhnout se zpět do práce dostat Linux Mint 14 o kus blíž vydání . Repositáře k Linux Mint 14 jsou skoro připravené, co se týče ISO souborů, tak jsme již na polovině cesty, a krmíme vydání dalším vývojem a upstream vylepšeními. Před rozvrhem máme náskok a tak vidíme budoucnost Linux Mint 14 velmi světle. Technologie jako MDM, MATE a Cinnamon poskočili vpřed za posledních 6 měsíců a jsme velmi natěšení na nové vlastnosti které přijdou s Linux Mint 14. Právě teď jsou nedostatky v Ubiquity (detekce částí disku), která zahrnuje plné šifrování disku a podporu LVM, a G[NOME|TK] 3.6 (Prostředí pro témata a šetřič) protože jsou pro nás velmi nové, ale věříme, že to spravíme do příštího RC vydání.
  • Jako vydání s dlouhou podporou obdrží Linux Mint zpětně vylepšení a většinu změn přříchozích s Linux Mint 14
  • To samé platí i pro LMDE a jeho balíček aktualizací s ISO soubory vyjde na světlo světa později v tomto roce.

Z oficiálního blogu Linux Mint přeložil Ondřej Kolín

https://blog.linuxmint.com/?p=2182

 

Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: Ondřej Kolín

Student MFF, spokojený uživatel Linux Mint a mám spoustu zajímavých koníčků, které sem raději nebudu ani psát...

Komentáře jsou uzavřeny.