AMD „Piledriver“ FX-8350

A začneme se také věnovat, byť jen okrajově, obsahu našich bedýnek. Na začátek se vrhneme na procesory. Firma AMD totiž uvedla něco, co znalci pokládají za skutečný „Bulldozer“, a sice CPU z řady „Piledriver“ s vylepšenou původní architekturou, která překonává i Phenomy II.

Hlavní novinkou „Piledriveru“ je možnost čipu běžet na vyšších taktech při zachovaném TDP, jež činí 125W. AMD totiž vyladila 32nm výrobní technologii téměř k dokonalosti a „Piledriver“  toho využívá. Nejlépe je to znát na nejvyšším modelu, osmijádrovém procesoru AMD FX-8350, u kterého oproti FX-8150 základní takt vzrostl z 3,6 na 4,0 GHz. Turbo frekvence 4,2 GHz je však u obou stejná. „Piledriver“ má lepší poměr výkon/spotřeba, vícevláknový i jednovláknový výkon a v těchto parametrech poráží i Phenomy II X6.

Smutným faktem pro nás linuxáky je, že FX-8350 (i jako všechny CPU Intel), jsou v naprosté většině testovány pod Windows, jehož  nastavení Core Parkingu nejsou vhodná ani pro CPU Intel, ani pro AMD. Na linuxových testech Phoronixu, v testu x264 encodingu FX-8350 porazil Intel Core i7-3770K (což je nejvyšší „Ivy Bridge“). Srovnatelný je FX-8350 v GraphicsMagicku, lepší je v kompilaci kernelu, podstatně lepší je v C-Ray testu, byť za cenu vyšší spotřeby. „Piledriver“ vítězí ve vícevláknových aplikacích (díky osmi jádrům). V rámci objektivity je ovšem třeba podotknout, že k maximálnímu výkonu je potřeba kvalitní základní deska. Navíc je zde ale i nezanedbatelný faktor ceny. Core i7-3770K totiž aktuálně celých 7 700 Kč, kdežto FX-8350 stojí jen 4 500 Kč!

Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.