NixNote (NeverNote) – open source klient pro Evernote

nn1Tak už konečně máme za sebou období davového šílenství, komerce a obžerství, a tak se opět můžeme naplno vrhnout do další práce. První letošní „pracovní“ článek bude věnován linuxovému open source klientu pro Evernote s názvem NixNote (NeverNote).

Nedávno na našem fóru padl dotaz na nějakou linuxovou variantu klienta aplikace Evernote, která umožňuje mít neustále při sobě všechny své poznámky, důležité obrázky, fotky či cokoliv jiného, co byste jinak museli uchovávat někde na papíře, v bloku či na jiném záznamovém médiu.

Tato linuxová varianta má název NixNote, a je to neoficiální Evernote klient pro Linux, původně nazývaný NeverNote a v žádném případě není jakkoliv spojen nebo podporován Evernote. Aplikace byla původně napsána v Javě, později byla kompletně přepsána do C ++ a běží na rozhraní Qt, díky čemuž má vyšší výkon a méně zatěžuje systémové prostředky počítače. Aplikace však i nadále používá Javu k šifrování a dešifrování textu, což je ale volitelné. Oficiální klienti jsou k dispozici pouze pro Windows, OS-X, a mobilní platformy, ale ne pro Linux. Existuje i webová verze, ale ta postrádá celou řadu funkcí.

 

nn2

 

Pro ty z vás, kteří neznají nástroj NixNote je určen krátký seznam některých vlastností Evernote, které NixNote podporuje:

  • Plná synchronizace všech vašich poznámek a aplikací
  • Schopnost vytvářet, upravovat a mazat poznámky, tagy, poznámkové bloky a uložená vyhledávání
  • Schopnost vyhledávat poznámky a indexované vstupy
  • Umožňuje použít rozpoznávání textu u obrázků, poskytovaných Evernote
  • Podporuje více účtů Evernote.

 

NixNote má také některé vlastnosti, které pracují rozdílně nebo vůbec nejsou k dispozici :

  • Tak trochu jiná vyhledávácí syntaxe (NixNote umožňuje popření otázky, Evernote ne)
  • Neexistuje žádná možnost sdílet poznámky na Twitteru, Facebooku nebo LinkedInu
  • Zachytávání zvukových poznámek není podporováno přímo (můžete nahrávat zvuk pomocí NixNote, ale použít poznámku lze v jiné aplikaci jen jako přílohu)
  • Ručně psané poznámky nelze v NixNote realizovat, protože pro ně Evernote neposkytuje API.

 

nn3

 

nn4

 

Instalace nejnovější verze NixNote do Linux Mintu

Zatím poslední vydanou verzí (20.12. 2015) je NixNote 2 – Beta 7. Instalace v Mintu je opět poměrně jednoduchá. Stáhněte si potřebný .deb balíček a po stažení na něj poklepejte. Program se vám tímto nainstaluje. Ikonu pro spuštění pak najdete v Menu > Internet > NixNote 2.

Synchronizaci s Evernote spustíte tak, že v menu NixNote zvolíte Nástroje > Synchronizovat a povolíte NixNote v Evernote.

Práce v aplikaci NixNote nebude uživatelům Evernote neznámá. NixNote je asi nejlepší linuxová aplikace pro Evernote, kterou jsem zatím vyzkoušel a kterou začínám aktivně používat. Aktuálně je k dispozici NixNote 2 beta 7. A i když se jedná o beta verzi, nenarazil jsem během dosavadního používání na sebemenší problém nebo chybu, proto se nemusíte bát jí nasadit do ostrého provozu.

Stránku NixNote najdete na http://nevernote.sourceforge.net/.

 

Štítky , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

2 reakce na NixNote (NeverNote) – open source klient pro Evernote

  1. Martin Štefl říká:

    Musím kladně hodnotit, v této betě byla přidána podpora proxy a funguje. Doporučuji všem vyzkoušet.

  2. quentin říká:

    Dekuji moc, funguje mnohem lepe, nez Evernote.