Kalendář + organizér na ploše

rcal1Příspěvků o rozličných kalendářových a plánovacích aplikacích byla už na našem webu publikována celá řada. Přesto si vám dovolím v dnešním článku představit ještě jeden program s touto tématikou a budu doufat, že někoho osloví.

Má název Rainlendar a jedná se přizpůsobitelnou kalendářní aplikaci, která zachovává všechny vaše důležité události a úkoly vždy viditelné na ploše. Rainlendar vám pomůže naplánovat si svůj den (týden, měsíc, rok) a nestále vám připomíná důležité události a schůzky.

Rainlendar vytváří desktopový kalendář, který může být ovládán přímo nebo pomocí ikony v systémové části panelu. Upomínky jsou rozděleny do dvou skupin: Události a úkoly. Každá pak může být zařazena do jedné nebo několika kategorií. Kromě toho je možné aktivovat „budík“, což je zvukový soubor, který bude přehrán před zahájením akce.

 

Vlastnosti

Události a úkoly – Rainlendar podporuje události a úkoly, které jsou uloženy v samostatných seznamech. To vám pomůže uspořádat váš rozvrh aktivit a umožní aktuálně vidět to, co vás čeká a co kdy budete dělat.

Alarm – Upozorňuje na zprávy o důležitých událostech uvedených v kalendáři. Je také možné odložit alarm, pokud chcete být upozorněni později.

Vzhled – Vzhled kalendáře lze měnit pomocí skinů v Možnostech (klikněte pravým tlačítkem myši na kalendář a zvolte Možnosti). Rovněž si můžete upravit barvy kliknutím na trojúhelník v dolní části kalendáře a vybrat příslušnou barvu.

 

rcal5

 

Lokalizace – Rainlendar je přeložen do více než 50 jazyků mezi nimiž nechybí čeština ani slovenština. Kromě toho můžete použít jakýkoliv jazyk při zadávání události.

Umístění – Kalendář lze umístit kamkoliv na pracovní plochu a ten si bude pamatovat svoji poslední pozici. Všechny vaše důležité události a úkoly budou vždy viditelné na ploše.

Rainlendar je multiplatformí aplikace. K dispozici je pro Linux, Mac OS X i Windows.

 

rcal2

 

Instalace nejnovější verze v Linux Mintu

Je poměrně jednoduchá a spočívá ve stažení vhodného .deb balíčku z oficiálních stránek programu. Na výběr jsou dvě verze – Lite (Free) nebo placená – PRO (9,95 EUR). Pro naše potřeby bohatě postačí verze Lite.

 

rcal4

 

V nastavení programu po nalezení místa na ploše může zde být okno programu zafixováno, takže se objeví vždy na stejném místě i po restartu systému.

 

rcal3

 

Chcete-li spustit Rainlendar pokaždé, když se nově přihlásíte (jinak nebudete dostávat oznámení o vytvořených úkolech a událostech), musíte program přidat do aplikací, spouštěných při přihlášení.

Rainlendar je zajímavá, nenáročná aplikace. Chcete-li mít své úkoly, události či poznámky neustále na očích je Rainlendar určen právě pro vás. Určitě stojí alespoň za vyzkoušení. Více naleznete na oficiálních stránkách projektu.

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

5 reakcí na Kalendář + organizér na ploše

  1. jwj říká:

    Dovolil bych si upozornit na to snad nejpodstatnější, a to že Rainlendar umí synchronizovat i on-line kalendáře, např. pokud máte vlastní CALDAV server jako Baikal, kterým synchronizujete napříč zařízeními (Blackberry, iOS, Android, PC atd.).
    Dále se umí napojit na Google kalendáře, síťově sdílený kalendář ve smyslu ics přístupný někde na webu. Každý kalendář lze konfigurovat, nastavit mu zda si má udržovat offline cache pro případ výpadku online připojení. Funkcí je v něm hromada, některé jsou ve verzi Pro. Tu jsem už před 5 lety zakoupil a nelituju. Program je už dlouho vyvíjený a slušně stabilní na všech platformách (Win, Linux i OSX). Doporučuji.

  2. Abby říká:

    Nepovedlo se mi to v textu ani jinde najít, tak se zeptám. Umí používat Google Kalendář?

    • kamowski říká:

      na domovskej stránke majú odkaz na ich wiki, tam je návod
      ale neskúšal som to
      ak to niekto úspešne spojazdní (sync s gúglom), napíšte sem prosím nejaké info

  3. Pepan říká:

    Používám v Lubuntu a mohu jenom doporučit. Zvláště se mi líbí že umí u narozenin počítat roky 🙂 To každý kaledář neumí.
    To Abby: Mám placenou verzi ta Google kalendář umí a několik dalších. Myslím ale že verze zdarma to nepodporuje a to asi jediný podstatný rozdíl mezi nimi. Mrkni na FAQ Rainlendaru.

  4. lazlo říká:

    …korganizer ma google…aj viac…