Příkaz „free“ v Linux Mintu

termNa našem webu jsme se již zabývali celou řadou užitečných linuxových utilit, ale vzhledem k tomu, že podobných informací není nikdy dost, tak si v dnešním článku představíme další. Ta se tentokrát bude týkat zjištění celkového množství volné a využití fyzické paměti i odkládacího prostoru ve vašem systému.

Jedná se o nástroj příkazového řádku s názvem free. Je to program, který slouží k zobrazení velikosti volné a využité paměti v systému, jakož i vyrovnávací paměti používané jádrem.

Tento nástroj se mně osobně moc líbí, protože díky volbám má velmi bohaté možnosti použití. Například, použitím volby -b zobrazíte množství paměti v bajtech, volbou -g zobrazíte množství paměti v GB, volba -k zobrazí množství paměti v kilobajtech a volba -m zobrazí množství paměti v MB.

Tím to však nekončí. Existuje i řada dalších voleb, sloužících k různým účelům. Jednou z nich je např. volba -l, kterou lze použít pro zobrazení detailních statistik nedostatku či přebytku paměti.

Nyní si tedy zkusíme v praxi linuxový nástroj free. Pamatujte: Pokud chcete být v něčem dobrý, musíte pilně cvičit. A k tomu slouží právě používání podobných linuxových nástrojů. Tím, že s nimi budete pracovat a používat je při konkrétních akcích, získáte rutinu a odměnou vám bude objevení dosud netušených možností příkazové řádky.

Mimochodem, aplikace free je součástí výchozího nastavení Mintu, takže nemusíte před jejím použitím nic instalovat.

Otevřete si tedy terminál a zadejte následující příkaz s volbou -V. Co uvidíte?

Příkaz terminálu:
free -V

 

Zobrazí se vám informace o verzi tohoto nástroje. Jak tedy vidíte, volba -V slouží k zobrazení informací o verzi. Já mám následující výstup při spuštění výše uvedeného příkazu.

 

f1

 

Nyní začneme experimentovat. Nepřidávejte žádnou volbu k příkazu free. Jen ho spusťte. Co se stane?

Příkaz terminálu:
free

 

Můj výstup vypadá takto:

 

f2

 

Jak můžete vidět, zobrazily se informace o celkovém množství dostupné paměti, používané paměti, cache a také množství volné paměti. Nyní zkuste zkombinovat utilitu s volbou -b.

Příkaz terminálu:
free -b

 

Zobrazí se vám rozdílný výsledek oproti případu, kdy byl proveden příkaz free bez volby.

 

f3

 

Co se to stalo? Stalo se to, že volba -b přidala nástroji free zobrazení množství paměti v bajtech.

Nyní, když už jste se trochu seznámili s tímto prográmkem a jeho použitím, zkuste ho spustit v kombinaci s volbou -l.

 

f4

 

Jak jsem již zmínil výše, volba -l se používá pro zobrazení detailních statistik nedostatku či přebytku paměti. Další užitečnou a speciální variantou je volba -s, která se používá pro trvalé zobrazování využití paměti každých x sekund.

Následující příklad vám umožní získávat aktualizované výsledky příkazu free každé 3 sekundy:

Příkaz terminálu:
free -s 3

 

Po spuštění výše uvedeného příkazu získáte aktuální informace z utility free každé tři sekundy. Můžete použít i jiné volby, o kterých zde již byla řeč, jako např. volba -m, jež zobrazí využití paměti v MB, volba -g pak využití paměti v GB atd..

Nebojte se pokusů s linuxovým nástrojem free. Váš systém to rozhodně bolet nebude a vy možná přijdete příkazovému řádku na chuť!

 

 

Štítky , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

2 reakce na Příkaz „free“ v Linux Mintu

  1. Allconius říká:

    žádné strachy příkazový řádek bashtím každý den, potěšilo mě, že také používáš ikony ubudao WOW WOW 🙂

  2. quentin říká:

    Ja pouzivam nejcasteji „free -m“, kdy vypise pamet v MB