Photivo

phot1Jste nadšeným fotografem a hledáte nějaký svobodný nástroj pro úpravu vašich výtvorů? Pak je dnešní článek určen právě vám.

Podíváme se totiž na program Photivo, který je primárně určen ke zpracování digitálních fotografií a nabízí mnoho možností pro úpravy a nastavení vašich fotek. Podporuje všechny významné grafické formáty včetně RAW.

Nástroj Photivo obsahuje obrovské množství možností úprav fotografií. Na webu aplikace píší, že Photivo má nejvíce flexibilní a výkonné algoritmy pro redukci šumu, zaostření a vytváření efektu HDR mezi všemi programy s otevřeným zdrojovým kódem. Je však nutné zmínit skutečnost, že program nemá předdefinovaná nastavení s připravenými efekty. Proto si musíte pro dosažení požadovaného výsledku nastavit poměrně dost různých parametrů, a tak je nástroj určen spíše pro pokročilé uživatele. Pomoci vám může i uživatelský manuál (en) na webových stránkách projektu. Ale ani to nemusí stačit, musíte totiž vědět co děláte a mít i nějaké ty zkušenosti. Proto opět zdůrazňuji, že Photivo rozhodně není pro začátečníky.

Photivo je multiplatformní aplikace, šířená pod svobodnou licencí GPL v.3. Umožňuje nedestruktivní 16 bitové zpracování, má integrovanou možnost zpracování v GIMPu a dávkový režim. Photivo není žádný správce obrázků a ani žádný GIMP. Je určen pro použití spolu s nástroji DigiKam/F-Spot/Shotwell či Gimp a je do nich možné exportovat, ale i importovat fotografie. Pro svou práci však potřebuje poměrně silný počítač.

 

phot2

 

phot3

 

phot4

 

phot5

 

phot6

 

Rozhraní programu je uživatelsky přívětivé. Na levé straně je panel nástrojů, na pravé straně pak prostor pro úpravu fotografií, ve spodní části je panel podpůrných prvků. Každá karta pak obsahuje sadu různých filtrů a parametrů pro zpracování fotografií. V horním panelu je umístěn histogram a řádek vyhledávacího filtru.

 

Instalace nástroje Photivo v Linux Mintu

Není nijak složitá a spočívá v nám již notoricky známých třech příkazech:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:dhor/myway
sudo apt-get update
sudo apt-get install photivo

 

Ikona pro spuštění aplikace se vám posléze zobrazí v Menu > Grafika > Photivo.

Program má poměrně slušný český překlad, který je však nutné nastavit (Settings – Translation). Slovenská lokalizace bohužel chybí.

Přeji vám příjemnou práci s vašimi fotografiemi.

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

2 reakce na Photivo

  1. Petr Hněvsa říká:

    Ahoj, díky za článek. Vyzkoušel jsem, ale zatím mě moc nepřesvědčil. Výsledky z RawTherapee jsou lepší. Ale ještě uvidím. Jen info, čeština je integrována, musí se zapnout v nastavení. Tak jestli to opravíš v článku.
    Díky a měj se
    Petr