Freeplane

fp1Lidé se dnes dokáží bavit o takových hloupostech, že by to nenapadlo ani úředníka v Bruselu. Nicméně když přijde řeč na rušení inkluzivní školy či třídy, tak jednoduché dělení podle schopností by se mohlo otestovat třeba na takovém početním příkladu:

Táta s mámou váží dohromady 200 kg. Dvě starší děti váží 110 kg, dvě mladší váží spolu 90 kg, samo prostřední 50 kg. Celá rodina však váží jen 350 kg. Jak je to možné a kolik je dětí?

Uvedený příklad je vhodný i na rychlé prověření matematických schopností jedenadvacetiletých „inženýrů a doktorů se dvěma atestacemi, ze Syrie“, kteří jsou právě na cestě do Německa nebo Švédska.

 

°°°°°øøøø000O000øøøø°°°°°

 

Když jsme si nedávno dělali pořádek v myšlenkách (ó, vzácná to chvíle!), tak jsme měli možnost použít k tomu aplikaci Freemind.

fp2Jenže to zdaleka není všechno, máme tu ještě jednu svobodnou a open source aplikaci, která má podobné funkce a schopnosti a podporuje myšlení, sdílení informací a může být užitečná jak ve škole tak i doma.
Jádro tvoří program, kterým je možné mapovat myšlenky a následně používat zmapované informace. Ve střední části editoru se tak nachází diagramový nástroj, do kterého Freeplane dovolí vkládat text z textového editoru, strukturovaný obsah, se kterým je pak možné manipulovat podobně jako s diagramem.
Jednotlivé uzly je možné umísťovat, spojovat, skriptovat, filtrovat, chránit heslem a mnohé další.

Zdroj – http://freeplane.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page – kde jsou popsány všechny dostupné možnosti a funkce.

V našem repozitáři je k dispozici: Verze: 1.2.23+dfsg1-1

která je už hodně stará; novější verze má číslo 1.3.15

Nicméně i když uživatelé zaznamenali menší nedostatky, ve všeobecnosti pokládají tuto aplikaci za perfektní, srovnatelnou i s mnohem drahšími a komplikovanými programy. Velmi vhodná je prý i pro organizování poznámek.

Instalaci uděláme z Terminálu:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install freeplane

 

°°°°°øøøø000O000øøøø°°°°°

 

Instalace nepředstavuje problém, nicméně seznámení a naučení se programu je martýrium. I když je k dispozici podrobný tutoriál (v angličtině), menu je až na nějaké výjimky lokalizované do češtiny, program je neuvěřitelně komplexní.

 

fp4

 

Podle zkušenosti, kterou jsem zatím získal, první kroky se dělají metodou „pokus-omyl“ a tak je dobré udělat si před samotnou prací nějaký koncept (na papír), případně si jednotlivá stanoviště zapsat v textovém editoru, aby byly k nahlédnutí nebo ke zkopírování.

 

fp5

 

Na obrázku je jeden z možných stylů, na dalším je zase jiná kreace:

 

fp6

 

A na závěr přikládám dvojobrázek svého prvního pokusu skoro po dvou hodinách práce. Vytvořil jsem něco, co by … no je to hrůza, ale každý začátek musí nějak dopadnout …

 

fp7

 

Jsou to vlastně jen dvě variace na tutéž mapu v tom nejjednodušším provedení.

 

°°°°°øøøø000O000øøøø°°°°°

 

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

2 reakce na Freeplane

  1. Allconius říká:

    táta – 150, máma – 50, první – 60, druhý – 50, třetí – 40 ? 🙂

    • Old Bobby říká:

      U táty s mámou je pochopitelně možných víc variant, nicméně děti jsou jen tři, a tak to máš správně.