Viber

V pokračujícím výčtu komunikátorů pro počítač s Mintem se dnes zmíním o Viberu. Viber jsem si nainstaloval do chytrého telefonu kvůli psaní v rodině. Naše volba hodně souvisí s tím, co je právě používáno ostatními, vždyť sebelepší komunikátor bez možnosti komunikace je k ničemu. Připadá mi, že zejména lidé v našich končinách nejsou často ochotni měnit zažitý standard, ať se to týče bydlení, lékaře nebo poskytovatele internetu. Ale co si o tom budeme mezi sebou povídat, všichni víme jaké to je někomu nabídnout jiný operační systém. Koukají na vás jako na blázna. Všichni nadávají, ale nikdo se nechce vzdát své kuličky, kterou si valí před sebou. Píši z notebooku a na pevném počítači máme dualboot, leč Windows jsme nespustili tak dva roky, takže děti vyrůstají v Mintím prostředí a nijak je to neomezuje ve vzdělávání, nikdo přeci nepotřebuje Internet Explorer, aby si našel něco na Wikipedii. To spíš já jsem po tolika letech neochotný vracet se k Windows (poprvé jsem zkoušel Ubuntu někdy v roce 2009), navíc na ten náš stařičký počítač neexistují ovladače ke grafice, všechno je v ořezaném okně, takže není co řešit. Máme rádi, když se něco rozhodne za nás a potom se toho držíme a nadáváme, to jediné nám totiž přinesla tato doba, že můžeme beztrestně nadávat. Ale pozor, ne policajtům! Tolik úvaha o nepostradatelnosti problému pro Čecha.

Společnost Viber nám na Mintu nabízí instalační balíček na https://www.viber.com/en/products/linux, jak zde vidíte, Viber je multiplatformní nástroj. Jedinou potřebou je mít instalovaný tohoto chatovacího klienta i v chytrém telefonu a potom spárovat pomocí načtení QR kódu telefonem. Není nutné mít zapnutý telefon a zároveň počítač, také ho používám nejčastěji z prográmků uvedených v tomto miniseriálu.

Instalace je snadná, stáhneme si balíček, nainstalujeme klikáním nebo příkazem dpkg -i. Tu zvládne opravdu každý, tedy pokud nezapomněl heslo. Psaní ve Viberu je opravdu příjemné a intuitivní, pro malíře smajlíků nabízí přehršle samolepek, zdarma i placených, takže máte vždy něco, čím své přátele překvapíte. Je tu volání, videochat, posílání souborů, notifikace přečtení zprávy, víceuživatelský chat. Bohužel neumí zasílání souborů libovolného typu, pouze obrázky. Umí profiltrovat všechny vaše mobilní kontakty, zda mají Viber. Příště přijde již poslední článek o mých komunikátorech pro Android i Mint.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

8 reakcí na Viber

  1. Johnko říká:

    A ja stále používam Skype 😀

  2. Livan říká:

    Pokiaľ sa dobre pamätám, tak inštalačka Viberu je iba pre 64 bitový systém.

  3. huskyviking říká:

    Ahoj, je to pravda, omlouvám se na stránkách je prostě ke stažení viber.deb, podle diskuzí je opravdu pro 64bit.

  4. Pavel říká:

    Zdravím,
    ten balíček nefunguje
    Buď přímo balíček píše The Package Might be corrupted, nebo pokud jsem stáhl z jiných stránek nebo instaloval přes terminál, tak se aplikace sice nainstalovala, ale pak se buď nespustila, nebo to hodilo Custom_Error při zadání tel čísla pro spárování. 17.3 Cinnamon 64-bit, 4.4.0-13-generic
    děkuji za pomoc

  5. MrtvejKralik říká:

    Souhlasím s autorem článku , lidé sou moc pohodlní něco měnit a místo toho raději budou nadávat a stěžovat si . Pro mě je ale směrodatné to že Viber je multiplatformní kecálek narozdíl od například takového Whatsapp který na uživatele linuxu prdí .

  6. Jan K. říká:

    @MrtvejKralik: uživatel je uživatel, ne vývojář, aby opravoval chyby v návrhu a nedůslednost jiných vývojářů. Viber by naopak měl jít cestou WA, který na https://web.whatsapp.com/ přes QR kód zpřístupní svého kecálka prakticky pro všechny platformy. O tom víte nebo jste jen pohodlný a stěžujete si? 😉

  7. Nextex73 říká:

    Právě jsem uspěl při instalaci Viber z oficiálního viber.deb. Jediný problém je že jsem si musel doinstalovat balíček curl3. Jako Win uživatel jsem naučený všechno odklikat a nečíst. Je to špatně, číst se musí, Mint není debil a hlásí to co musí.

  8. m4rian říká:

    jeste je dalsi moznost, pres terminal
    sudo dpkg -i viber.deb