Správce poznámek Papyrus

pap1V dnešním krátkém článku bych vám rád představil Papyrus, zajímavý open source multiplatformní nástroj na bázi knihoven Qt, vyvinutý týmem Aseman (tvůrce slavného Cutegramu – komplexního klienta pro Telegram).

Papyrus je forkem aplikace Kaqaz a umožňuje vytvářet, spravovat a synchronizovat vaše poznámky a úkoly prostřednictvím moderního grafického rozhraní. Je k dispozici ve dvou variantách, standardní pro použití ve stolních počítačích a noteboocích a dotyková pro použití v tabletech a ostatních mobilních zařízeních. Dále existují verze pro operační systémy Linux, Windows, Mac, Apple iOS a Android, s podporou pro Dropbox.

Nástroj Papyrus umožňuje synchronizaci poznámek mezi všemi vašimi zařízeními s možností zadání hesla, aby byly chráněny před zvědavýma očima ostatních. Dále Papyrus umožňuje vkládání různých štítků ke každé poznámce, přidávání médií, jako jsou např. obrázky, dokumenty atd. a uspořádání podle dní. Zatím poslední verzí je Papyrus 1.0.0, která vyšla nedávno.

 

pap2

 

pap3

 

 Instalace v Linux Mintu

Je poměrně jednoduchá a spočívá ve stažení a instalaci náležitých .deb balíčků. Podle své architektury si stáhněte buď 32-bitovou nebo 64-bitovou verzi balíčku a na stažený balíček poté poklepejte. Spustí se instalační proces a po jeho ukončení se vám zobrazí ikona pro spuštění aplikace v Menu > Kancelář > Papyrus.

Druhou možností je instalace pomocí terminálu (Papyrus si budete moci snadno aktualizovat), kdy si nejprve do systému přidáte náležitý repozitář, aktualizujete databázi softwaru a nakonec nainstalujete samotný balíček papyrus:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:aseman/desktop-apps
sudo apt-get update
sudo apt-get install papyrus

 

Papyrus je jednoduchý, funkční a velmi dobrý správce poznámek, jen pro naše končiny má jednu malou nevýhodu – chybí česká i slovenská lokalizace. Na druhou stranu je třeba podotknout, že práce s tímto programem je natolik intuitivní, že to zase až taková závada není.

Domovskou stránku projektu najdete na http://aseman.co/en/products/papyrus/.

Nezbývá než dodat – vyzkoušejte. 🙂

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.