Tuxboot – další tvůrce bootovacích live USB disků

tux1Tuxboot je šikovná aplikace, která vám pomůže vytvářet bootovací live USB disky pomocí Clonezilla live, DRBL live, GParted live a Tux2live. Program Tuxboot je odvozen od známějšího programu UNetbootin, je  vyvinut stejnými vývojáři a pracuje jak na platformě GNU/Linux, tak na MS Windows. Práce s ním je jednoduchá – v okně programu si vyberete a stáhnete ISO/ZIP soubor s nejnovější verzí Clonezilla live, DRBL live nebo GParted live a pak vytvoříte live USB.

 

tux2

 

Vlastnosti:

  • Podpora pro Clonezilla live, DRBL live, GParted live a Tux2live. Tuxboot používá SYSLINUX ISO/ZIP soubor pro vytvoření bootovatelného USB disku, takže je kompatibilní se stejnou verzí boot menu v SYSLINUX ISO/library.
  • Automatické vyhledávání na nejnovější verze.
  • Vytváří bootovatelný USB flash disk za běhu ze staženého ISO souboru.

 

Požadavky:

  • Operační systém GNU/Linux nebo Microsoft Windows 2000/XP/Vista/7.
  • Přístup k internetu pro stahování distribuce, určené k instalaci nebo předem stažený ISO soubor.
  • USB disk s oddílem FAT. Existující soubory na tomto oddílu FAT nebudou přepsány, pokud název je souboru stejný jako v Clonezilla live, DRBL live, GParted live a Tux2live.

 

Instalace Tuxboot v Linux Mintu

Je opět poměrně jednoduchá a zvládne jí téměř každý. Spočívá v nám již notoricky známých krocích – přidání náležitého repozitáře do systému, aktualizaci databáze softwaru a instalaci balíčku s programem.

Chcete-li si tedy Tuxboot nainstalovat a vyzkoušet, otevřete si terminál a postupně zadejte tyto příkazy:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:thomas.tsai/ubuntu-tuxboot
sudo apt-get update
sudo apt-get install tuxboot

 

Následně se vám ikona pro spuštění zobrazí v Menu > Systém > Tuxboot.

 

Práce s Tuxboot

Po každém spuštění aplikace budete vyzváni k zadání hesla pro udělení administrátorských práv pro aplikaci a poté se již objeví hlavní dialogové okno. Zde si můžete vybrat některou distribuci a nainstalovat jí do pařičného umístění (USB nebo pevný disk). Po zobrazení výzvy restartujte počítač.

Po restartu počítače s vloženým již vytvořeným USB diskem stiskněte příslušné tlačítko (obvykle F1, F2, F8, F9, F12, ESC, nebo klávesu Backspace), ze spouštěcí nabídky systému BIOS vyberte USB disk jako primární pro spouštění. Pokud neexistuje tato možnost výběru pro pořadí bootování, přejděte do menu a nastavení BIOSu a změňte pořadí bootování tak, aby byl USB disk na prvním místě.

——

Tuxboot je jednoduchá a nenáročná aplikace, která se může hodit zejména v případě nějakých problémů se systémem. Navíc se jedná o program, šířený pod svobodnou licencí GNU General Public License (GPL) verze 2. Program je rovněž částečně přeložen do češtiny, jak je na tom se slovenštinou bych se rád spolu s ostatními dozvěděl od našich slovenských přátel v komentářích.

Přeji příjemnou práci s tímto softwarem.

 

 

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.