Hangouts

Minule jsem slíbil, že popíši několik komunikátorů pro mobil a zaroveň desktop pod Linuxem. Hangouts od Googlu zná hodně lidí,ale podle mých zkušeností není zdaleka tak často používaný jako Skype. Hangouts mají svou verzi pro Android i iPhone, leč při práci na počítači jsme nuceni jej používat ve webovém prohlížeči po přihlášení na www.hangouts.google.com. Hangouts umožňuje kromě psaní zpráv i zasílání obrázků a videí. Bohužel chybí možnost zasílání souborů. Zjistil jsem, že je možné i malý obrázek nakreslit (tužka, která se objeví až po najetí na ikonku obrázku v chatu), bavíme-li se stále o Hangouts přes webové rozhraní. Lze například nasnímat video webovou kamerkou, vybírat z archivu aplikace Fotky od Googlu. Samozřejmostí je volání i videohovor. K tomu je však potřeba si doinstalovat plugin.

Prostě upřednostňuji dopisování si z počítače než z telefonu. Abychom pokročili k nějakému novému programu je zde neoficiální komunikátor YakYak pro psaní si přes Hangouts. Přes Hangouts si můžete, na rozdíl od WhatsAppu psát i když máte telefon vybitý. YakYak je desktopový klient, který používáme na počítači bez nutnosti mít právě spuštěný webový prohlížeč. Stáhneme si z Gitu: https://github.com/yakyak/yakyak/releases/tag/v1.4.1 verzi neoficiálního klienta buď pro 32 nebo 64 bit, rozbalíme a v složce najdeme i binární soubor, jmenuje se jak jinak než yakyak. Po přihlášení již můžeme začít psát se svými přáteli na Googlu. Já objevil Hangouts, když jsem se potřeboval domlouvat se svým šéfem.

Není pro většinu z nás problém si položku přidat do Menu.Sděluji tedy začátečníkům, že k nabídkám a přidání položky se dostaneme pravým kliknutím na Menu, následně Nastavit/Menu/Otevřít menu editor a zvolil bych například skupinu aplikací Internet. Nezapomeňte si vložit nějakou hezkou ikonku.

Musím vás upozornit, že YakYak si pamatuje přihlášení, proto jej nedoporučuji rozbalit jako root do souborového systému víceuživatelského počítače. Je možné vkládat obrázky pouze z vašeho zařízení. Je tu pár motivů vzhledu. Ve složce je cs.pak, nepřišel jsem však na to, jak češtinu nastavit.

Když už se tu dnes stále omílá jak, jako a dokonce i YakYak, připíši i něco dost mimo mísu, jedná se tu o češtinu. Tak jako jsme nebyli za mého dětství někam přijít za hoďku, tak nebývalo zvykem psát věty typu: V našem obchodě právě probíhá více jak 50% sleva. Takovému obchodu se raději vyhnu obloukem, bez legrace. Tam patří jednoznačně slůvko než. Česká republika má více jak deset milionů obyvatel. Slyšíte tu nehoráznost? Inu, hovorová mluva nepatří na papír, a neměla by se podle mne vyskytovat ani na oficiálních webových stránkách.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

3 reakce na Hangouts

  1. Tomáš Kout říká:

    Díky za informaci o YakYaku. Jakou přináší výhodu oproti Hangouts? Jde o zmíněný přenos souborů? Nepředpokládá to týž klient na druhé straně? Používám už léta Hangouts (zcela jsem opustil Skype) a funguje parádně, včetně videohovorů.

  2. huskyviking říká:

    Ahoj.

    Yakyak umí zasílat pouze obrázky, ostatně jako webová aplikace v prohlížeči. Umí se automaticky přihlašovat, tak jako ostatní klienti, které popisuji. Jde mi o to zahrnout v článcích množinu, která zahrnuje desktopové komunikátory, které umí Mint i Android, takže můžete použít jak výhodu psaní na klávesnici, tak být online i přes vaše data v mobilu.

    Hangouts v prohlížeči má trochu propracovanější zasílání obrázků.

  3. RadekD říká:

    Používám Pidgin s pluginem purple-hangouts naprosto bez problémů, ale občas je třeba nainstalovat novou verzi, protože google upraví protokol. Naopak na tabletu s Androidem mi Hangout stále padá 🙁