Jak nainstalovat ovladač NVIDIA 361.28 v Linux Mintu

nvid361Společnost Nvidia je jedna z mála, která se dobře stará o linuxové uživatele svých grafických karet. Nedávno vydala jeho novou verzi ovladače – Nvidia Linux Display Driver 361.28, a vy si jej tak nyní můžete nainstalovat do svého Linux Mintu.

Nvidia Linux Display Driver (64-bit) je patentovaný, ale přesto volně distribuovaný OpenGL grafický ovladač, jehož cílem je nabídnout podporu pro grafické karty Nvidia na jakémkoliv na linuxovém jádře založeném operačním systému. Tato verze byla navržena tak, aby šla nainstalovat pouze na počítače podporující 64-bitovou architekturu. Jedná se o nativní linuxový ovladač, který by si měli nainstalovat zejména hráči v našich řadách.

V nové verzi ovladače GK od Nvidie byla přidána podpora pro GPU GeForce 945A.

Bylo přidáno legacy,  bez GLX  klientské knihovny GLVND libGL.so GLX s možností instalace ovladačů balíčku NVIDIA Linux a tedy možnost zvolit mezi GLVND nebo non-GLVND GLX klientskou knihovnou v okamžiku instalace. To umožňuje uživatelům instalovat starší non-GLVND GLX klientské knihovny s cílem obejít problémy s kompatibilitou, které mohou vzniknout v důsledku aplikace GLX, na kterém závisí chování klientského ovladače NVIDIA GLX a ve které nejsou definované Linux OpenGL ABI verze 1.0.

Zde tedy nvidia-installer defaultně nainstaluje starší, non-GLVND GLX klientskou knihovnu. Dále je možnost v příkazovém řádku použít příkaz –glvnd-glx-client k přepsání výchozí knihovny a nainstalovat jí místo klientské knihovny GLVND GLX. Jen si dejte pozor na kompatibilitu softwaru s GLVND. Přítomnost více klientských knihoven GLX má důsledky pro opětovné zabalení ovladače NVIDIA – viz položka libGL.so v kapitole „nainstalované komponenty“ v souboru README. Infrastruktura OpenGL (GLVND) je nyní součástí a podporovaného ovladače NVIDIA GLX a OpenGL. To by pro koncové uživatele nemělo působit žádné viditelné změny v chování, ale některé knihovny, které jsou vnitřní součástí ovladače byly přejmenovány nebo přesunuty. Tyto změny mohou mít vliv na skripty, které spoléhají na přítomnost složek ovladačů NVIDIA OpenGL, jež nejsou uvedeny v Linux OpenGL ABI verze 1.0, skutečných správců alternativních instalačních balíčků ovladače NVIDIA a aplikací, které spoléhají na přítomnost jakýchkoli jiných než GLX symbolů OpenGL v knihovně libGL.so.1 a jeho závislostí . Viz https://github.com/NVIDIA/libglvnd. Pro více informací o GLVND projektu Linux OpenGL ABI verze 1.0 přejděte na https://www.opengl.org/registry/ABI~~HEAD=pobj. Aktualizovaný nvidia-installer spustí ldconfig a depmod pro odinstalování existujícího ovladače a není tak potřeba, aby běžely dva příkazy při instalaci nového ovladače.

Dále byl odstraněn balíček VDPAU, knihovny libvdpau.so.1 a libvdpau_trace.so.1. Tyto knihovny jsou nadále k dispozici prostřednictvím systému správy balíčků, nebo mohou být sestaveny z dostupných zdrojů na http://people.freedesktop.org/~aplattner/vdpau/. Více informací najdete na http://freedesktop.org/wiki/Software/VDPAU/.

Také byla opravena chyba v ovladači EGL, když byl mutex odemknut více než jednou. To vyvolávalo nedefinované chování, zejména, bylo-li povoleno vynechání zámku, což mohlo mít za následek poruchy segmentace.

Oficiálně Nvidia Linux Display Driver 361.28 podporuje širokou škálu grafických karet NVIDIA, mnohem více, než open source ovladač Nouveau. Je to většina z řad ION, ION LE, Quadro Plex, Quadro Sync, GRID, NVS, nForce Professional 3000, Quadro FX, Quadro Blade, stejně jako všechny řady GeForce.

 

Instalace v Linux Mintu

Důležité upozornění: Pokud vám vše bez problémů funguje, raději nic neměňte. Před samotným stažením a instalací nového ovladače se ujistěte, že váš systém podporuje NVIDIA GPU. Můžete také použít automatického rozpoznání ovladače na webových stránkách společnosti NVIDIA, který vám pomůže najít ten nejnovější pro vaší GK NVIDIA.

Jak identifikovat a nainstalovat správný ovladač pro vaši grafickou kartu Nvidia v Linux Mintu najdete na stránce „Jak nainstalovat nejnovější ovladače Nvidia v Linux Mintu 17 Qiana„. V opačném případě riskujete instalací ovladače NVIDIA 361 nenabootování systému v grafickém rozhraní.

 

 

Tento nový ovladač už byl přidán do repozitáře s ovladači Nvidia. Pro jeho instalaci si tedy otevřete terminál za zadejte následující příkazy:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-361 nvidia-settings

Máte-li ve svém systému repozitář graphics-drivers/ppa již nainstalován, tak první příkaz můžete vynechat.

Po instalaci restartujte počítač, ve Správci ovladačů zvolte ovladač nvidia-361 a opět restartujte. Po nabootování by vám měl systém naběhnout již s novým ovladačem.

 

nvid361_1

 

Přeji bezproblémové používání nejnovějšího stabilního proprietárního ovladače NVIDIA.

 

Štítky , , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Jedna reakce na Jak nainstalovat ovladač NVIDIA 361.28 v Linux Mintu

  1. Pingback:Černá bootovací obrazovka po instalaci ovladače grafické karty - Linux Mint CZ&SK