Gravit – nový designový nástroj pro Linux

grBěžně citovaným důvodem, proč lidé nechtějí přecházet na Linux, je nedostatek profesionálních grafických aplikací. Je pravda, že Gimp a některá CAD řešení nejsou vždy tím „pravým ořechovým“. Pokud preferujete vektorové vykreslování, je právě pro vás určená jedna nepříliš známá aplikace s názvem Gravit, která chce být jakousi alternativou pro Adobe FreeHand, Fireworks a jiné podobné programy. Gravit je multiplatformní, open source a svobodný software, jehož hlavními rysy jsou kontextové rozhraní a lehký backend.

Aplikaci je možné stáhnout jako archiv se spustitelným souborem, Gravit pak můžete spustit z terminálu nebo poklepáním ve vašem správci souborů. Nicméně, verze pro Linux nabízí ke stažení pouze 64-bitovou verzi, takže nejrychlejší způsob, jak Gravit vyzkoušet, je používat webovou verzi.

 

gr1

 

Stejně jako ostatní populární nástroje, používá Gravit pro své rozhraní tmavě šedé barevné schéma. Tlačítka a ikony jsou poměrně malé, takže vše vypadá mnohem lépe na velkých obrazovkách. Oblast pro samotné kreslení je v centru, nástroje na levé straně (1), vybraná volba nástrojů ve spodní části (2), vrstvy a možnosti stránky na pravé straně (3), a dialogové okno zarovnat/transformovat, exportovat (4) a vzory/styly (5) pod ním.

Dále existuje několik jednoduchých menu v hlavní liště, ze kterých můžete vyjmout, vložit a duplikovat vybrané objekty, stejně jako aranžovat jednotlivé skupiny. Jsou k dispozici na postranním panelu na pravé straně. Nabídka „View“ nabízí několik možností náhledu pro usnadnění vaší práce.

 

gr3

 

Panel nástrojů s ikonami na levé straně je hlavním přístupovým bodem pro většinu funkcí programu, včetně vlastností dokumentů, nástrojů pro výběr, lasa, transformačních nástrojů, nástrojů pro kreslení (pera, čáry, obdélníky, kruhy), textový nástroj a konečně nástrojů lupa a řez. Některé ikony mají malou šipku v rohu – to znamená, že mají podmenu, které můžete aktivovat tak, že levým tlačítkem myši kliknete na šipku.

 

gr4

 

Gravit podporuje vrstvy, stránky a inteligentní objekty. Váš dokument může mít více stránek a vy si jich můžete zobrazit i několik najednou. Stránky mohou dědit funkce z hlavní stránky, což je užitečné zejména když pracujete na projektu s více stránkami, které vyžadují konzistentní formátování.

 

gr5

 

Výběr objektu – textové pole, kruh nebo jakýkoliv jiný prvek umožňuje použít transformační nástroje pro úpravu jeho pozice, změnu jeho velikost a dokonce i přidání skupiny s jinými prvky. Objekty je možné vybrat kliknutím pravým tlačítkem myši kdekoli v grafické oblasti.

 

gr6

 

Charakteristickým rysem programu Gravit je panel nástrojů v dolní části, který se mění v závislosti na zvoleném nástroji (podobně jako v dialogu „Volba nástrojů“ v Gimpu). To je přístup, který je pro vývojáře Gravitu hlavní. Znamená to snížení nepořádku a skrytí zbytečností z pracovní plochy, protože tak jako tak nemůžete pracovat s více než jedním nástrojem najednou.

 

gr7

 

Množství tady viditelných možností  závisí na nástroji, který používáte. Většina z nich je skryta pod malými ikonami, takže nějakou dobu trvá než pochopíte, na co je to které tlačítko určeno. Některá tlačítka, jako je „Color Picker“, navíc otevřou své vlastní malé, ale na funkce bohaté vyskakovací okno, kde můžete původní nastavení ještě vyladit.

 

gr8

 

V současnosti můžete své projekty v aplikaci Gravit ukládat ve jeho vlastním formátu (.gravit), nebo je exportovat do formátů PNG a JPG. Podpora PDF a dalších populárních vektorových grafických formátů je plánována v budoucích verzích. Gravit je stabilní, a to i v prohlížeči, ale u volby „Export“ může ještě někdy dojít k selhání aplikace. Řada linuxových uživatelů hlásila problémy při startu Gravitu kvůli konfliktu verzování udev, takže pokud se vám to stane, můžete problém dočasně vyřešit symbolickým odkazem na aktuální verzi libudev:

Příkaz terminálu:
sudo ln -s /lib/i386-linux-gnu/libudev.so.1 /lib/i386-linux-gnu/libudev.so.0

nebo pokud jste na 64-bitovém systému:

Příkaz terminálu:
sudo ln -s /lib/x86_64-linux-gnu/libudev.so.1 /lib/x86_64-linux-gnu/libudev.so.0

 

Gravit v současné době ještě nemůže nahradit vyzrálé vektorové aplikace, jako jsou Inkscape nebo Xara, ale je šikovný pro vytváření jednoduchých webových grafik a prvků uživatelského rozhraní nebo pro obrázky s textem. Inovativní charakter Gravitu se odráží ve skutečnosti, že je kompletně napsán v HTML5, CSS3 a JavaScriptu.

Gravit je praktický zejména proto, že jej můžete používat v prohlížeči a může se proto stát výchozím vektorovým programem pro amatérské umělce, kteří si nemohou dovolit drahý profesionální software. Vzhledem k tomu, že Adobe plánuje vydat verzi Photoshopu pro prohlížeče, může být směrování Gravitu správnou cestou. Podmínkou je ale jeho neustálé zlepšování.

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

3 reakce na Gravit – nový designový nástroj pro Linux

  1. Ziktofel říká:

    Gravit je k dispozici pres getdeb

  2. Ziktofel říká:

    tak ne, to je neco jinyho

  3. V.Adam říká:

    GRAVIT Rev 3.1 v lednu 2016 Professionelle Web-basierte Design-program.
    Tento program je jeden z nejlepsich (us casopis Forbes to hodnoti jako jeden s deseti nejlepsich programu na deigen pro rok 2016) Je ovsem zadarmo a funkcioniert v kazdem Browseru a chodi na vsech OS.
    Pdivejte se na tyto stranky:

    https://www.gravit.io/