Jak na tvorbu písma

birdfont64„Aničko ty máš ale krásně úhledné písmo“, chválí paní učitelka malou žačku. Ale co si počneme my, co pracujeme téměř výhradně s počítačem a chceme mít podobně úhledné písmo jako Anička? Bohužel po základní instalaci Mintu není v systému moc velká nabídka písem neboli fontů, můžeme si však jejich další typy nainstalovat přes Správce softwaru. Mnoho dalších fontů je na webu, doporučuji stahovat soubory s koncovkou TTF. Je jasné, že pro každý druh práce si potřebuje uživatel vybrat jiný typ písma.

Z toho, co jsem zběžně vyhledal, je jasné, že přípon souborů týkajících se fontů je zhruba dvacítka. Ale s tím ať se poperou jiní. Birdfont je program specializovaný na tvorbu písma. Chvála patří nejen tvůrcům dalšího svobodného softwaru, ale i překladatelům, kteří se chopili další výzvy a umožnili používání aplikace i našincům. Ale nevím, jak jsou s překlady daleko bratři Slováci, proto si budete muset tuto informaci poskytnout v komentářích. Nejsem grafik a proto není účelem článku poskytnout návod pro práci s programem, ale podělit se s dalšími uživateli o nejsnadnější způsob instalace a seznámení se základními vlastnostmi. A že jich je hodně. Podstatná část nabídky se nachází pod ikonami umístěnými v pravé části okna.

Birdfont je svobodný editor fontů umožňující vytváření vektorové grafiky a ukládání do souborů TTF, EOT a SVG. Přičemž samozřejmě vytvoření nového typu písma není práce na jedno odpoledne, je zde také možnost modifikace stávajícího typu písma.

 

BirdFont v linkach RLA

Běžného uživatele zajímá zejména soubor TTF, neboť ty se po stažení dají instalovat buď jednotlivě v Prohlížeči písem, kde je pěkně vidět náhled písma nebo si otevřeme adresář v systému souborů /usr/share/fonts, tento otevřeme jako správce, následně zde vytvoříme vlastní složku se staženými fonty. Jednou jsem si takhle pořídil celou rodinu svobodných fontů a po otevření Libre Office jsem se nestačil divit, měl jsem těchto písem nepřeberné, nepřehledné množství, navíc pro češtinu mnohdy nepoužitelných. Takže si z toho vemte ponaučení. Mě osobně se líbí písma psací.

Program nabízí mnoho nástrojů a jeho nejnovější verze je již kompatibilní s Inkscape. Způsob instalace je více než snadný.

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:olivier-berten/fonts
sudo apt-get update
sudo apt-get install birdfont

 

Tady na domovských stránkách projektu najdete několik návodů pro práci s Birdfontem, další jsou k shlédnutí na Youtube.

 

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Jedna reakce na Jak na tvorbu písma

  1. fri říká:

    Spojil jsem se s autorem ohledně verze 2, která je dalším krokem, protože na rozdíl od 100 % překladu, vypadal program po spuštění tak nějak dost nepřeloženě.Odpověděl, že na to musí spustit skript, aby překlady natáhl, že měl hodně práce, ale že to brzy udělá a vydá novou verzi.