Vydáno MATE 1.12

matVe čtvrtek 6.10. 2015 ve večerních hodinách byla vydána nová verze jednoho ze dvou nosných desktopových prostředí naší linuxové distribuce, a sice MATE 1.12.

MATE Desktop Environment je prostředí pracovní plochy pro unixové operační systémy s instalovaným X Window Serverem vzniklé jako fork prostředí GNOME 2.32. Je postaveno nad knihovnou GTK+. Projekt byl vytvořen jako reakce na kritiku části linuxové komunity za směr vývoje prostředí GNOME řady 3. Jméno „MATE“ pochází z yerba maté (Cesmína paraguayská), druhu cesmíny původem ze subtropické Jižní Ameriky, její listy obsahují kofein a jsou používány k přípravě oblíbeného jihoamerického nápoje s názvem Maté. Cílem MATE je intuitivní a atraktivní prostředí při zachování tradičního konceptu pracovní plochy

 

Tolik tedy Wikipedie.

Nová verze MATE 1.12 se představí v už Linux Mintu 17.3 „Rosa“, jehož vydání je plánované na konec listopadu a také v LMDE 2 „Betsy“. Dobrou zprávou také je, že byla mezi vývojáři dohodnuta změna vývojového cyklu MATE tak, aby byl kratší, čímž by se i změny dostávali k jeho uživatelům rychleji.

MATE 1.12 nepřináší žádné velké novinky. Místo toho se zaměřuje na mnoho malých, ale důležitých funkcí, které mají především zvýšit pohodlí uživatelů.

 

mat1

 

Byla opravena většina chyb, identifikovaných v Linux Mintu 17.2 a byly do něj přeneseny i některé z nových funkcí implementovaných v Cinnamonu. Mezi největší novinky patří lepší podpora touchpadu (multi touch, přirozené posouvání), vylepšené nastavení displejů nebo pokročilejší podpora systemd.

 

Poznámky:

  • Chybí některé překlady pro nové funkce, zvláště v Ovládacím centru > Nastavení touchpadu. Ty budou přidány v aktualizaci 1.12.1 někdy během příštích týdnů.
  • Pro LMDE se objeví balíčky s Mate 1.12 tento týden a budou také přidány do repozitáře Romeo pro Linux Mint 17.2.
  • Spolu s MATE byly aktualizovány také balíčky mintdesktop a mintmenu. Ty by měly být přidány do LMDE během několika dní a později budou k dispozici i v Linux Mintu 17.3.

 

mat2

 

Pokud jste už tedy aktualizovali, sdělte nám své dojmy v komentářích. Přeji vám jen a jen příjemné zážitky s novou verzí pracovního prostředí MATE 1.12.

Zdroj: http://segfault.linuxmint.com/2015/11/mate-1-12-released/.

 

Štítky , , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

6 reakcí na Vydáno MATE 1.12

  1. Andreas říká:

    Ahoj všem,
    chtěl jsem se zeptat, jak mám docílit, abych měl v horní liště info o hardware jako je na obrázku.
    Díky 🙂