Conky Linux Mint

Z důvodu, že padl dotaz na fóru ohledně Conky, tak toto téma lehce rozebereme. Je to program pro monitorování vašeho systému a také umožňuje sledování počasí, kalendáře, TV programu, zpráv a mnoha dalšího. Vše se integruje do pracovní plochy a možnosti vlastní tvořivosti jsou téměř nekonečné.

A teď si tady dáme jedno Conky pro Mint, které jsem právě objevil. Nejprve je třeba nainstalovat samotné Conky. Ve vašem správci balíčků vyhledejte balíček conky-all a klasicky jej instalujte. Dále budete potřebovat balíček lm-sensors, což je utilitka pro vyhledání a monitorování senzorů (teploty, napětí, otáčky větráčků) ve vašem PC. Je též v repozitáři, čili balíček klasicky nainstalujte. Pro případnou instalaci v příkazovém řádku zadejte do terminálu:

sudo apt-get install conky-all lm-sensors

Lm-sensors je třeba ještě aktivovat. to provedete tak, že do terminálu zadáte:

sudo sensors-detect

V terminálu odentrujte vše co proběhne a restartujte bednu (V terminálu: sudo reboot). Potom si stáhněte zabalený soubor odtud . Ten rozbalte v domovském adresáři. Pro pracovní prostředí Cinnamon je potřeba ještě upravit v domovském adresáři skrytý konfigurační soubor .conkyrc. Otevřete jej v texťáku (Gedit) a změňte “own_window_type override” na “own_window_type normal”. V tomto souboru se dá upravovat spousta vlastností a vzhledu Conky, ale to je na román. Vlastní Conky spustíte příkazem v terminálu: conky

Aby se vám Conky spouštělo po startu, existuje více možností. Uvedu jen jednu. Otevřete si Gedit a do prázdného listu zadejte text:

#!/bin/sh
sleep 20
conky -d -c ~/.conkyrc
exit

Uložíte např. pod názvem .start-conky (bude skrytý) a  v nabídce menu otevřete „Startup Applications“  kliněte na tlačítko „Přidat“ a do pole „příkaz“ zadejte /home/..uživatel../.start-conky (nezapomeňte vyplnit pole „název“) . A máte hotovo, Conky bude startovat s dvacetisekundovým zpožděním. Kdyby tomu tak nebylo, mohlo by se stát, že nenastartuje, neboť samotné Conky obvykle startuje dříve než pracovní prostředí.

Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.