Riot

Riot je poslední komunikátor pro Mint, o kterém budu v tomto miniseriálu psát. Uzavřu jej přehledem oněch pěti popisovaných klientů pro Mint, které současné používám na svém mobilním telefonu s Androidem. V komentářích se objevila zmínka o chatovacích webových aplikacích, jejich recenze však není mým nynějším záměrem. Jak si mnozí z nás povšimli, i Firefox před časem přišel s chatem Hello, ve svých novějších verzích jej však vyřadil ze svého repertoáru a vývoj se ubírá jiným směrem.

Mnozí namítnou, že i Pidgin by mohl mít své místo v těchto článcích. Skutečnost je však taková, že Riot dokazuje, že může být plnohodnotnou náhradou pro IRC komunikaci, navíc dokáže uchovávat historii. Riot je vlastně jedním z několika klientů pro matrix.org, při prvním přihlášení je logicky nutná registrace. Heslo jsem samozřejmě použil i pro přihlášení na Androidu.

Jednou z mnoha vlastností Riotu spočívá v tom, že může sloužit k přemostění ke komunikaci na sítích jako jsou IRC, Gitter či Slack. Riot umí hlasové i video hovory. Co možná někomu bude chybět je, že se zde nezasílají smajlíci. Nejvíce jsem uvítal možnost zasílání souborů libovolného typu. Dále na Androidu si můžete zvolit, jak má být vámi zasílaný obrázek velký, což pomůže ušetřit data.

Další věcí, která by měla (ale není) být standardem je notifikace o přečtení. Dále chodí zmeškané zprávy na email. Jednou z možností je zde šifrování zpráv. Riot je i pro mě novinkou, tak se nebudu pouštět do žádných spekulací. Raději si přímo popíšeme jeho instalaci pro náš Mint:

Příkazy terminálu:
wget https://riot.im/packages/debian/repo-key.asc
sudo apt-key add repo-key.asc
rm repo-key.asc
sudo xed /etc/apt/sources.list.d/matrix-riot

A přidáme v textovém editoru a poté uložíme:

# Riot (Matrix client)
deb https://riot.im/packages/debian/ jessie main
deb-src https://riot.im/packages/debian/ jessie main

Aktualizujeme repozitáře a nainstalujeme Riot:

Příkazy terminálu:
sudo apt update
sudo apt install riot-web

Riot se nám objeví v Menu v položce Ostatní. Domovská stránka projektu je matrix.org.

Dovolil jsem si napsat menší shrnutí desktopových komunikátorů, které jsou i pro Android. Pokud rozvinete články na základě vlastních zkušeností o něco přínosného, budu rád.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

3 reakce na Riot

  1. redhawk75 říká:

    zaujimavy serial, osobne mi tam ale chyba Trilian.
    Ten pouzivam namiesto Pidginu, pretoze ma podporu AIM, Facebook Messengeru, Google Talk/ hangsout , ICQ, IRC, Jabber/XMPP, LinkedIn, Skype, Twitter, Windows Live Messenger, Yahoo Messenger, Mail na IMAP alebo POP3.
    A konecne je aj pre ubuntu, debian a mint nativne

  2. huskyviking říká:

    Výborně, kdo si chce instalovat Trilian, má zde: https://www.trillian.im/get/linux/2.0/linux.html možnost stáhnout si deb balíček, zatím tam nevidím možnost instalovat jej na Android.

    Tak na Androidu tato aplikace funguje, Skype tu nevidím, Viber také ne, k propojení na IRC zřejmě dojde na Jabberu či Olark. ICQ nemám a FB už naštěstí také ne. V budoucnu bych rád přešel jen na Viber a Riot.

  3. Anonym říká:

    Nahlašuji riot protože mě zakázaly hrát Wowko vy kundy až vás najdu tak dostanu přes hubu