Password Generator

1397__80x100_pasgenV dnešním článku zabrousíme do problematiky hesel k vašim účtům. Ať už se jedná o hesla k e-mailovým schránkám, k účtům na sociálních sítích či dokonce k účtům internetového bankovnictví je zejména v dnešní době třeba zachovávat maximální úroveň zabezpečení. Máte-li u všech svých účtů stejné heslo, tak to už rovnou nemusíte mít žádné.

A právě teď nastává malý problém. Kdo si má neustále lámat hlavu a vymýšlet různá hesla s kombinacemi písmen a číslic či jiných znaků? Navíc je zapotřebí, aby se nejednalo o nějaká primitivní hesla typu „12345“, datum narození, jméno spolupostelníka či podobné nesmysly, které jsou velmi snadno prolomitelné.

Pro účely vytvoření velmi těžko prolomitelných hesel extistuje i řada počítačových programů a jedním z nich je i ten, s názvem Password Generator, což je velmi jednoduchý generátor hesel. Nemusíte v něm nic nastavovat. Určíte si pouze podobu a délku výsledného hesla (číslo, znamenající počet znaků) a během okamžiku vám aplikace vygeneruje potřebnou směsku písmen a čísel či jiných znaků. Je to také vše, co tento program umí a nic víc od něj nečekejte.

 

1398__420x340_pasgen1

 

1399__320x240_pasgen2

 

Instalace v Linux Mintu

Jelikož není tento nástroj obsažen ve standardních repozitářích Linux Mintu, bude nutné si ten potřebný přidat ke stávajícím, do tzv. source listu. Následná instalace aplikace Password Generator je už potom velmi snadná. Ti, co čtou pravidelně články na našem webu už vědí.

Takže si otevřete terminál (např. pomocí kláves CTRL + ALT + T) a pro přidání potřebného repozitáře zadejte následující příkaz:

Příkaz terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:tartineskiller/useful

Dále aktualizujte databázi softwaru:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get update

No a nakonec nainstalujte balíček passwdgen:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install passwdgen

Ikona pro spuštění aplikace se vám poté zobrazí v Menu > Ostatní > Password Generator.

Poslední aktualizace tohoto nástroje proběhla před více než měsícem, takže se jedná o „živý“ projekt. Program je pouze v angličtině, ale vzhledem k jeho jednoduchosti a určení to není na závadu.

Domovskou stránku najdete na Launchpadu, na adrese https://launchpad.net/~tartineskiller/+archive/useful.

Přeji příjemnou tvorbu hesel.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.