Tohle nemusíte číst X

tnc1Každému člověku se občas přihodí, že když se v noci z nějakého důvodu probudí, že potom třeba i hodinu nedokáže usnout.

Jelikož nejsem nijak výjimečný člověk, tak i mě se podobná situace nevyhne. Tak v tom čase přemýšlím o tom, co jsem kde četl, a zdali to i k něčemu bylo. Četba mainstreamových medií je sice marginální čtení, kde se sotva dočtu něco víc, než co zase řekl prezident Zeman, nebo kdo může za střelbu v Uherském Brodě. Nicméně diskuzní příspěvky „placených diskutérů“ v těchto mediích jsou skutečné perly, ze kterých se zaručeně dozvíme jaké pikle na nás kuje Vladimír Vladimírovič Putin a jak to s námi ti hoši z Bruselu a druhé strany Atlantiku myslí dobře.

Tak se samospádem dostanu i k tomu, že i pod některými našimi články se podobné skvosty najdou. Tak se třeba jistý Pepík bude do omrzení stěžovat, jak mu Linux nevyhovuje, a že k ničemu není, protože se bude muset zase něco nového učit… Najdou se i takoví Filištíni, kteří, ač mají několik placených operačních systémů a zřejmě nevědí co s penězi, nebudou šetřit kritikou na Mint, protože v něm nedokáží „rozchodit“ svoji drahou exotickou tiskárnu. Já bych se v tom případě asi podíval na stránky výrobce té tiskárny…

 

°°°°°øøøø000O000øøøø°°°°°

 

Výše uvedené pseudoproblémy nejsou ovšem předmětem, který by měl mít tu čest být na úvodní stránce; bude jistě víc k užitku věnovat se novým uživatelům Mintu, a průběžně jim poskytnout dostatek materiálu k tomu, aby se též mohli něco nové naučit.

V předcházejícím článku jsme si udělali malý výlet po desktopových prostředích Linuxu, zběžně jsme se podívali na první tři. Pořadí, ve kterém jsou uvedené, není postaveno na populatitě; v tomto ohledu má každý svobodnou volbu a není problém jich mít svém kompu mít nainstalovaných i několik. Nicméně není na škodu mít přehled i o těch ostatních.

 

°°°°°øøøø000O000øøøø°°°°°

 

MATE

 

tncx_1

 

MATE je moderní prostředí, oblíbené pro svou přehlednost, jednoduchost a malé nároky na systémové prostředky. Tak jako Cinnamon má i MATE v Mintu samostatnou instalaci pro 32 i 64 bitovou architekturu. Vychází opět ze „starého“ GNOME, ale má svou vlastní filozofii. Uživatel, který při nastavování systému nechce bloudit po všech možných koutech, najde v Ovládacím centru prakticky skoro všechno, co se dá a může nastavit. Souborový správce se jmenuje Caja a je to následník předcházejícího správce Nautilus, nicméně nejde o podobnost náhodnou, ale o vývojový stupeň. Práce s ním je stejně příjemná, dokonce i některé pluginy z Nautilu sem „pasují“. Ke správci souborů patří neodmyslitelně i ikony, které se instalují i nastavují stejným způsobem jako dříve. Použití různých sad ikon máme na našich stránkách i na G+ dobře zpracované, vybere si každý.

 

tncx_2

 

Prostředí MATE je snadno modifikovatelné a proto uživatel, pokud má potřebu změny, nemusí si lámat hlavu a dotazovat se po fórech. Ten, kdo nemá potřebu nejrůznějších vychytávek, známých z prostředí Cinnamonu a KDE, najde právě zde svého favorita.

 

°°°°°øøøø000O000øøøø°°°°°

 

Unity

Unity je „Ubuntí“ desktopové prostředí, vhodné pro rodinný computer, media PC, a pro dotykové obrazovky.

Vhodná distra: Ubuntu, LXLE

 

tncx_3

 

Orientace na desktopu:

Použití vyhledávání a vykonávání akcí na principu HUD, vhodné zvlášť pro dotykové obrazovky, stejně jako běžné prohlížení na postranním panelu kliknutím mezi jednotlivými aplikacemi.

* A head-up display or heads-up display—also known as a HUD—is any transparent display that presents data without requiring users to look away from their usual viewpoints. The origin of the name stems from a pilot being able to view information with the head positioned „up“ and looking forward, instead of angled down looking at lower instruments.

 

tncx_4

 

Je to jeden z hodně kontroverzních nápadů pro řešení desktopu, prostě velká vize jak překlenout Linuxové distro – v tomto případě Ubuntu – přes několik typů fyzických zařízení. Schopnost ovládat desktop by měla být stejnou kvalifikací jako používat telefon. Tolik teorie. Spuštěné v roce 2010 a použité jako defaultní prostředí v Ubuntu v roce 2011. Unity se tak stalo grafickým shellem, který je posazen na GNOME a byl originálně vložen jako alternativa do GNOME 3. Unity vkládá i vyhledávací aspekty do moderního desktopu a zkouší rozdělení do kategorií, které mohou být částečně vhodné, pokud si nejste jisti tím, co a kde právě hledáte. Přepínací pruh na straně pak slouží jako rychlý přepínač a cesta k přepnutí mezi otevřenými aplikacemi, s důrazem na přepnutí aplikací, nikoliv oken.

 

tncx_5

 

V prostředí Mintu jsme se s podobným řešením setkali u verze 12, nicméně bylo to zřejmě jen za účelem vyzkoušení o vhodnosti použití.

 

°°°°°øøøø000O000øøøø°°°°°

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.