Poštovní klient Sylpheed

sil1Sylpheed je svobodný emailový klient, vyznačující se jednoduchostí, uživatelskou přívětivostí, přenostitelností mezi jednotlivými platformami a nenáročností na hardwarové prostředky. Pro podporu grafického rozhraní (GUI) využívá knihovny GTK+. Používá tří panelové zobrazení, podobné populárním emailových klientům pro Windows, jakými jsou např. Outlook Express či Becky. Proto je jeho používání jednodušší zejména pro nováčky, kteří se rozhodli přejít z většinového operačního systému.

Uživatelské rozhraní nástroje Sylpheed je stále vylepšováno tak, aby bylo dosaženo co nejkomfortnější operativnosti. Pozornost je věnována zejména ovládání pomocí klávesnice, takže čtení více emailů je velmi efektivní. Samozřejmě, můžete pro tuto činnost použít bez problémů i myš. Další příjemnou vlastností je možnost detailně přizpůsobit chování a zobrazování pošty.

 

sil2

 

sil3

 

Všechny položky v nastavení jsou dobře organizované, takže si můžete Sylpheed nakonfigurovat přesně podle svých představ. Již ve výchozím nastavení je vše základní nakonfigurováno, na vás zbývá pouze nastavení detailů svého emailového účtu a okamžitě můžete program používat.

Program má minimální hardwarové nároky. Výkon je tedy vždy dostatečný, ať už děláte cokoliv. Například si můžete v klidu číst zprávy i ve složce, která obsahuje 20 až 30 tisíc zpráv.

Sylpheed se též vyznačuje vysokou spolehlivostí. Klade velký důraz na stabilitu a ochranu, jelikož to jsou nejdůležitější faktory pro emailové klienty. Uložení i několika desítek tisíc zpráv nemá naprosto žádný vliv na stabilitu programu. I když bude aplikace násilně ukončena, není zde téměř žádná možnost ztratit poštu nebo způsobit nekonzistenci s vaší poštovní schránkou.

Pro práci se zprávami je použit formát MH, takže je můžete snadno zálohovat, přenášet a zpracovávat pomocí jiných aplikací. Toto přináší také menší riziko ztráty pošty, dojde-li k selhání systému. Jakmile zadáte potřebný příkaz jsou zprávy okamžitě přesunuty nebo odstraněny právě v tomto formátu, takže nemusíte ručně provádět pravidelnou údržbu poštovních schránek.

Sylpheed také umožňuje výkonné filtrování a vyhledávání. Můžete provádět různé operace s odeslanými/přijatými zprávami pomocí výkonné funkce filtrování. Záhlaví, text zprávy, velikost, datum, stav štítku či externí příkaz lze zadat jako podmínku pro filtr. Sylpheed má také silnou vyhledávací funkci, která využívá právě tento filtrovací engine. Navíc ještě můžete snadno odkazovat na zprávu, která odpovídá podmínkám vyhledávání a výsledek uložit jako složku výsledků hledání.

Sylpheed má také chytrou funkci kontroly nevyžádané pošty, která využívá externí příkazy. Můžete automaticky filtrovat nevyžádané emaily bez ručního nastavení pravidel filtrování, takže se nemusíte obávat, že se budete „utápět“ v záplavě spamu. Tato funkce je velmi pružná. Můžete použít i jiné filtry než bogofilter a bsfilter, které jsou ve výchozím nastavení, jako externí příkazy.

Sylpheed má velmi dobrou jazykovou podporu. V současné době je přeložen do 30-ti jazyků, mezi nimiž nechybí čeština ani slovenština. Kódování znaků probíhá pomocí originální implementace a podporovány jsou ISO-2022-JP/EUC-JP/SHIFT_JIS/UTF-8).

Aplikace také podporuje různé protokoly, a to nejen ty hlavní, jako je POP3, SMTP a IMAP4rev1, ale také NNTP (NetNews). IPv6, což je internetový protokol nové generace – vše již ve výchozím nastavení.

Sylpheed rovněž volitelně podporuje podepisování a šifrování zpráv pomocí GnuPG a šifrovanou komunikaci POP3/IMAP4/NNTP přes SSL/TLSv1.

V programu můžete volat externí příkazy a různě je modifikovat. Funkce akce může být použita jako filtr pro aktuálně vybrané zprávy. Můžete použít externí editory pro formulování zprávy. Externí příkazy lze použít i pro filtrování přijímaných zpráv. Pro příjem zpráv můžete dokonce použít fetchmail a/nebo procmail nebo externí příkazy (imget).

 

Instalace klienta Sylpheed v Linux Mintu

Nic nového pod Sluncem – přidáme si do systému repozitář, aktualizujeme databázi programů a nainstalujeme potřebný balíček. Otevřete si tedy terminál a zadejte postupně tyto příkazy:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:klaus-vormweg/sylpheed
sudo apt-get update
sudo apt-get install sylpheed

 

Ikona pro spuštění aplikace se vám následně zobrazí v Menu > Internet > Sylpheed.

Po otevření již stačí jen zadat parametry svého účtu a můžete si v klidu hrát se svou elektronickou poštou.

Domovskou stránku projektu najdete na http://sylpheed.sraoss.jp/en/features.html.

 

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

14 reakcí na Poštovní klient Sylpheed

  1. Rostislav Bačovský říká:

    Pozor pro ty co kopírují odkazy pro instalaci. V instalačním příkazu „sudo apt-get install silpheed“ samozřejmě má být tvrdé „Y“ tedy „sudo apt-get install sylpheed“.
    Popřípadě prosím autora článku o opravu. Jinak aplikace velice dobrá.:-)

  2. kamowski říká:

    Je tu možnosť zlúčiť priečinky ako napr. v TB?
    tzn., že v priečinku „Prijaté“ budú prijaté správy zo všetkých účtov? Akosi sa k tomu neviem dopracovať a pri 10 účtoch je to dosť dôležitá funkcia pre mňa 🙂

  3. baron říká:

    Já prosím autora at aktualizuje odkazy na stažení kelneru 4.1 popřípadě 4.1.1

  4. Sy říká:

    Dobrý den, mám dotaz: nainstaloval jsem Sylphed do Mint – Cinnamon ze správce softwaru, tam je ale jen Anglicky (je tam verze: 3.4.1-0ubuntu0.1.)
    Při pokusu o instalaci z terminálu mám problém – zadám text, dám enter, chce to správcovské heslo. V tu chvíli ale klávesnice nereaguje, nelze nic zapsat. Neví někdo co s tím? Díky.

    • kamowski říká:

      ahoj,
      pri zadávaní hesla v termináli sa nič nedeje, to je OK, to je taká bezpečnostná finta :), keď ho správne zadáš a stisneš Enter, príkaz bude vykonaný, ak ho zadáš nesprávne, budeš vyzvaný na opätovné zadanie
      ak inštaluješ cez terminál, sleduj, čo ti vypisuje, máš tam napr. odporúčané balíčky, z nich si nainštaluj balíček sylpheed-i18n, to je jazykový balíček
      alebo
      po pridaní repozitára a aktualizácii inštaluj cez správcu balíčkov synaptic alebo správcu softvéru, tam si zadaj sylpheed a vyber si z ponúkaných balíčkov, máš to tam aj s nejakým komentárom, popisom, okrem jazykového balíčka ti ponúkne napr. pluginy, …. kedy, ako, čo .. 🙂
      ak máš otvoreného niektorého správcu, cez terminál ti nepovolí inštaláciu, iba jeden sw môže mať prístup k balíčkom !

      • Sy říká:

        Díky, povedlo se, obojí funguje.(terminál i čeština).
        Mám ale ještě jiný problém: na Sylpheed jsem navěšel 11 účtů. Po zapnutí to chce na všechny znovu zadat hesla. Není nějaké rozšíření které by si hesla uchovalo, pokud možno šifrované a po zadání centrálního hesla je doplnilo? Tuhle funkci má Thunderbird.
        Díky za odpověď.

  5. Jarda říká:

    Ahoj,
    je tam někde i možnost vypnout automatické označování zprávy jako přečtenou?
    Nejak jsem to nenašel a je to jediné, co mi vadí.
    Dík

  6. Radkaja říká:

    Dobrý den,
    jak nastavím češtinu? Nikde to nemůžu najít.
    Děkuji
    Radkaja

  7. huskyviking říká:

    Dobrý den.

    sudo apt install sylpheed-i18n

  8. POS říká:

    Mám 3 účty. Nevím jak nastavit, aby se alespoň doručená a odeslaná pošta na těchto účtech zobrazila v souhrnné složce „Poštovní schránka (MH).
    Děkuji za odpověď.

    • kamowski říká:

      toto robil poštový klient M2 v starej opere a teraz zrejme iba thunderbird (zobraziť zoskupené priečinky)

    • kamowski říká:

      tento sw síce nemám nainštalovaný ale teoreticky, by si si to mohol riešiť nejakým filtrom