Slimboat vs. Slimjet – výměna stráží

slim1V čase, kdy letní teploty ztrácí svoji atraktivitu pro pobyt ve městě, přesouvám se do hor, kde mě přehřátí neohrozí. Nejsou to vyloženě hory, jen 700 m/n.m., odlehlá vesnička mezi mohutnými kopci. Nejsou tam ani chodníky, jen kvalitní strmá cesta, po které si to auta i motorky sviští 80 km rychlostí, protože i když je to v obci bez chodníků, nejsou tam policajti, kteří by vybírali pokuty. Jen kostel nad obcí, malý obchůdek s minimem potravin, náměstí žádné, mobilní signál a připojení do internetu velmi slabé, do civilizace daleko. slim2Nicméně místo, kde rád experimentuji, není moje PC, ale nevelká zahrada, svým způsobem hybrid mezi miniarboretem a atriem. Květy tam kvetou od jara do podzimu, načasované na postupné rozkvétání a to od pampelišek přes lilie a pivoňky až po hortenzie. Pod pestrou škálou stromů pěstujeme bylinky, které nám obohacují nápojový lístek, od medovky, šalvěje, rozmarýnu, majoránu – až po mátu peprnou, tedy mint. A o tom teď bude následující povídání.

 

°°°°°oooo00O00oooo°°°°°

 

Vlastně to nebude povídání o samotném Mintu, ale o internetovém prohlížeči, který jsem si po neidentifikované závadě v Slimboatu našel jako náhradu.

 

slim3

 

Slimjet je svobodný web browser, který je rychlý, bezpečný a silný. Je postaven na prohlížeči Google Chrome browser a má navíc množství jiných vlastností a specialit, které udržují rovnoměrnou rychlost prohlížení. Slimjet je vybudován tak, aby byl více flexibilnější a uživatelsky přizpůsobitelný než Chrome. Zde je několik vychytávek zabudovaných do Slimjetu, které nejsou k dispozici v Chrome.

  • Plně přizpůsobitelná nástrojová lišta
  • Rychlý vyplňovač formulářů
  • Stahovač videa z Youtube
  • Místní předpověď počasí
  • Automatické zmenšování fotografie pro zkrácení doby uploadu
  • Vylepšení fotografií před uploadem
  • Integrace Facebooku
  • Pružné překlady webové stránky
  • Ukládání snímku webové stránky (i jako PDF)
  • Ukládání snímku vyznačené plochy (area)
  • Kontrola automatického obnovení stránky
  • Jednoduchý upload obsahu clipboardu (schránky) jedním klikem
  • Adresní řádek zapisuje url historii po řádcích směrem dolů
  • Flexibilní možnosti kontroly nové karty
  • a mnohá jiná drobná vylepšení

 

slim4

 

Všechna rozšíření, která jsou určená pro Chrome, jsou kompatibilní a použitelná v Slimjetu.

Slimjet je ve verzi 4.0.15.0, údajně v Beta verzi. Pro uživatele by měl být náhradou za předtím používaný Slimboat, který už nemá podporu. Protože se mi v poslední době při používání Slimboatu vyskytly drobné problémy, dal jsem jej odinstalovat a vyčistit systém od zbytků pomocí autoremove. Pak zbývalo jen navštívit domovskou stránku projektu a v sekci Download si balíček, vhodný pro mou architekturu, stáhnout, resp. hned nainstalovat. slim5V testovacím provozu se zatím žádná chyba nevyskytla, jen si musím dávat pozor na změněné grafické prostředí, které tak trochu připomíná Chrome, které ale instalované už nemám. Čas ukáže, zda tento nový prohlížeč přežije…
Vzhledem k spoustě novinek a k tomu, že prohlížeč svým způsobem nahrazuje Slimboat a Chrome, dá se doporučit jistá ostražitost. Proč, to všichni víme, proto uvítám připomínky a zkušenosti z testovacího provozu. Nejedná se o žádnou paranoiu, ale čert nikdy nespí…

Domovská stránka je : www.slimjet.com

 

°°°°°oooo00O00oooo°°°°°

 

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

3 reakce na Slimboat vs. Slimjet – výměna stráží

  1. Kebab říká:

    Pro mne zbývá asi jediné. Těšit se, že některé popsané vychytávky najdu později přímo v Chrome?
    Protože ano, dnes už odzkušovat a tzv. testovat takový projekt si nerisknu. Jó, to jsem dělal nadšeně a dřív a dávno ještě pod Windows ale byla jiná a taková naivní doba: ostatně třeba Firefox byl také jen jedním z tehdy prvních pokusů o „něco“ a co by nahradilo IE.
    A ještě jedna moje výhrada a ne třeba oprávněná, protože jsem ty domovské stránky pro Slimjet prohlížel jen velmi letmo: to proč jsem přešel z Firefox potom k Chrome tak krom tehdy nějakého zádrhelu ve Firefox (nepříjemnému zpomalování které se řešilo i v diskuzích) jsem ocenil integraci s mailovým klientem.
    Jelikož a pročež už mě začalo velmi štvát jaksi spravovat (ve vícero souvislostech) ty funkce odděleně (tj. k Firefox navíc Thunderbird) a koplo mě to nejvíce tehdy, když jsem byl nucen vícekrát postupem času přeinstalovávat komplet systém. Třeba z důvodu pádu hard disku atp. … a tady článek píše o Slimjet výhradně jako o webovém prohlížeči, podobně jsem nabyl téhož dojmu na domovské stránce a na dokumentačních foto jsem nějak v záhlaví ikonku pro poštu neviděl, ale třeba je to má vina a špatně jsem se díval? A prohlížet web i když prý rychleji přes Slimjet (postavený na témže jádře ale s riziky co tam je přidáno nechtěně dál a jestli už za 1/2 roku projekt nezmrazí) a číst googlí poštu klasikou Google se mně nejeví pro mne přínosné z podstaty věci.
    Je to můj subjektivní názor.

    • Old Bobby říká:

      Jak jsem v závěru článku poznamenal, tak opatrnosti není nikdy dost. To platí prakticky pro všechny „novinky“, třeba i Windows 10, jak se už o tom píše. Webové prohlížeče se snaží zaujmout uživatele množstvím nových funkcí a „zpohodlnění“ pohybu po internetu. Jenže za služby se platí, ať to už chceme nebo ne. V bordelu si můžeš vybrat nejkrásnější „střiknu“, rovněž tak všechny možné „služby“ navíc, ale nesmíš mít hluboko do kapsy. Slimjet se prezentuje jako nová a lepší služba, ale stejně jako Firefox, je to velký žrout paměti. Takže pokud máš jen 2 GB RAM, tak už na čtvrtém panelu se celej krám začne loudat a paměť se scvrkne na 700 MB. Mám podezření, že tudy cesta nevede, ale informaci jsem čtenářům poskytl, každý může mít jinou zkušenost. Třeba na 4 GB RAM by měla být dostatečná rezerva… Uvítáme další komentáře a zkušenosti s používáním Slimjetu a to i když jsou jen subjektivní !

      • Kebab říká:

        Žrout paměti bude asi právě daň za snahu o zrychlení prohlížeče.
        Já mám 4 GB RAM a graficky sleduji zvědavě její využití plus zatížení systému, někdy mám otevřeno hodně záložek protože sleduji také zprávy z burzy a souvislosti kolem, a s Chrome si vůbec nestěžuji. Případnou brzdou bude u mne rychlost internetového připojení, mám ten základ od O2 pro pevnou linku.
        Zkušenosti s používáním Slimjetu lze, jak jsem si sám včera ověřil, nalézt ve významném množství po zadání do vyhledávače a jeví se jako ve výsledku příznivé. Ovšem tady je hodnocena ona funkčnost, možná s prvním okouzlením že to je něco jiného než známá vlastně nuda, avšak to zmíněné riziko ne.