O Mintu trochu jinak…

mtj1Kdyby mi někdo před 20 lety řekl, že budu mít jednou v počítači operační systém, který je bezpečný, rychlý a flexibilní, tak bych pochyboval, stejně jako kdyby prohlásil, že v tom čase  už budu mít brutto hmotnost 100 kilo. Mohl to ovšem vědět prognostik, který bezpečně věděl a prognózoval, že on se stane poslancem europarlamentu nebo prezidentem republiky. Nic naplat, hodně je povolaných, málo vyvolených…

Jak bylo předpověděno, tak se i stalo – z prognostiků se stali prezidenti a europoslanec, z Debianu Linux Mint a na moje křeslo s nosností 110 kg si už raději v kabátě nesednu… Nostradamus i Vanga by se nestačili divit!

Zatím co si rochním v Linux Mintu 17.3 XFCE resp. MATE, nestačím se divit, co se to stalo se „softwarovým vybavením“ např. ČT1 a dalších nejmenovaných. V poslední době je zřejmě úplně to nejlepší – „nepouštět si zprávy“ v telce , protože jsou cinknuté, marginální, zkreslené a převážně jen špatné.

Tak se přesouváme od televizorů k internetovému zpravodajství – tam by to už mohlo být lepší. Zase tam není celá pravda, musí se hledat, a k výběru není 90 kanálů, ze kterých se dá dívat snad na dva, ale všechno, co mě může zajímat a nač jsem jazykově vybaven.

Vypsat zde portfolio pro mě zajímavých stránek by bylo únavné a dlouhé, nehledě k tomu, že každého člověka zajímá něco jiného. Nicméně ale každého uživatele Mintu potěší, když se dozví, že má v počítači nainstalované mistrovské dílo, na rozdíl od toho, co často nedobrovolně doposud používal.

 

°°°°°oooo000-O-000oooo°°°°°

 

Pokud jde o Linux, vždy jsem se rád podíval na stránky autora dedoimedo, kde se o jednotlivých distribucích psalo ve formě recenzí. Autor působí v této branži už dlouho; články jsou v angličtině a dobře ilustrované, čtenáře „vtáhnou do děje“ a poskytnou zajímavou informaci.

Není tomu tak dávno, co tak spatřila světlo světa recenze na Mint 17.3 Rosa, Cinnamon a MATE, kde autor neměl důvod k jásotu nad novou verzí. Jak ale bývá zvykem, po „hlavních“ desktopových prostředích přicházejí s odstupem KDE a XFCE. Právě posledně jmenované zaujalo několik linuxových fandů, mě i renomovaného autora dedoimedo.

 

mtj2

 

Protože mám daleko k tomu, abych bezchybně a v souladu s autorem přeložil jeho poslední recenzi na Mint 17.3 XFCE, „hodím do placu“ jen to podstatné, s čím i já bez výhrady souhlasím.

Hodnocení produktu jako celku:

Instalace: Blesková a bezproblémová
Funkcionalita: Všechno hned funguje
Výběr programů: Velmi dobrý
Konektivita: Bez chyby, stejně jako připojení na Smartfon
Závěr: 10/10 – deset z deseti možných!

 

mtj3* Screenshoty jsou použité z článku citovaného autora.

Od Vánoc minulého roku, kdy jsem začal laškovat s Mintem 17.2 XFCE, mám s tímto prostředím dostatek zkušeností a proto mě zajímá, co o tom soudí druzí. Z prostředí našeho portálu vím, že se v něm dobře cítí kolega redaktor kamowski, který neváhá se podělit o své zkušenosti s celou komunitou. Píše, a nejen o XFCE, perfektní a zajímavé články. Doufám, že se budu moci v dohledném čase připojit i já a prozradit další finty, co se s tímto prostředím dá všechno udělat.

Povzbuzen pozitivní recenzí od dedoimedo zajásal jsem, a přes správce aktualizací provedl povýšení na 17.3, což je záležitost deseti minut. Následně jsem si vyhledal doporučené jádro, které je v tomto případě 3.19.0.32 , nainstaloval ho, rovněž ze správce aktualizací. Po restartu už pracuji v plnohodnotném Mintu 17.3 XFCE s doporučeným jádrem – a je vymalováno!

Dá se předpokládat, že ve své inovaci nebudu sám; Mint v této podobě je skutečně impozantní a po úvodních úpravách, které si každý udělá podle svého gusta, už není co řešit.

Jedna zásadní změna, kterou jsem si udělal, je výměna správce souborů. Default správce je zde Thunar, což je osvědčený a moderní správce souborů, nicméně člověk, který strávil svoje nejlepší léta v prostředí MATE, má z té doby už svoje zvyky. Tak je to i se správcem souborů Caja, který  mi osobně vyhovuje. Protože nemá extrémní systémové nároky, na rozdíl od Dolphina z KDE, dá se použít i v XFCE, stačí si ho jen nainstalovat z repozitáře:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get install caja

– a používat jako preferovaný…

Jako třešničku na dortu mohu nabídnout možnost dát si na každou virtuální plochu jinou tapetu, co je svým způsobem nejen oživení vzhledu, ale i praktické, pokud mám permanentně otevřených více oken, resp. aplikací, rychleji se orientuji. Virtuální plochy práci usnadňují, používám jich 6, což pokládám za optimum. Pokud jde o panel, mám zatím jen ten spodní, trochu zvětšený na výšku; kromě jiných appletů se na něm u mě nachází ještě externí jednoduché Menu a applet Místa, odkud se mohu rychle přesouvat, pokud právě není otevřený na monitoru Caja.

Tak by se dalo pokračovat, nicméně přišli bychom na kopu věcí, které se NEDAJÍ v tomto prostředí provádět, ale dají se zase dělat v jiném DE. Nicméně stále se dá zbastlit nějaké podobné řešení. V tom je právě krása Linuxu, že když se něco nedá udělat přesně tak, jak bychom chtěli, tak existuje jiný způsob, se kterým dosáhneme přibližně totéž, ale trochu jinak… Vedlejší efekt tohoto procesu je to, že uživatel PŘEMÝŠLÍ A JE KREATIVNÍ, což je pro rozvoj a udržení duševní svěžesti nezanedbatelný fakt.

Pro útěchu těch, kteří si neradi „lámou hlavu“, mohu jen dodat, že Mint 17.3 XFCE je velice stabilní systém, který není třeba stále upravovat, čistit, defragmentovat, chránit proti virům – nic takového. Nainstaluji, doladím podle svého přání – a pak jen si hraji a pracuji…

 

mtj4

Chléb a hry!

 

 

Štítky , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

10 reakcí na O Mintu trochu jinak…

  1. aaa říká:

    „čistit, defragmentovat, chránit proti virům“

    Proto existuje mnoho programů a příkazů, které odstraní přebytečné soubory.
    Proto existuje hned několik programů, které jsou rovnou v systému, aby se defragmentoval disk.
    Proto existuje mnoho programů, včetně firewallů, které jsou k dispozici. Mimochodem – mluvíme o nepotřebném chránění proti virům? Pár dní zpětně… hups, ty vaše ISO soubory.

    • Satapouch říká:

      Pán evidentně vůbec neví, která bije. Navíc se pod svůj „názor“ bojí i podepsat.

    • Messo říká:

      Nic stoho ale robit nemusis. I po rokoch pojde vsetko ako ma aj bez tych nastrojov,
      Programov je vela, ale ja osobne poznam linuxy aj cez 5rokov stare a ziadne cistenie ani defragmentovanie sa tam nikdy nepouzivala a vsetko slape ako ma. Ja mam Cinnamon od 17.0, teda uz 1,5roka a ziadne starosti som nezazil, len bezne veci zlou konfiguraciou napriklad LibreOfficu, atd….

      PS: Mint ma standartne firewall naistalovany, balik ufw, takze firewall je standartna ochrana.

  2. Ukomir říká:

    Ja som začínal s Ubuntu,ale po nasadení Unity som prešiel na Xubuntu,potom Mint s XFCE,Cinnamon a teraz som zakotvil na Mint s Mate.Hlavne pre Compiz.Tie gumené okná mi hrozne chýbali.Bez toho linux nieje linux 🙂 A ja to mám zase opačne.Čaju nepoužívam,zvykol som si na Thunar.

  3. golf33 říká:

    Nelze než souhlasit. Nejsem zapřísáhlý nepřítel MS, ale to, co zažívám s Windows je už moc. Zejména s dokovací stanicí Lenovo ThinkPad OneLink PRO se dvěma monitory pod Win se nedá rozjet… V Mintu jsem zapojil, myší přetáhl pořadí monitorů a hotovo… Zlatý Mint. Na druhou stranu nedám dopustit na MS Excel. Ale zase…v Mintu mi MS Office 2007 jedou bez problémů a načítání je mnohem rychlejší než ve Windows 🙂

  4. EagleSK říká:

    Ja som zacinal s Mandrake, tusim to bolo v roku 1998. Mal som ho na serveroch. Neskor som pouzival kvoli praci a knowledge base dualne bootovanie win + lin. No a uz je to nejaky cas, co win nepotrebujem ani kvoli svojej praci. Ako nam pochovali Mandrivu a Mageia sa nejako hrabe okolo jej hrobu, presedlal som na Kubuntu. Mne to KDE jednoducho sedi. Kate sa mi osvedcil na programovanie, Digikam je neprekonatelny fotoalbum a podobne. Linux Mint vsak maju moji synovia prave kvoli user friendly rozhraniu. Win im nechyba a ani by som im ho neodporucal. Tak asi tolko.

  5. skorpionking říká:

    Win je dobrý jen pro hraní her, pokud ti nevadí to každý půlrok přeinstalovávat. Pokud chceš hrát hry, navíc i pracovat, ukládat data a nezdržovat se přeinstalací tak potřebuješ linux. Takže nechápu proč mít horší za draho, když můžeš mít lepší zdarma

    • Livan říká:

      Abych řekl pravdu, podobná vyjádření ve mně vyvolávají úsměv. V práci už sedmý rok používám ten „hrozný OS Windows“ a doposud sem ho nemusel ani přeinstalovat a neřešil jsem na něm žádný problém. Naopak cca 2 roky na dvou domácích počítačích používám linux a každou chvíli tam cosi řeším. Buď něco zblbne při aktualizaci, že se nedá přihlásit,nebo mi vznikají rúzné artefakty při zobrazování, nebo mi záhadně mizí ikony, nebo naposledy mi blbě zobrazuje fonty. Na fórech se neustále řeší jak někomu něco nejede, tak jak by mělo. Přes to všechno furt poslouchám jak je ten linux o moc lepší než windows. Ja si myslím, že je to přehnaný optimizmus a trošku nekritické myšlení. Jistě aj na windows mně spousta věcí sere, hlavně aktualizace ale oba dva OS mají své mouchy a to mi nikdo nevymluví.

      • Ukomir říká:

        Ano,podobné vyjadrenia kazia linuxu meno.Ja sa snažím to trochu napraviť.Ja som bol v podstate spokojným užívatelom W Vista,7.Je to na používatelovy,ktorý OS mu viac vyhovuje.Ani jeden OS nieje dokonalý.Charakteristika Linuxu je o tom,že je v prvom rade zadarmo pre všetkých,vyvíjaná komunitou ludí,ktorých to baví,ktorý v tom majú nadšenie.Linux by sa nemal nanucovať,ale používatela (ako napr mna) nadchnúť,zaujať.V tom je čaro linuxu.Problémi sa riešia všade,len je na každom,kto si vyberie,čo mu viac vyhovuje.

  6. Majo Nociar říká:

    Na to všetko poviem iba…. od r. 2004 IBA LINUX, žiadny dual, starám sa x ľuďom o okná denno denne, už cca 5 rokov len LinuxMint! 🙂 ĎAKUJEM!!! 🙂