Purism Librem 15

Zajímavý plně Open source projekt https://www.crowdsupply.com/purism/librem-laptop. Nabízí otevřený zdrojový kód již od Biosu, až po dostupný Hardware i Software, a samozřejmě použité aplikace také jako svobodné. Notebook má pod kapotou:

  • 4 GB Mem (až 32 GB)
  • 500 GB HD (až do 1 TB HD nebo 1TB SSD)
  • 720p kamera
  • 4 Core (8 Threads) 3.4GHz Intel i7-4770HQ
  • Intel Iris Pro Graphics 5200
  • Purismus GNU / Linux 64-bit operační systém (na bázi Trisquel)
  • 15.6 „displej buď 1920×1080 nebo 3840×2160

a mnoho dalšího. Bohužel největší překážka ke koupi takového svobodného laptopu, bude cena. Ta činí 1649 dolarů, v přepočtu zhruba 37 tisíc. Purism pořádá kampaň na výrobu prvních 500 notebooku, za spoluúčasti uživatelů. Společnost chce vybrat částku 250000 dolarů na spuštění výroby do 31. ledna 2015.  První kusy by mohly být u uživatelů v Dubnu tohoto roku. Doprava V USA je zdarma 😀 Mimo za 80 dolarů.

Po výrobě Librem 15, chce Purism přijít s dalším notebookem Librem 13. Jak již číslovka naznačuje půjde o 13″palcový kousek. Také do tabletů a telefonů chtějí přinést Svobodu. Zaplatit tento Laptop můžete kreditkou, a pokud nechcete je možná dohoda o alternativních platbách 🙂

Firma Purism byla založena Toddem Weaverem roku 1994, který dříve pracoval jako ředitel ve společnosti Media group, a jako generální ředitel společnosti https://en.wikipedia.org/wiki/Ivi%2C_Inc.

http://www.linuxjournal.com/content/purism-librem-15-review psalo se:-)

Záložka pro permanentní odkaz.

3 reakce na Purism Librem 15

  1. S.T.E.A.K. říká:

    Na první pohled je to pěkné, na druhý už tolik ne… jen 3 USB a všechny vedle sebe, pouze HDMI, žádný D-SUB, chybí jack pro mikrofon, webkamerka nemá žádnou indikační diodu, repráčky nejsou vidět, budou zřejmě hrát někam dozadu/dospod, integrovaný mikrofon také není vidět(pokud tam je, tak bude někde nad klávesnicí a bude zachytávat zvuky kláves), rozložení klávesnice(především blok kláves Del, Home, End, PgDn, PgUp, jednořádkový Enter). Žádný trackpoint, bluetooth. Jack pro sluchátka je nevhodně umístěný, kabel od sluchátek se bude neustále plést pod pravou rukou. Spodní nasávání vzduchu titěrné, že to vyjde skoro jako kdyby tam nebylo. Asi není podsvícená klávesnice (mě je to jedno, ale mnoho lidí jí vyžaduje). Volbu procesoru příliš nechápu, zvláště v kombinaci s pouze 4GB RAM(v základu) a zvoleným systémem. A na hliníkovou konstrukci a design alá Macbook, ať si udělá každý názor sám. Snahu o open source notebook cením, ale je vidět, že při tvorbě příliš nepřemýšleli nad použitím v reálných situacích.

    • Pačula říká:

      Bohužel některé věci opravdu jsou nedokonalé..:-/ Nicméně oceňuji vývoj ryze Svobodný. Do budoucna, pokud se tedy částka vybere, můžeme doufat v nějaké lepší řešení a také přijatelnější cenu 🙂

    • daret říká:

      Vzhladom k tej extremnej cene by mohla byt ta konfiguracia lepsia.

      Konektory na pravej stane su naozaj nestastne riesenie, obzvlast ak clovek pouziva mys. Bude to tam zavadzat.

      Chladenie myslim bude v pohode, otvory su sice male ale su tam dake heatpipy a kedze je hlinikovy, tak cela konstrukcia bude ako chladic.

      Mikrofon bude asi pri kamere, je tam vidiet taku malu bodku 🙂

      Ale ocenujem snahu uviest plne otvoreny laptop na trh. Skoda, ze este ani ten bios nie je uplne slobodny, i ked na to ocividne pracuju.

      Cena je hodne vysoka a este pytaju 80$ za dovoz. Plus u nas DPH prip. clo. Tak to …