NoMachine – svobodný nástroj pro vzdálenou správu

nm1Programů pro vzdálenou správu plochy lze najít i pro Linux více, ale těch opravdu dobrých a ještě k tomu svobodných zase tak moc není. Proto si jeden takový dnes představíme.

Má název NoMachine a to multiplatformní nástroj pro (nejen) správu počítačů a serverů. Podporuje OS Linux, Mac, Android, iOS i Windows. Má řadu užitečných funkcí, vše je velmi pohodlné. Můžete vzdáleně spravovat systém souborů, USB flash disky, tiskárny a po celou dobu jste připojeni.

Pouhými několika kliknutími se můžete dostat na jakýkoliv počítač na světě a pracovat s ním tak, jako byste seděli přímo u něj. Nejste ničím omezováni. Můžete si užívat audio a video nahrávky z vašeho vzdáleného PC, sledovat DVD, TV, YouTube videa ať jste kdekoliv. Můžete také na vzdáleném počítači pracovat Ať už jste umělec nebo inženýr, svůj oblíbený software máte stále s sebou.

Můžete otevřít svůj desktop i pro ostatní. Se svými přáteli můžete spolupracovat na dokumentech, sdílet soubory, řešit potíže. Vše bezpečně a pod kontrolou.

Vaše složky, ovladače a zařízení budou neustále cestovat s vámi. Můžete tisknout soubor ze vzdáleného počítače na místní tiskárně. Nebo udělat pravý opak, a sice připojit libovolné zařízení do jiného počítače a flash disky, skenery a všechny vaše disky budou připraveny k použití tak, jako by byly fyzicky přítomné.

Navíc si můžete vytvořit i video o tom, co aktuálně děláte. Zachyťte chybu nebo si nahrajte svůj pracovní postup pro pozdější přehrání. Ukažte ostatním, jak se co přihodilo, zeptejte se na návrhy řešení, prezentujte svůj software.

Proměňte svůj počítač v osobní cloud. Vyberte, co je důležité a všude, ať už doma nebo v kanceláři, budete mít svá data k dispozici během pár kliknutí myší. A to vše zcela svobodně, bez podmínek.

Vlastnosti NoMachine:

  •  Vlastní osobní server
  •  Soukromí a bezpečí
  •  Přístup kdykoliv, kdekoliv
  •  Sdílení obsahu s kýmkoliv

 

nm2

 

nm3

 

nm4

 

Instalace nejnovější verze NoMachine v Linux Mintu 13/17/17.1

Je poměrně jednoduchá, stáhněte si .deb balíček z oficiálních webových stránek podle architektury svého systému:

 

nm5

 

Dvakrát klikněte na stažený balíček, čímž program nainstalujete. Následně se vám v Menu > Internet objeví dvě nové položky: NoMachine – pro konfiguraci připojení a NoMachine Service – pro konfiguraci serveru.

Pro používání nástroje NoMachine si přečtěte návod na oficiálních stránkách (en), zjistíte ale, že vše je jednoduché až hanba. Jediným nedostatkem pro naše končiny je absence češtiny i slovenštiny, ale při troše snahy se dá s programem normálně pracovat.

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

5 reakcí na NoMachine – svobodný nástroj pro vzdálenou správu

  1. josef říká:

    Zajímavé a díky za článek. Ale mám pocit, ze to umožňuje jen dva klienty zároveň. Pak už je to placené. Používám x2go. Je to bez omezení a umožňuje to více v různých nastavenich. Dají se nastavit rozměry obrazovek. Dá se k serveru připojovat s různými prostředími. Má to podporu tiskáren CUPS server, dá se s tim pracovat z řádky a další vychytávky. Podporuje to i připojení z RasbberryPi a dalších netradičních hardware. NoMachine je sice grafický hezci, ale funkčně to na x2go naprosto nemá. Tím nehaním NoMachine je to dobrá věc, ale x2go je prostě už jinde. Navíc u NoMachine se mi stávalo, ze jsem musel mít na klientech a serveru nainstalovány shodné verze. Což mi dělalo problémy u počítačů, kdy jsem musel přeinstalovávat stará pc do nových verzí. To s x2go odpadá. Každopádně díky za článek, muselo to dát spoustu práce. Vzdálený přístup přes terminal v grafice je naprosto skvělá a úžasná věc. A jak NoMachine, tak i x2go mají naprosto skvělou odezvu a není to vůbec pomalé.

  2. Dejmon říká:

    Josef byl by prosímtě odkaz pro stažení či instalaci x2go? Díky 🙂

  3. Pingback:LM17 jako SSH server – 8. část - Linux Mint CZ&SK