Správce balíčků Synaptic v Linux Mintu

syn1Synaptic je grafický správce balíčků pro apt (apt-get). Umožňuje instalovat, odstranit balíčky (programy) v systému, ale provádět i další akce, spojené se správou balíčků.

Synaptic byl navržen speciálně pro správu balíčků s apt (Advanced Packaging Tool). Jediný podstatný rozdíl je, že místo práce v terminálu se veškeré dění odehrává v grafickém rozhraní, což umožňuje nahradit zadávání příkazů pouhým kliknutím na tlačítko myši. Tento software je založen na knihovnách GTK+, které jsou dnes jedním z hlavních konkurentů rozhraní Qt.

Osobně jsem terminálu (jak jste si již zajisté všimli) velmi nakloněn. Je to šikovný nástroj, který uživateli umožňuje virtuálně řídit celý počítač. Má ale jednu nevýhodu zejména pro začínající uživatele – neznám-li patřičné příkazy, tak pomocí terminálu neudělám naprosto nic. Proto je Synaptic ideální pro ty, kteří se neradi namáhají a kterým terminál k srdci nikdy nepřiroste.

Hlavní okno je organizováno takovým způsobem, aby mu za pár minut porozuměli všichni. Vlevo a nahoře klasický panel nástrojů a vpravo 2 pracovní prostory. Na levé straně je zde jedna skvělá možnost – dělení na skupiny, pod kterými se vybírají balíčky. V základním seznamu kategorií je 6 tlačítek – Sekce, Stav, Původ, Vlastní filtry, Výsledky vyhledávání a Architektura. Klepnete-li na některou z těchto možností, budou balíčky rozděleny do sekcí podle dané vlastnosti. A v seznamu na pravé straně se zobrazí všechny balíčky, které odpovídají výběru v levém seznamu kategorií.

 

syn2

 

V horním panelu je také vyhledávací pole a další tlačítka, umožňující provádět další operace. Když kliknete na tlačítko „Obnovit“ dojde k aktualizaci databáze softwaru a kliknete-li na tlačítko „Použít“ budou provedeny všechny změny.

Další výhodou nástroje Synaptic jsou klávesové zkratky, které jsou vytvořeny už v základním nastavení. Podle mého názoru, je výhodné používat následující:

  • Ctrl + R – odešle požadavek na repozitář a aktualizuje seznam dostupných balíčků
  • Ctrl + F – začne vyhledávání
  • Ctrl + O – otevře vlastnosti vybraného balíčku
  • Ctrl + I, Ctrl + U, Delete, Shift + Delete – označí vybraný balík pro instalaci, aktualizace či úplné odstranění
  • Ctrl + P – uplatní všechny změny

Velmi doporučuji používat tyto klávesové zkratky, program vám tak umožní lépe komunikovat se seznamem balíků, označení libovolného počtu jednotlivých prvků je mnohem jednodušší provést pomocí klávesnice než myši nebo touchpadu.

Nainstalované balíky jsou defaultně označeny zelenými čtverečky (jinak záleží na použitém motivu pracovního prostředí) a nenainstalované jsou bílé. Změna stavu balíčku se provede stiskem pravého tlačítka myši nad jeho názvem v seznamu a vybere se požadovaná akce.

 

syn3

 

Odebrat balíček můžete dvěma způsoby. Buď jednoduše odstraníte soubory balíčku nebo jej odstraníte i s jeho vlastním nastavením. Tyto metody se liší tak, že řada programů si vytváří v domovském adresáři uživatelské soubory s vlastním nastavením, takže při jednoduchým odstranění těchto programů nejsou odstraněna nastavení uživatele, zatímco plné odstranění vymaže i toto.

Synaptic a další nástroje pro správu balíčků automaticky monitoruje vyřešení všech závislostí a likvidaci různých konfliktů. Kromě toho, při provádění jakéhokoliv kroku vám Synaptic v okně zobrazí podrobný popis změn.

Pamatujte si však, že je program je spuštěn s oprávněním správce. Provádějte proto jen změny, u kterých jste si jisti co děláte!

 

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.