10 rad pro zachování stabilního systému Linux Mint

1013__100x100_linux-mint-15Není žádným tajemstvím, že každý vlastník počítače je rád, když je jeho systém perfektně odladěn a pracuje jako „švýcary“ – bez havárií, zamrzání a podobných nepříjemností. V dnešním článku si proto připomeneme 10 rad, jež by měly uživatelům operačního systému Linux Mint k tomuto cíli dopomoci.

Následující rady jsou určeny především začínajícím uživatelům Mintu, ale myslím si, že ani zkušeným uživatelům nebudou k zahození, i když ti už většinou vědí, jak se z případné šlamastyky snadno a rychle dostat.

Po chvíli používání řada uživatelů, kteří právě migrovali z Windows, najednou ucítí onu pověstnou „svobodu“ hlavně z hlediska možnosti různých nastavení (souborový systém je otevřený pro instalaci a úpravu balíčků) a snaží se rychle změnit konfiguraci systému, popř. doinstalovávat bez větších zkušeností další software, který si našel na různých internetových linuxových stránkách, aniž by učinil nezbytná a potřebná opatření.

Takže tady jsou ony zmíněné rady:

1) Rada první: Nepoužívejte instalační skripty programů typu Ultamatix, UbuntuSourcesList Generator.

Instalace uvedených programů je nebezpečná z hlediska stability systému; některé více, jiné, ale je lepší se případným problémům vyhnout.

 

2) Rada druhá: Nepoužívejte čističe systému.

V tomto případě mohou někteří uživatelé, zejména ti zkušení, namítat, že např. program Bleachbit vyčistí systém velmi dobře a bezpečně. Avšak to není tak docela pravda. Pokud nevíte, co přesně máte vyčistit a co ne, můžete svůj systém docela obstojně „zabít“. Takže pro tento případ nejprve doporučuji cvičení na virtuálním stroji, kde si najdete optimální nastavení nejen pro programy a teprve poté použít čistící program na „ostrém“ systému.

 

3) Rada třetí: Neaktualizujte jádro bez naléhavé potřeby.

Pokud po instalaci Linux Mintu nemáte žádné problémy s ovladači zařízení, nemá smysl jádro aktualizovat.

 

Rada čtvrtá: Buďte velmi opatrní s přidáváním repozitářů třetích stran a instalací . deb souborů.

Instalovaný software z přidaných repozitářů třetích stran většinou nebyl testován na dané verzi Mintu a může tak vést k narušení stability a spolehlivosti systému. Navíc, potřebujete od majitele repoztáře i závislosti. Majitelem repozitáře je často jen jediná osoba, která nestihne zkontrolovat všechny přítomné balíčky na kompatibilitu nebo v horším případě opustí vývoj programu.

Nejlepší je instalovat software pomocí Správce softwaru. Používejte repozitáře třetích stran pouze tehdy, pokud jste nenašli přijatelnou alternativu k potřebnému programu ve Správci softwaru Linux Mintu.

Také buďte opatrní při instalaci programů z .deb balíčků z externích zdrojů. Soubory s příponou .deb umožňují instalaci softwarových balíčků v distribucích Debian/Ubuntu/Linux Mint, podobně jako soubory .exe ve Windows. Stáhnete si .deb balíček z nějaké webové stránky, po stažení na něj dvakrát kliknete, jste výzváni k zadání hesla a pak je balíček nainstalován do vašeho systému.

Instalujte pouze .deb balíčky, kterým důvěřujete. V případě, že si nejste jisti původem .deb balíčku jej raději neinstalujte! Některé balíčky nemusí být zkontrolovány na kompatibilitu, mohou být v konfliktu s hlavním systémem balíčků, což v konečném důsledku může poškodit váš systém.

I když linuxové systémy nejsou zdaleka tak náchylné k virům, jako Windows, mohou některé balíčky obsahovat škodlivý software nebo spyware. Pamatujte, že při instalaci programu zadáváte heslo superuživatele, které umožní přístup do systému.

 

Rada pátá: Používejte sudo a gksudo jen v případě naléhavé potřeby

Sudo a gksudo jsou příkazy, jež otvírají přístup do kořenu systému, což umožňuje provádět nastavení a správu systémových aplikací. Co to ​​znamená? To znamená, že zbytečné používání sudo a gksudo může narušit oprávnění souborů a adresářů u dané aplikace, v důsledku čehož může dojít k jejímu podivnému chování.

Při pravidelném spouštění aplikace se sudo nebo gksudo jsou vytvořené soubory a adresáře ve vlastnictví uživatele root, nikoliv běžného uživatele, proto mohou nastat v budoucnu při otevření programu problémy.

Pokud možno nikdy nespouštějte obyčejné aplikace pomocí sudo nebo gksudo. Není to nutné a je to nebezpečné, protože takové spuštění může vést k riziku přepsání oprávnění u vašich vlastních souborů.

 

Rada šestá: Příliš nevěřte doplňkům prohlížečů Firefox a Chromium/Google Chrome

V první řadě bych chtěl poznamenat, že nadměrná instalace doplňků v kterémkoliv prohlížeči zpomaluje jeho práci. Jinými slovy, čím více máte nainstalovaných doplňků/rozšíření, tím pomaleji Firefox/Chromium/Google Chrome poběží. Ale to není všechno. Některé doplňky/rozšíření mohou být v konfliktu, což v konečném důsledku vede k selhání jednoho z nich a zablokování celého prohlížeče nebo k jeho úplnému zamrznutí, kdy už pomůže jen restart a následné odstranění těchto zlobivých doplňků.

 

Rada sedmá: Neinstalujte si další desktopová prostředí do systému.

Instalace dalšího pracovního prostředí do systému často vede ke zmatku/konfliktům balíčků a k zdvojování programů, což v konečném důsledku vede ke značnému snížení výkonu a může způsobit změny u písem, nestabilitu a padání systému. Těmito „neduhy“ trpí zejména pracovní prostředí KDE, přiinstalované k jiným výchozím prostředím (Mate, Cinnamon, Xfce, Gnome).

Držte se pracovního prostředí, které máte ve výchozím nastavení. Neinstalujte různé aplikace z KDE do Mate nebo do Cinnamonu, neboť si k své instalaci „tahají“ polovinu prostředí KDE jako závislosti, příkladem budiž aplikace K3b – pro vypalování CD/DVD.

Zde může uživateli vytanout na mysli rozumná otázka: A proč se tedy publikují články s pokyny pro instalaci dalších prostředí? Odpověď: Pro instalaci do systému v rámci testování, tak aby byl na pevném disku počítače nainstalován jen jeden obraz. Navíc se jedná jen o vyzkoušení výběru prostředí pro jeho následnou instalaci jako hlavního systémového prostředí.

 

Rada osmá: Neaktivujte softwarový repozitář „Romeo“.

Neaktivujte repozitář „Romeo“, pokud nejste tester a zkoušíte stabilitu systému. Je jen jediný důvod existence tohoto repozitáře; používají ho testerři, čímž pomáhají vývojářům připravovat aktualizace, které budou později zveřejněny v oficiální verzi Linux Mintu pro běžné uživatele.

Repozitář Backports je navržen tak, aby oddělit hlavní a vývojové verze programů. Jedním z hlavních důvodů je tedy otázka bezpečnosti. V Linux Mint není repozitář Backports ve výchozím nastavení povolen. Je lepší ho nechat jako tak, protože každý vývojář softwaru má své vlastní přístupy k této problematice. Vývojáři Linux Mintu nejprve „vyleští“ všechny programy v aktualizaci a ty pak publikují ve sdíleném balíčku. Tak například není to tak dávno, kdy byla aktualizace softwaru a zabezpečení pro Linux Mint 13 LTS přenesena ze stabilního vydání Linux Mint 17.

Přidání repozitáře Backports a obejití čekání na oficiální aktualizaci může způsobit nestabilitu systému, i když pravděpodobnost tohoto je velmi malá.

 

Rada devátá: Nesnažte se odstranit aplikace, které jsou součástí výchozí instalace v Linux Mintu.

Dokonce i když nikdy nepoužijete konkrétní aplikaci, která je součástí výchozí instalace, neodstraňujte jí. Aplikace nainstalované ve výchozím nastavení jsou často vzájemně propojeny v systému hlavními a podpůrnými soubory/knihovnami, což činí operační systém stabilním. Pokud odeberete výchozí aplikace, riskujete vážné poškození systému. Když odstraníte některé z výchozích aplikací, toto riziko hrozí u některých aplikací více, u některých méně a u některých vůbec. Ale aby se zabránilo možným rizikům lze říci, že je lepší je neodstraňovat.

Vlastní nainstalované aplikace můžete odstranit bez rizika.

 

Rada desátá: Neexperimentujte s fungujícím systémem.

Nikdy neexperimentujte s fungujícím systémem, nicméně chápu, že je lákavé zkusit něco nového. Výsledkem těchto vašich hrátek může být havárie systému a hromada práce s jeho obnovou.

Pro tyto účely si raději nainstalujte VirtualBox nebo VMware a experimentujte co hrdlo ráčí.

 

Závěr

Žádný z operačních systémů není 100% dokonalý a 100% stabilní, protože operační systémy jsou vytvořené lidmi a jak je všeobecně známo, nikdo není dokonalý…, avšak stabilita systému do značné míry závisí na činiteli mezi klávesnicí a židlí, zejména na jeho pečlivém přístupu ke svému operačnímu systému.

 

Zdroj: http://compizomania.blogspot.com/.

 

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

13 reakcí na 10 rad pro zachování stabilního systému Linux Mint

  1. Ronoath říká:

    Obvykle to nedělám, ale teď musím: Děkuji za velmi užitečný článek!

  2. Ravenheart říká:

    Pekne napísané. Len k tej štvrtej rade by som podotkol, že síce to môže rozhodiť systém, ale zase na druhej strane je to asi jediná cesta (ak nerátam kompiláciu so zdrojových kódov), ako mať ten daný program v aktuálnej verzii, takže tento bod nedodržiavam 😀 Ale samozrejme OPATRNOSŤ MUSÍ BYŤ 🙂

  3. Milhouse říká:

    Článek dobrý, i když hodně defenzivní. Ale rady jsou pro začínající dobré. Později se jich tak moc uživatel nemusí některých držet.

    Jediný se kterým nesouhlasím je bod 3. Pokud si přidá nové jádro, které nebude fungovat, stačí spustit to původní.
    Samozřejmě si ho nesmí smazat. 😉

    • Andreas říká:

      Jen malý poznatek k tomu, co napsal Milhouse. Do nedávna mi šlo bez problémů vracet staré jádra bez škod, ale při aktualizaci základního jádra 3.13.0.37 na jádro 4.0.1 se mi při zpětném vrácení už nerozjela GK Nvidia, at jsem dělal cokoliv. Musel jsem udělat čistou instalaci. Tak tvrzení, že stačí vrátit se k původnímu jádru nemusí být vždy pravda!

      Jinak děkuji autorovi za pěkný článek..

  4. Luky říká:

    Na margo bodu 7.. čo taká Krita? Tiež nevhodná pre Cinnamon? Tiež má nejaké KDE závislosti.

  5. theseuszn říká:

    Musím jen souhlasit a díky autorovi za vystavení těchto zásad. Už jsem pár odkazů s touto tématikou zrušil, včetně té „comizomanie“, leč dva jsem si ponechal a rád se s nima podělím:
    https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/Home
    http://mintguide.org/#

  6. radekhodal říká:

    hmmmm…pro sapatouch ohledne jadra….lůjake jadro nechat??????????
    zakladni jadro jede tak akorat…….
    posledni functional ON je 3.19………
    rada 4 vubec totak KO system modra smrt——–
    ptamn se jake jadro mam dat ????????????????

    • Kebab říká:

      přece vše co máš nad základ je na tvé nebezpečí a triko,
      jakoby reklamace se dle mne můžeš domáhat u právě oficiálního jádra a to ti jak píšeš přece běží,
      že jádro řady 4. nejde s tvým ovladačem kvůli právě tvé kartě protože ten další ovladač s kterým to jde zase dosud pro tvoji kartu nezpřístupnila nVidia je věc jiná a jak jistě sám vygooglíš, tak to bylo hlášeno už jako nefunkčnost,
      já sám jsem dával sem (k předchozí verzi jádra) odkaz na úpravu jak prý(!) zpřístupnit právě tvůj ovladač k jádru 4.0 a někdo zde potom potvrdil že mu to funguje, hledej a najdeš to,
      napiš i ostatním jestli ti to bude fungovat také a víc nic, když tu řadu 4.0 tolik chceš, nemůžeš dělat než to zkusit … víc si nevynutíš i když zde budeš dupat sebevíc a nezbývá než čekat. Třeba nVidia vydá nový ovladač i pro tvoji kartu.

  7. TUX říká:

    Zdravím všetkých.
    Po inštalácii QMMP Media Player v Linux Ubuntu Mate 14.04 sa mi neustále objavovali chybové hlásenia. Program a jeho súčasti sa nedal úplne odstrániť cez synaptic ani centrum software. Pomohlo len hlboké čistenie Bleachbit a ručné vyhladanie a zmazanie zbytkov programu cez live dvd. Následne cez terminál čistenie a obnova pomocou: sudo apt-get… .
    ClamTK rekurzívna kontrola našiel a odstránil hrozby.
    Systém Ubuntu po vyčistení a odvírení funguje bez problémov dalej.

  8. Josef Dušek říká:

    Takže pro tento případ nejprve doporučuji cvičení na virtuálním stroji, kde si najdete optimální nastavení nejen pro programy a teprve poté použít čistící program na „ostrém“ systému.
    Prosím o vysvětlení kde se nachází virtuální stroj na kterém si mohu cvičit nastavení čistícího programu? Josef