Jak odstranit duplicitní soubory v Linux Mintu

dg1Tu a tam se v každém počítači vyskytne potřeba pročistit soubory ve složkách, obsažených v použitém operačním systému. V tom případě pak bývá obtížné zejména nalezení duplicitních souborů s rozličnými názvy.
Tím, že si děláte např. zálohy na externí disk, současně upravujete více verzí stejného souboru nebo dokonce měníte struktury adresářů, může se stejný soubor vícekrát zkopírovat, změnit svůj název či umístění, čímž poté už jen zbytečně zabírá místo na disku. Nalezení každého z nich se pak může stát téměř gigantickým problémem.
Načež můžete už jen tiše doufat, že existuje nějaký šikovný malý prográmek, který nejenže šetří váš  vzácný čas, ale umí i najít a odstranit duplicitní soubory na vašem systému. Ano, doufáte správně – existuje. Má název dupeGuru, je napsaný v Pythonu a je šířen pod svobodnou licencí GNU GPL v.3.

Takže právě nastává čas jej použít a provést novoroční úklid vašeho počítače….

Instalace dupeGuru v Linux Mintu

Není nijak obtížná a probíhá vám již notoricky známým způsobem. Pomocí terminálu si přidáte náležitý repozitář, aktualizujete databázi softwaru a nainstalujete balíček dupeguru-se.

Příkazy terminálu:
sudo apt-add-repository ppa:hsoft/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install dupeguru-se

 

Dáváte-li přednost samokompilaci, tak zdroje najdete na GitHub.

Ikonu pro spuštění programu pak najdete v Menu > Příslušenství > dupeGuru.

Použití dupeGuru

DupeGuru je koncipován tak, aby byl rychlý a bezpečný. Což v praxi znamená, že program nebude váš systém zběsile prohledávat. Naopak, je u něj velmi nízké riziko odstranění věcí, které nemáte v úmyslu odstranit. Nicméně, jakmile mluvíme o mazání souborů, je vždy dobré, abyste zůstali ostražití a opatrní; zálohování je vždy nutnost!

Poté, co jste učinili patřičná opatření, otevřete dupeGuru a měla by vás přivítat obrazovka pro výběr složky. Zde pak můžete přidat adresář pro skenování na duplicitní soubory.

 

dg2

 

Poté, co jste vybrali adresář a zahájili kontrolu, dupeGuru zobrazí výsledky pro sloučení duplicitních souborů v seznamu.

 

dg3

 

Všimněte si, že ve výchozím nastavení dupeGuru skenuje soubory na základě jejich obsahu, nikoliv jejich názvu. Chcete-li ale mít jistotu, že náhodou nesmažete něco důležitého, tak sloupec „Shoda“ zobrazuje percentuální přesnost algoritmu. Odtud si můžete vybrat duplicitní soubory, u kterých chcete provést tu kterou volbu a kliknutím na tlačítko „Akce“ si pak zobrazíte všechny dostupné akce.

 

dg6

 

Volba možností je poměrně rozsáhlá. Stručně řečeno, můžete duplicity odstranit, přesunout je na jiné místo, ignorovat, otevřít je, přejmenovat nebo u nich dokonce spustit vlastní příkaz. Pokud se rozhodnete ty duplicitní odstranit, budete příjemně překvapeni dostupnými možnostmi jejich vymazání.

 

dg4

 

Nemusíte duplicitní soubory jen odeslat do koše nebo odstranit trvale, ale můžete si také vybrat zachování odkazu na původní soubor (buď pomocí relativního nebo absolutního odkazu). Duplicity budou vymazány a zůstane místo toho jen odkaz na původní soubor, čímž se ušetří spousta místa na disku. To může být zvláště užitečné, pokud jste soubory importovali nebo jedná-li se o výchozí soubory.

Další zajímavá možnost: můžete výsledky exportovat do formátu HTML nebo CSV. Nejsem si tak docela jist, proč to dělat, ale může se to hodit, pokud dáváte přednost zobrazování psaného textu před použitím některé z akcí programu dupeGuru.

A konečně, v nabídce Nastavení si můžete plnit své požadavky na práci se soubory ve dvou vyhotoveních více než bohatě.

 

dg5

 

Zde si můžete vybrat různá kritéria pro skenování, založená buď na obsahu nebo na názvu souboru a určením hranic duplicity si stanovovat počet výsledků. Je možné také definovat vlastní příkaz, který si posléze můžete vybrat v akcích. Mezi nesčetným množstvím dalších menších možností je dobré si povšimnout, že ve výchozím nastavení program dupeGuru ignoruje soubory menší než 10 KB

Pro více informací můžete navštívit oficiální webové stránky, kde je umístěna kompletní dokumentace, fórum podpory a jiné zajímavosti.

Na závěr, dupeGuru je software, který se mi líbí. Připadá mi to dostatečně výkonný pro pokročilé uživatele, ale i intuitivní pro používání začátečníky. Třešnička na dortu: dupeGuru je multiplatformní, což znamená, že ho lze používat i pro počítače s OS Mac nebo Windows. Máte-li specifické potřeby a chcete vyčistit hudební či obrazové soubory, existují dvě varianty: dupeGuru-me a dupeGuru-pe, z nichž první vyhledává duplicitní zvukové soubory a druhá obrázky. Hlavní rozdíl od hlavní verze spočívá v tom, že se srovnávají formáty souborů a berou se v úvahu specifická mediální meta-data, jakými jsou např. kvalita a přenosová rychlost.

Co programu vytknout? Snad jen neúplný překlad do češtiny a neexistující překlad slovenský. Snad se najde na Slovensku někdo, kdo tuto drobnůstku napraví.

A co si myslíte vy o programu dupeGuru? Chtěli byste ho vyzkoušet? Nebo znáte nějaký alternativní software pro odstranění duplicitních souborů? Dejte vědět v komentářích. Díky za vaše reakce.

 

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

3 reakce na Jak odstranit duplicitní soubory v Linux Mintu

  1. Dejmon říká:

    Tak jsem ho táké nainstalova, vyzkoušel, funguje velice dobře a také se mi zalíbil.

  2. Caine říká:

    Díky za tip! Při úklidu je takový program opravdu k nezaplacení 🙂 Já k odstranění duplicitních souborů dosud používal FSlint.

  3. Will.M říká:

    funguje dobre jen pracuje hrozne pomalu