Je pro mě Linux opravdu to pravé?

Zdravím všechny uživatele Linuxu i Windows i MacOS, kteří zavítají na tento oficiální web linuxové distribuce Linux Mint.

Srdečně děkuji vlastníkovi a administrátorovi tohoto webu věnovaného Linux Mintu, fóra LM a Wiki Linux Mintu v jedné osobě, panu Liborovi S. za jeho podporu a povzbuzení, abych se pustila do psaní článků pro tento oficiální česko-slovenský portál Linux Mint. Vážím si toho a je to pro mě ctí. Děkuji.

Předesílám, že nejsem ani spisovatel ani zkušený blogger ani linuxový specialista a tak se jen pokusím sestavit své myšlenky do prvního článku pro česko-slovenský web Linux Mint a omlouvám se znalejším za případné chyby a nepřesnosti. Děkuji.

Moje začátky s operačním systémem Linux jsou popsány podrobně na portálu Linux Expres v tomto článku a pokračování je v dalším článku, kdy jsem se již setkala s informací o linuxové distribuci Linux Mint, ale přešla jsem na jinou linuxovou distribuci, a to Debian.

Dist-co?

Možná nevíte, co to je linuxová distribuce, často nazývána zkráceně distro: Je to jeden z druhů operačního systému Linux, i když to říkám možná nepřesně. Snad vám teď na mysli tane otázka: To je jako operační systém Windows 95″, pak „Windows 2000 ME“, dále „Windows XP“, následuje „Windows Vista“, pokračujeme přes „Windows 7“ a zatím končíme u „Windows 8“, že? Odpověď zní: Ne ne, je to trochu složitější. U Windows jde pořád o jeden typ operačního systému a zároveň jedno grafické prostředí, byť různě více či méně vylepšené a více či méně praktické. Když to zjednoduším, tak u Linuxu je sice také pořád jeden typ operačního systému, ale grafických prostředí je zde daleko větší množství: nejstarší Gnome a KDE, nejnovější Unity, klasické Cinnamon, odlehčené MATE a pro slabší počítače Xfce, rychlé LXDE a další (pro zjednodušení nebudu nyní zabíhat do podrobností, čím se kromě grafického prostředí jednotlivá linuxová distra liší, to je téma na celý článek).

Pokud to bude někoho zajímat, ráda napíši článek (třeba na pokračování) na téma své cesty k OS Linux.

Tento článek však je zaměřen trochu jiným směrem jak již naznačuje jeho nadpis.

Je pro mě Linux opravdu to pravé?

Nedá se říct univerzální odpověď „Ano“ či „Ne“. To neznamená, že operační systém Linux zavrhuji, ale je to podle mého názoru podobné jako když si pořizujete nový počítač (desktop PC) či notebook, popřípadě netbook a koneckonců i mobil. Vždy si musíte položit následující otázku, která je užitečná i v případě, že se zabýváte myšlenkou změny vašeho stávajícího operačního systému:

Na co to potřebuji? K čemu to využiji?

A v odpovědi na tuto otázku už uvidíte, zda právě pro vás je operační systém Linux určený.

Chcete-li jen kouknout na internet, podívat se zda vám někdo napsal e-mail, pustit si pár písniček, mrknout na YouTube, napsat dokument v Open Office či Libre Office a vytisknout si ho na vaší domácí tiskárně a třeba si někdy také zahrát nějaké hry, pak pravděpodobně bude Linux právě pro vás.

Ovšem jestliže potřebujete pro vaši práci anebo jako hobby speciální software jako grafické programy Photoshop či Corel Draw, prohlížeč PDF dokumentů Adobe Reader, zabýváte se sazbou DTP a profesionálním tiskem, popřípadě speciálními programy pro architekturu AutoCAD či ArchiCAD (i když tam se situace již zlepšuje) anebo jednoduše váš program, s kterým pracujete a který nezbytně potřebujete, není k dispozici v linuxové verzi jako například řidiči mezinárodní kamionové dopravy, kteří potřebují offline automapu Evropy, pak bude lepší zůstat u Windows.

Instalovat či ne, to je to, oč tu běží…

Ovšem i v případě, že se rozhodnete pro operační systém Linux, například distribuci Linux Mint, je nejlépe před vlastní instalací vypálit tzv. Live CD (popř. Live DVD), ze kterého můžete nabootovat a spustit tak na vašem stroji Linux „nanečisto“, aniž by cokoli kamkoli instaloval. Hned uvidíte, zda obrazovka zobrazuje, harddisk jede, větráček frčí, myš myšítkuje, zvuk zvučí a síť sítí síťuje… Jakýkoli problém s hardwarem vašeho počítače anebo notebooku by se právě při spuštění Live CD (Live DVD) zjevně projevil, tedy ještě před vlastní instalací vámi zvolené linuxové distribuce.

Ale i v případě, že s Live CD (popř. Live DVD) není žádný problém a vše funguje, zůstává dobrou radou se buď poradit na fóru příslušné linuxové distribuce, zda poběží právě na vašem stroji (přičemž se prosím snažte dodat co nejvíce informací, tedy přesný typ počítače, jeho architekturu, procesor, RAM, harddisk a samozřejmě výrobce počítače) anebo se podívejte sami na internet, zda vámi vybraná linuxová distribuce nebude mít problémy s vaším počítačem či notebookem. Pokud na problémy nenarazíte, tak pak bych se už neobávala zazálohovat všechny potřebná data například na externí harddisk a pustit se do vlastní instalace konkrétního linuxového distra.

Na co dát pozor

Když zvažujete přechod na OS Linux, je třeba dát pozor na několik důležitých věcí, které vám mohou ušetřit pozdější zklamání, často nazvývané „zklamání z Linuxu“.

Když dva dělají totéž, není to totéž

Mezi OS Windows a OS Linux jsou podstatné rozdíly co se týče instalace, systému souborů, dělení disku (většinou harddisku) a názvy jeho oddílů, přístupu k tzv. administrátorským činnostem neboli v Linuxu jednání jako tzv. root, samozřejmě správy nainstalovaného systému (přesněji instalace programů či aplikací) atd. Tyto rozdíly si někdo nesepsal od zeleného stolu (programátoři), ale vznikly tím, jak byly oba operační systémy od začátku vytvořeny a také jejich dalším historickým vývojem.

Nečekejte to samé

Z toho plyne další důležitá rada: Nečekejte u Linuxu to samé jako u Windows! Jistě jsou některé věci, kde se oba systémy neliší (například vysypání plného Koše na Ploše počítače), ale všeobecně spíš mějte za to, že v Linuxu to bude jiné, že se problém bude řešit jiným způsobem než ve Windows. A třeba jednodušeji…

Linux je zdarma, ale…

Poslední tip se týká principu nazvaného Linux je zdarma. Ano, tento operační systém skutečně je zdarma (maximálně můžete platit cenu instalačního Live CD anebo Live DVD s linuxovou distribucí; když pominu možnost placené technické podpory pro Linux) ale to neznamená ani, že je to špatný operační systém, který by se vůbec neprodal či nedodělek vhodný výhradně pro linuxové geeky a nerdy, ani to, že od vás nebude Linux nic vyžadovat. Ne, peníze to nebudou, ale je to chuť učit se, naučit se něco nového a věnovat tomu váš čas. A to je možná cennější než zmíněné finance. A platí, že horní hranice znalostí není omezena a přestože již znám některé věci, pořád je více toho, co nevím, než toho co vím…

Případné upřesnění chyb nebo nepřesností k článku mi prosím sdělte v komentářích pod článkem. Děkuji.

Záložka pro permanentní odkaz.

16 reakcí na Je pro mě Linux opravdu to pravé?

  1. vxmery říká:

    Pekne napísané Anička 😉
    Nedávno vyšlo *buntu 16.04, chystá sa náš Mint 18, snáď si to aspoň pár potenciálnych rýchlo-inštalatérov nájde.
    Želám veľa vytrvalosti a chuti do písania.

  2. Peterkon říká:

    Chcem sa spytat, uvazujem o instalacke mintu {prave som na live usb}. Mam nainstalovat 17.3 a potom upgrade na 18, alebo mam pockat a dat clean install 18?

    • Old Bobby říká:

      Aby´s neztrácel čas, nainstaluj si 17.3 XFCE, velmi kultivované a vymakané prostředí, prakticky bez chyb. Než vyjde stabilní „18“, tak budeš dávno za vodou. S instalací nové verze se nemusí spěchat, zvláště pokud ta „stará“ funguje. Nicméně časem se i u nového vydání objeví menší nesrovnalosti, zvláště v závislosti na hardwéru, které vývojáři rychle opravují. Do té doby si ve „staré“ verzi vychytáš nedostatky vlastní (tedy mezi židlí a klávesnicí).
      S Mintem dělám už 7 let, tak vím o čem píši.
      Hodně zdaru !

  3. vxmery říká:

    @Peterkon
    Poriadne si preskúšaj v Livku, či to korektne chodí hw, ak je všetko ok, môžeš ísť do Linux Mint 17.3. Prostredie si vyber podľa chuti.
    18 – ka víde až o niekoľko týždňov, zatiaľ sa naučíš orientovať.
    Ideš do dualbootu pod Uefi?

  4. Peterkon říká:

    Mňa práve viac oslovilo prostredie Cinnamon (64bit). A chcel som nahradiť windows mintom úplne, keďže už úplne všetky aplikácie, ktoré používam na prácu aj voľný čas, majú svoju linuxovú verziu.

    • vxmery říká:

      Tiež mám Cinnamon 🙂
      Nejaký čas by som si nechal dualboot. Až trebárs po pol roku zistíš, že si Win pol roka nepoužil, potom sa rozhodneš 😉

  5. Abby říká:

    Abych pravdu řekla, často si pokládám stejnou otázku jako Anička a vždycky dojdu k odpovědi, že ano, že na obyčejném PC je pro mě Linux to pravé. Jasně že na Mac bych si ho nedala, ale ten mám jen jeden a na ostatních počítačích také potřebuji nějaký operační systém 🙂 Windows jsou děs, nepřehledné a ošklivé, jediné, na co se hodí, je spouštěč her 🙂 Navíc kompatibilita OS X s Linuxem je na mnohem vyšší úrovni než s Windows. Takže za mě Linux a pokud někdo chce hrát hry, tak do dualboot. Dokonce i moje mamka se s Mintem docela kamarádí, rozhodně lépe než s Windows 10 😀

  6. Bedňa říká:

    Otázka za bludišťáka, kto napíše najväčšiu výhodu Linuxu oproti MS Windows a OS X, ktorú v článku ale nieje spomenutá?

    • vxmery říká:

      No predsa LegacyIce-Antix 😉

      • Bedňa říká:

        😀 Nesprávne 🙂

        • Hovoří CML říká:

          Není potřebný antivir, který zákonitě zatěžuje a zpomaluje systém.
          … a mnoho dalších:
          – V linuxu je uživatel přihlášen jako user, tedy toho nemůže moc pokazit.
          – Malý zájem hackerů o linux protože vědí, že bez hesla root se nikam nedostanou.
          – Já určuji, co se bude dít! Např. aktualizace proběhnou, až se mně bude chtít!
          – Při instalaci se neinstalují další skryté super-trouper programy, bez kterých prý jako vůbec nemůžu existovat! … atd. 🙂

    • Anička T říká:

      Open-source: otvorenosť zdrojových kódov a právo študovať, používať, meniť, spušťat za akýmkoľvek cieľom zdrojový kód v OS GNU/Linux.

      • Bedňa říká:

        Anička to vyhrala, prídi si ho prevziať 🙂 Samozrejme stým súvisí ďaleko viac vecí aj v komerčnčj sfére, kde slobodný ovládač nezomrie aj s autorom, s čím máme práve vo firme problém s WinXP a ovládačom pre HW kde sa autor proste stratil.

        Možnosť si ušiť konfig na určité železo atď., atď. tá sloboda prináša aj do komerčného sveta veľa výhod. Zatiaľ to málo ľudí chápe, ale ten otvorený kód šetrí milióny na vývoj vlastných riešení kde sa nemusí rovnaký kód znovu a znovu vymýšľať.

        • Anička T říká:

          Bedňa, díky za ocenění virtuální Bludišťák… 😉 Ale divím se, že jsem to náhodou zrovna tipla. 🙂

          V článku jsem tuto výhodu neuvedla záměrně z toho důvodu, že BFU většinou neumí programovat ani psát skripty, natož tak speciální konfigurák na určitý typ „železa“ (PC/ntb). Ale pokud jde o svobodné ovladače (open-source kód), tak samozřejmě ty využije téměř každý uživatel OS Linux.

  7. Pepan říká:

    Hezky napsaný článek. Jako dříve narozený jsem byl nadšený z pc 286 a několika dosovských her. Potom Win 3.11 atd. Časem k Win v dualbootu se mi podařilo nainstalovat Mandrivu 2006 zakoupenou v knihkupectví u Labutě s výbornou příručkou od pana Bíbra. Moc nadšený jsem ale nebyl. Každou chvíli se mi podařilo narazit na těžko řešitelný problém. Do Mandrivy jsem bootoval spíše vyjímečně. Časem se mi podařilo vyzkoušet ještě Suse a potom Ubuntu. Několik roků trvalo než se situace začala rychle obracet. S Ubuntu opravdu tolik „neřešitelných“ problémů nebylo a hw fungoval bezproblémově. Nyní mám na disku nejméně pět roků jenom Linux a v sata šuplíku jsou Win10 aktualizované z Win7. Ty jsem spustil letos jenom jednou ze zvědavosti co přinesla jejich veliká aktualizace. Již bych to používat nechtěl. S Linuxem jsem maximálně spokojený a těch pár win programů co nutně potřebuju a není náhrada se mi podařilo rozchodit pod Wine.