Miam, Miam

miPodivný název článku, že? Trochu asi připomíná citoslovce, vyslovené při tom, když nám něco chutná. A předpokládám, že hudebním fajnšmekrům dnešní menu chutnat bude.

O co tedy jde? Určitě už máte nějaký svůj oblíbený přehrávač, to však neznamená, že byste nemohli vyzkoušet jiný, nový a možná i lepší než ten váš současný. Ano, jak už asi tušíte budeme se dnes zabývat dalším z velké rodiny přehrávačů. Má název Miam, je snadno ovladatelný, open source, zdarma a multiplatformní – běží pod Linuxem, Windows i Mac OS X. Celá aplikace je založena na Qt knihovnách. Na rozdíl od některých jiných přehrávačů nabízí individuálně přizpůsobitelné rozhraní, takže si k obrazu svému můžete nastavit motivy, ikony, písma, velikost součástí atd.

 

mi1

 

Miam umí číst tagy (pomocí taglib) přímo v přehrávači a umožňuje i jejich editaci. To můžete udělat jak v jednom souboru nebo i dávkově. Mezi další funkce patří:

  • 10-ti pásmový ekvalizér
  • Panel pro rychlou navigaci ve vaší knihovně
  • Aktualizace knihovny
  • Podpora drag & drop ze souborového systému do přehrávače (přetáhnout lze také z jednoho seznamu skladeb do druhého)
  • Vestavěný prohlížeč souborů pro případ, že vaše soubory nejsou řádně označeny
  • Systém Earth pro rozšíření možnosti přehrávače

Miam podporuje následující zvukové formáty: mp3, m4a (MP4), flac, ogg, oga (OGG Vorbis), asf, ape (Monkey Audio), opus a další. Přehrávač je stále v aktivním vývoji a doufejme budou přidány brzy i funkce Soundcloud, Spotify a další.

 

mi2

 

mi3

 

Instalace Miam v Linux Mintu

Klasika. přidáte si do systému repozitář, aktualizujete a nainstalujete balíček. Otevřete tedy terminál a zadejte:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:noobslab/apps
sudo apt-get update
sudo apt-get install miam-player

 

Ikona pro spuštění se vám posléze objeví v Menu > Zvuk a video (Multimédia) > Miam Player.

Po rychlém a jednotvárném instalačním procesu získáte po spuštění přístup k jednoduchému, ale úhledně organizovanému rozhraní, které mohou používat i nezkušení uživatelé, aniž by jim to činilo jakékoliv problémy. Skládá se z panelu nabídek, ovládacích prvků pro přehrávání (přehrávání, pauza, zastavení, další, předchozí, přeskočení atd.) a dvou panelů, které umožňují spravovat zvukové soubory a seznamy stop.

Abych byl přesnější, v jednom okně si můžete prohlédnout strukturu složek obsahu pevného disku a knihovnu, takže zde můžete využít funkci „drag and drop“ pro přidání souborů do sekce přehrávání.

Dále si můžete vytvořit více playlistů s neomezeným počtem písní. Ty budou uloženy do paměti programu a zobrazí se v hlavním okně spolu s detaily, jako je název, album, délka, umělec, hodnocení a rok vzniku.

Vzhled lze přizpůsobit, když chcete, můžete si změnit téma, typ a velikost písma, stejně jako pozadí, text a barvu vybraných položek. Kromě toho si můžete vybrat i jiný jazyk a vytvořit klávesové zkratky pro řadu akcí. K tomu jen podotknu – česky to umí, slovenština bohužel chybí.

Miam je dobrý hudební přehrávač, využívá jen minimum systémových prostředků, což znamená, že neklade žádné velké nároky na výkon počítače při poslechu hudby. Nicméně, nemá tak dobrou dobu odezvy a právě přehrávaná skladba není zvýrazněna. Přesto rozhodně stojí za vyzkoušení.

Přeji příjemný poslech.

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

2 reakce na Miam, Miam

  1. Allconius říká:

    Já pořád ještě používám ten Nightingale jak jsi psal recenzi v roce 2013 🙂 http://www.linux-mint-czech.cz/jak-nainstalovat-multimedialni-prehravac-nightingale-v-linux-mintu/ * Safra, nesnáším Kabát zrovna 🙂 Raději nějakou mantru: https://www.youtube.com/watch?v=MjZF6bLsB-o

  2. Viliam Hanzel říká:

    Nejde mi to podle toho návodu nainstalovat