Super Grub2 Disk

sgd1Nikdo a nic není dokonalé, a tak se může stát, že váš operační systém nelze zavést, neboť zavaděč je poškozen. Co dělat v takovém případě? Naštěstí existují specializované nástroje, které vám pomohou zavést operační systém a poté plně obnovit zavaděč. Jedním z nich je i Super Grub2 Disk. A o něm si dnes povíme něco více …

Ve dvou dříve publikovaných článcích jsme si již popisovali jak obnovit zavaděč Grub. Byly to články Oprava chyby GRUBu: error: unknown filesystem v Linux MintuObnovení zavaděče GRUB pro Linux Mint po instalaci/přeinstalaci Windows.

Super Grub2 Disk vám pomůže nabootovat do většiny operačních systémů (OS), není-li možné je zavést normálními prostředky. Primárním účelem nástroje Super Grub2 Disk je pomoci uživateli nabootovat OS přes zavaděč, který byl poškozen nebo zničen. Dalším, ale neméně důležitým cílem je uživatele informovat více o zavaděči GRUB 2 (GRUB 1, GRUB) a o procesu načtení operačního systému.

 

sgd2

 

 

Rozdíly mezi Super Grub disk a Super Grub2 disk

Začněme tím, že GRUB 2 je kompletně přepracovaná verze referenční implementace zavaděče GRUB se specifikací MultiBoot. Jinými slovy GRUB 2 je ve skutečnosti novou verzí. To znamená, že i nástroj Super Grub2 Disk je novou verzí k předchozí – Super GRUB Disk.

Hlavní rozdíl mezi Super GRUB disk, založeném na referenčním Boot Loaderu GRUB a nástrojem Super Grub2 Disk je, že tento neprovádí zápis na disk, a proto nemůže přepsat stávající MBR.

Super Grub2 Disk můžete využít k načtení operačního systému, je-li poškozen zavaděč. Nelze s ním však přímo opravit poškozený systém. Jakmile se podaří systém spustit, je možné přeinstalovat boot loader pomocí příkazu:

Příkaz terminálu:
sudo grub-install /dev/sda

nebo použít utilitu boot-repair.

Do nástroje Super GRUB Disk, který je založen na klasickém GRUBu, nebyly zahrnuty některé funkce, dostupné v Super Grub2 Disk. Například, Super Grub2 Disk podporuje i zavádění OSX, bootování ze souboru ISO, zavedení OS z USB bez podpory USB v BIOSu a další funkce, které nejsou k dispozici v klasickém GRUBu.

 

Vytvoření zaváděcího disku Super Grub2 Disk

Chcete-li vytvořit bootovací CD Super grub2 Disk, stačí vypálit obraz na CD nebo DVD, stejně jako jakýkoliv jiný bootovací obraz ISO. Obraz může být použit i jako zaváděcí disketa (diskety).

Stáhnout si ISO obraz s poslední stabilní verzí programu můžete dle své architektury z tohoto odkazu.

Níže si můžete prohlédnout malý videotutoriál, kde najdete většinu z funkcí nástroje Super Grub2 Disk. Zbytek funkcí si už budete muset zjistit sami.

 

 

Na závěr vám popřeji, abyste raději pomoc tohoto šikovného nástroje nikdy nepotřebovali.

Domovskou stránku projektu najdete na http://www.supergrubdisk.org/.

 

 

Štítky , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.