QtCAM – ovládání jakékoliv webkamery v Linuxu

qtcam1V dnešním článku se zaměříme na nepříliš známou aplikaci s názvem QtCam,výkonný software pro lepší ovládání vašich webových kamer či fotoaparátů v Linux Mintu.

V současné době jsou již webkamery součástí naprosté většiny notebooků, a tak poskytují skvělý nástroj, umožňující video chat s vašimi přáteli nebo prostě jen zachycování videa.

V oficiálních repozitářích všech velkých linuxových distribucí (tedy i Linux Mintu) se nachází software, specializovaný na ovládání a správu vaší webové kamery. Pro ty, kteří hledají něco komplexnějšího a zároveň funkčního existuje aplikace s názvem QtCam. QtCam je open source software, vyvinutý týmem vývojářů e-con Systems, který vám umožní lépe spravovat jednu nebo i více kamer v Linuxu tak, že poskytuje podporu pro libovolné zařízení kompatibilní s V4L2 a zde řadu funkcí navíc.

Díky jednoduché grafickému rozhraní (GUI) na bázi Qt, může QtCam pořizovat video streaming současně s 6 fotoaparátů či webových kamer, můžete upravovat jas a kontrast obrazu a zachycovat obrázky ve většině běžných formátů (JPG, PNG, BMP a také RAW).

QtCam také umožňuje přizpůsobit si kvalitu videa (FPS) a nahrávat video ve formátech YUV, MJPEG, H.264, VP8 a má i řadu dalších užitečných voleb.

 

qtcam2

 

Instalace QtCam v Linux Mintu

Je poměrně jednoduchá, stačí si stáhnout instalační archiv z této stránky (bohužel je vyžadována registrace), poté soubor rozbalit, spustit terminál uvnitř extrahované složky a zadat příkaz:

Příkaz terminálu:
./Qtcamv4.0.1

 

Po instalaci spustíte QtCam spuštěním terminálu v adresáři Qtcam/Application a zadáním příkazu:

Příkaz terminálu:
sh execute.sh

 

Jakmile spustíte QtCam a připojíte vaší webkameru/fotoaparát, můžete směle začít pořizovat snímky nebo videa. Pro pozdější snadné spouštění si můžete vytvořit novou položku v menu, popř. zástupce na panelu nebo na ploše.

QtCam není žádný profi nástroj a ani si na něj nehraje, avšak pro běžné domácí použití je zcela postačující. Vyzkoušejte.

Domovskou stránku projektu najdete na http://www.e-consystems.com/opensource-linux-webcam-software-application.asp.

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

3 reakce na QtCAM – ovládání jakékoliv webkamery v Linuxu

  1. kamarád říká:

    Gtk variantou je aplikace Cheese

  2. e-con Systems říká:

    Thank you for reviewing us! Please do let us know should you have any feedback or require any support.

  3. marosf říká:

    inštalácia pre Ubuntu 16.04,

    $ sudo apt-add-repository ppa:qtcam/xenial
    $ sudo apt-get update
    $ sudo apt-get install qtcam