FossaMail – Moderní pošťák – 10.díl

Zdravím Vás opět po nějaké době.

To, že se v některém z našich seriálů objeví nový díl nemusí být vždy výhodou.

To potvrzuje i dnešní příklad. Při kontrolách aktualizací jsem pravidelně navštěvoval stránky tohoto výborného poštovního programu. Bohužel při mé poslední návštěvě jsem objevil nepříjemné zprávy: FossaMail ukončuje svůj vývoj.  😥

Co to pro nás znamená?

Pochopitelně je to špatně. Z důvodu bezpečnosti je vždy nutné používat aktualizované programy, protože staré verze  neobsahují ochranu proti novým nebezpečím, která se objevují.

To znamená, že FossaMail, který bude podporován do května bude nutné něčím nahradit.

Čím, to ponechám na Vás. Já osobně se vrátím k Thunderbirdu, protože to znamená několik výhod:

  1. Dá se použít export nastavení z FossaMailu
  2. Je vzhledově a ergonomicky v podstatě shodný
  3. Fungují v něm všechna (nebo téměř) rozšíření
  4. Je zde předpoklad, že jej budou dále vyvíjet

V mém pc je to sice i krok trochu zpět, protože Thunderbird mi startuje o poznání déle než FossaMail, ale zase to není taková tragédie a Thunderbird je výborný poštovní klient. Jen je škoda, že když už byl program rozchozen pod stejným jádrem jako Palemoon, tak že se v této práci nebude pokračovat.

A jak tedy udělat přechod z FossaMailu zpět na Thunderbird?

Je to poměrně jednoduché – Uděláte vše naopak oproto tomuto článku …

Na pomoc si opět pozveme jeden z nejpovolanějších programů pro práci se soubory – Double commander.

Otevřeme si Double commander. Ještě si v něm musíme dát zobrazovat skryté / systémové soubory. To provedeme po kliknutí na menu „Zobrazit“ a tam zvolíme volbu „Zobrazit skryté / systémové soubory„. Jakmile jsme toto menu aktivovali, poněkud se nám změnil vzhled našeho Domovského adresáře, protože se nám objevily skryté soubory. Ty od klasických odlišíme na první pohled tak, že mají před svým názvem tečku.  Nalistujeme si tedy do obou oken naše commanderu „Domovský adresář – Domov – Home„. Prozkoumejte levé okno Double commanderu a najděte v něm následující skrytou složku: .fossamail. Otevřete ji. V tomto skrytém souboru si povšimněte adresáře profiles.ini a složky označené sadou písmen a příponou default. Pokud tam takovýchto složek máte víc, klikněte na profiles.ini a tam si najděte řádek Path= …… To, co uvidíte místo teček za rovnítkem je název Vašeho používaného profilu. V pravém okně Double commanderu si najděte skrytou složku Thunderbirdu a otevřete ji. Jednoduše zkopírujete celou složku s profilem z FossaMailu do složky Thunderbirdu (včetně profiles.ini).  Tím by se Vám mělo po spuštění programu Thunderbird zobrazit vše jako ve FossaMailu.

Než se do celé této akce pustíte, udělejte si ve FossaMailu poslední práci – Udělejte si údržbu složek a případně archivaci. Ať si neexportujete profil i s nějakým nepořádkem. Po exportu pak máte hezky uklizeno.

Děkuji Vám za pozornost a děkuji i vývojářům za ty roky, co nás zásobili povedeným programem.

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

2 reakce na FossaMail – Moderní pošťák – 10.díl

  1. takyradějianonymně říká:

    Těch dílů bylo opravdu hodně a přestal jsem je počítat, podobně ty následující jsem opravdu očima jen v obsahu přelétl: už od začátku ve mně totiž postupně klíčila … marnost.
    Opakovaná marnost nad tím, že autor/autoři programu/programů si opět spíše dokazují sami sobě a na nějaké už dnes zobecněné funkci své programátorské schopnosti, než že aby řešili, včas než se do něčeho vůbec pustí, své reálné možnosti takový projekt potom udržet i do budoucna.
    A že stejně opakovaně a marně se vždy najde část uživatelů, kteří si na ně tzv. vsadí svoji kartu: potom za nějaký čas stojí nad problémem co dál a v tom lepším případě … v tom horším nad nějakým a třeba bezpečnostním průšvihem.
    Mně prostě a jasně tyhle jakoby snahy o „něco“, dnes v době kdy standardem je třeba Thunderbird a já kupř. raději mám e-mail ten zakomponovaný v Google Chrome, jsou těžko po už zkušenostech pochopitelné.
    Touto poznámkou jsem se ale vůbec nechtěl dotknout autora tady článků! V dobré víře nás informoval. Výsledek může i pro něho být podnětem k přemýšlení a potom poučení?

  2. labeent říká:

    Nic proti poučení, poučím se rád. Spíš jde o to, že program se vyvíjel spoustu let a já ho objevil pozdě. Postavili ho na jádru Palemoona, kterého jsem měl v dávných časech i na Windows. Tehdy mne ani nenapadlo, že by mohl být i pod Linux.
    Thunderbird používám už opravdu moc let a mám ho rád. Když jsem objevil FossaMail, rád jsem jej vyzkoušel (rád si prostě něco otestuji, nejsem úplná ovce). Když jsem zjistil, jak je rychlý, tak jsem na něj přešel.
    Bohužel to dopadlo, jak to dopadlo. Ale naštěstí není důvod litovat. Za ta léta se mi nashromáždilo spoustu účtů a mailů, které jsem si přechodem na Fossu krásně „uklidil“. Také tím, že jsem nekopíroval nastavení z Thunderbirda, jsem si vše nově nastavil a objevily se přede mnou nové funkce, které mi tehdy v TB nešly.
    Dnes, po překopírování profilu zpět do Thunderbirda, mi tyto funkce makají i v něm. Ve Fosse jsem si konečně pořádně uklidil i adresář, takže jsem vlastně na přechodu a následném návratu jen vydělal.
    Takže poučení ano, ale zrovna tohle „není“ naštěstí ten důvod, kdy to bolí.
    Druhá věc – někdy se těžko poznává, jak silná je komunita, která věc podporuje. Příkladem může být i zdejší web. Dokud tu byl Satapouch, vycházel průměrně jeden článek / jeden pracovní den. Dnes vychází někdy 3 články / měsíc. A není to o tom, že už by bylo všechno řečeno a není o čem psát. Je to o tom, že přestože přispěvatelů bylo více, on byl tím tažným koněm (nechci řešit diskuze apod.). Prostě to táhnul. A když skončil, tak se stejný tahoun nenašel. Portál Linux Mint Czech zůstává obrovskou zásobárnou informací, ale je škoda, že nové se objevují tak málo často… Ale kdyby jsme takhle přemýšleli o všem, tak dodnes jedeme na Microsoftu, protože ten má přece sílu :o)))