Vap – aplikace na rozvržení obrázků pro tisk

vap1VAP je jednoduchý program, který usnadňuje správu obrázků a jejich rozvržení v okně od skupiny ruských vývojářů Viktand. Program je zaměřen výhradně na rozložení obrázků pro tisk. Původně byl VAP vyvinut jako aplikace pro tisk velkého množství náhledů na jeden list, s možností spouštění z kontextového menu správce souborů. Postupně byla funkčnost aplikace výrazně rozšířena, avšak rychlá příprava vybraných snímků k tisku zůstává jeho hlavní funkcí.

Můžete si vybrat z deseti přednastavených možností rozvržení a z jednoho obrázku na list až po dvacet. Je možné otočit list (změnit orientaci), můžete změnit velikost šířky papíru, je možné změnit velikost mezer mezi obrázky, můžete také jednotlivé obrázky na listu přemisťovat pomocí myši a upravit jejich velikost. Můžete přidat do již otevřeného obrázku další jeden nebo rovnou celou složku s obrázky. Dále můžete k obrázkům přidat i titulky. Ve výchozím nastavení je to jen název souboru, ale můžete si jej změnit dle vlastního vkusu. Popis je vázán k obrázku a je možné jej přetáhnout spolu s ním. Pokud ale chcete, můžete jen přesunout jen samotný popisek pomocí myši kamkoliv na list. Navíc můžete vložit libovolnou část textu jako komentář přetažením pomocí myši. Jakékoliv textové pole lze libovolně upravovat (písmo a barvy).

Dále si můžete zvolit tiskárnu – pokud jich máte povícero a toto nastavení nastavení si i uložit. Aplikace umožňuje nejen tisknout, ale také svou práci ukládat. Už ve výchozím nastavení program veškeré vaší práci uloží a otevření je pak otázkou jednoho kliknutí na dané tlačítko.

Veškeré ovládání programu je koncipováno tak, že je kladen hlavní důraz na zřetelnost, jednoduchost a rychlost.

 

vap2

 

Chcete-li přidat obrázky na list, můžete tak učinit jednak z kontextového menu vašeho správce souborů, jednak z menu aplikace (samostatný obrázek nebo celý adresář), jakož i pomocí metody „drag and drop“ (táhni a pusť). Program prácuje s nejoblíbenějšími grafickými formáty (PNG, JPG, JPEG, BMP, GIF, ICO a XPM ), přidání obrázku s nepodporovaným formátem je ignorováno bez hlášení chyby.

VAP neobsahuje nástroje pro editaci obrázků, jen pár filtrů (barevný profil, jas atd.) a prostředky pro jejich umístění na listu. Příprava obrázků pro tisk funguje jako hra v kostky, obvykle se vše přetahuje a upravuje pomocí myši.

 

vap3  

Pomocí VAP můžete jednoduše vytisknout vybrané snímky, můžete si připravit komplexní prezentaci, symbol, leták, samolepku atd. Obrázky mohou být řazeny (změněna jejich vzájemná poloha), můžete měnit jejich velikost, oříznout je, otočit, transformovat (změnit perspektivu), přidat titulky (názvy souborů) nebo texty (textová pole) uložit ve formě standardních symbolů.

 

vap4

 

VAP vám umožňuje odeslat výsledný projekt pro tisk ve vysoké kvalitě v barvách návrhu i jako černobílý obrázek. Projekt lze uložit pro další úpravy, čímž si zachováte seznam otevřených souborů a jejich uspořádání (relace je uložena v proprietárním formátu .vap nebo si můžete uložit výsledek jako obrázek (v dané velikosti, kvalitě a formátu).

 

Instalace VAP v Linux Mintu

Opět budeme pracovat s terminálem. Otevřete si jej tedy a pro 32-bitový systém zadejte příkazy:

Příkazy terminálu:
cd /tmp; wget https://sites.google.com/site/viktandvap/home/files/vap_qt4.8_i386.tar.gz
tar -xvzf vap_qt4.8_i386.tar.gz
sudo dpkg -i vap_3.7_i386.deb

 

Pro 64-bitový systém v terminálu zadejte:

Příkazy terminálu:
cd /tmp; wget https://sites.google.com/site/viktandvap/home/files/vap_64_qt4.tar.gz
tar -xvzf vap_64_qt4.tar.gz
sudo dpkg -i vap_3.7_amd64.deb

 

Pokud se vám při instalaci objeví problém se závislostmi, zadejte v terminálu tento příkaz:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install -f

 

Následně se vám zobrazí ikona pro spuštění aplikace v Menu > Grafika > Vap.

Aplikaci bohužel chybí český i slovenský překlad. Osobně si ale myslím, že práce s aplikací je natolik jednoduchá, že překladu ani netřeba. Vyzkoušejte a dejte vědět v komentářích své zkušenosti.

Domovskou stránku projektu najdete na http://www.viktand.ru/vap/index.html

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.