Naučte se noty v Linux Mintu

Dnot1nešní článek bude věnován oblasti, které se asi mnoho našich uživatelů nevěnuje. Touto oblastí je hudební teorie a výuka notového zápisu. To, že v současnosti existují programy pro nejrozšířenější OS, pomocí kterých je výuka hudební teorie o dost snadnější, je asi všeobecně známý fakt. Ale že existují i jejich linuxové verze již asi tak známé není. Abychom tedy rozšířili povědomost o jejich existenci, představíme si dnes jeden z nich, a sice aplikaci s názvem Nootka.

Nootka je program pro výuku klasické bodové notace. Pomáhá pochopit pravidla čtení a zápisu not a zároveň rozvíjí schopnost hrát a zpívat z notového zápisu. Aplikace je šířena pod svobodnou licencí a je multiplatformní, pracuje pod OS Linux, MacOS i Windows. Je zvláště vhodná pro kytaristy, ale i ostatní hudebníci v ní najdou celou řadu užitečných funkcí.

Nootka je určena pro všechny, kteří si chtějí rozvíjet hudební sluch, pro učitele, aby mohli sledovat pokrok u svých žáků, ale i pro rodiče studentů hudební teorie.

Hlavní rysy programu Nootka jsou:

  • interaktivní rozhraní, umožňující objevit pravidla notového zápisu
  • cvičení s možností vytváření vlastních sad
  • přesná metoda pro detekci zpívaných a přehrávaných zvuků
  • přirozený zvuk kytar
  • notové klíče (výšky, basy a další)
  • analýza výsledků
  • různé druhy kytar i jejich ladění
  • český, francouzský, německý, polský a ruské překlad

 

Instalace v Mintu

Není nijak těžká, neboť program je součástí standardních repozitářů Mintu. Stačí si tedy otevřít Správce softwaru nebo Synaptic, do vyhledávacího pole zadat název aplikace a „klikací“ metodou nainstalovat. V repozitáři je ale starší verze 0.8.77, tu novější 1.0.1 si stáhněte ve formě .deb balíčku:

Úplně nejnovější verzí, která vyšla nedávno je verze 1.1.5 (zatím beta), kterou jsem sice nainstaloval, ale nepodařilo se mi jí spustit. Budete-li někdo úspěšnější, rád uvítám váš postup v komentářích. Ke stažení jsou opět dvě verze:

Po stažení stačí na balíček poklepat a ten se automaticky pomocí GDebi nainstaluje. Ikona pro spuštění aplikace se vám poté objeví v Menu > Vzdělávání > Nootka.

Nyní několik screenů:

 

not2

 

not3

 

not4

 

not5

 

not6

 

Bezpochyby zajímavá aplikace. Pro naše končiny je plusovým bodem i povedený český překlad, slovenský, žel, zatím chybí. Takže mi nezbývá než dodat – vyzkoušejte a napište do komentářů své dojmy, popř. zkušenosti s jiným, podobným softwarem.

Domovskou stránku projektu najdete na http://nootka.sourceforge.net/index.php?L=en&C=about.

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.