Optimalizace obrázků ve formátu JPEG

im1V minulosti jsme se již na našem webu zabývali několika nástroji pro optimalizaci obrázků ve formátu PNG, JPEG a GIF. I když poskytují velmi dobré výsledky, tak jejich častým problémem je, že je třeba ručně nastavit úroveň optimalizace. Většina uživatelů pak ze strachu používá hladinu 80 – 85% a ničí tak výslednou kvalitu obrázku. I pro takovou situaci existuje v LM řešení – aplikace Imgmin.

Imgmin je slibný projekt, který se snaží výše uvedený problém řešit tak, že matematicky spočítá optimální úroveň a automatizuje celý proces bez manuálního zásahu.

Imgmin je výsledkem rozsáhlého vývoje. Používá bezztrátový mechanismus pro generování optimalizovaných obrázků tak, že manipuluje s pixelovými bloky. Metrikou je průměrná chyba rychlosti pixelů: průměrné množství změn každého pixelu v novém snímku v porovnání s originálem. Imgmin tak vytváří několik verzí obrázku a zvolí nastavení kvality s nejnižší střední chybou rychlosti pixelů.

Zatímco běžné obrázky přináší vynikající výsledky s dobrými zisky i ve velikosti souboru, málobarevné obrázky ve formátu JPEG, jako jsou přechody a malý kontrast prostředí, přináší nepřijatelné výsledky na jednotku průměrné chybovosti pixelů. V současné době obrázek s méně než 4096 barvami projde optimalizací beze změny. Snad se časem podaří vyřešit i tento problém. Aktuálně Imgmin pracuje pouze s obrázky ve formátu JPEG.

 

Instalace  v Linux Mintu

Bohužel zatím ještě nebyl sestaven ani balíček ve formátu .deb, natož aby existoval repozitář. Proto je instalace Imgmin poněkud komplikovanější. Musíte si balíček imgmin sestavit ze zdroje. Otevřete si tedy terminál a zadejte tyto příkazy:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get install -y autoconf libmagickwand-dev pngnq pngcrush pngquant
git clone https://github.com/rflynn/imgmin.git
cd imgmin
autoreconf -fi
./configure
make
sudo make install

 

Používání Imgmin

Jelikož se jedná o nástroj příkazové řádky je používání jednoduché. Stačí v terminálu zadat:

Příkaz terminálu:
imgmin original.jpg optimalizovany.jpg

 

Automatizovaný způsob generování optimálně velkých obrázků ve formátu JPEG má příležitostné použití, které lze integrovat do stávajících pracovních postupů. Metoda může přinést významné a přímé výhody v podobě zvyšování efektivity webového serveru, snižuje latenci webových stránek a co je nejdůležitější – zlepšuje celkový divácký zážitek. Tato metoda je obecně použitelná a může být aplikovaná na sbírku obrázků nebo webové stránky obsahující obrázky ve formátu JPEG.

Domovskou stránku projektu najdete na https://github.com/rflynn/imgmin.

Štítky , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.