Freemind – tvorba myšlenkových map

„No víš, jak to je, ne.“Freemind-logo

„Máš recht.“

„A s tím souvisí i tamto.“

„Ale i jako tenkrát, pamatuješ?“

„Jo jasně, to byla ostuda.“

„A co dělá ta, no víš která?“

„Ale pořád to samý.“

Pokud se nechceme podobně ztrácet ve vlastních myšlenkách, je dobré si vytvořit schéma. Program Freemind ocení zejména programátoři při tvorbě algoritmů, velice to usnadní práci. Nebude na škodu použít jej při tvorbě podnikové či jiné prezentace. Přeci jenom není nad přehledné myšlenkové schéma.

Freemind se nachází v oficiálním repositáři Mintu, proto instalujeme buďto způsobem klikacím ve Správci softwaru, dále v Synapticu vyhledáním příslušného balíčku nebo námi upřednostňovaným stylem v Terminálu:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get install freemind

 

Nováčkům připomínám, že takovéto nejjednodušší příkazy nás požádají o heslo, neboť obsahují slovíčko sudo, které počítači říká, že se něco pokoušíme měnit souborový systém jakožto správci počítače. Inu, podobnost s jistým operačním systémem, u něhož stačí při zapnutém počítači jednoduše potvrdit Ano a Další, je opravdu zbytečné hledat. Zadáme heslo, které nevidíte ani v podobě teček, takže nepanikařte, že se jej nedaří zadat.

 

freemind

 

Osobně se pokládám za běžného uživatele, který má několikaleté zkušenosti, pamatuji Glorii a Helenu. Není to tak dlouho, kdy jsem také instaloval zásadně ve Správci softwaru. A teď k věci, aby se mé myšlenky netoulaly. Instalace prográmku Freemind si vyžádá splnění několika závislostí a nabídne zde také několik užitečných pluginů, které je však možné později dohledat v Synapticu.

Abych doplnil své úvahy o práci s Terminálem, je to dobrý sluha, ale  jak praví přísloví, oheň je zlý pán, při práci s Terminálem je tomu tedy podobně. Pokud bych slepě googlil a opisoval cokoliv, co kde najdu, mohu si být jistý, že definitivně rozhasím systém. Viry pro Linux téměř neexistují, nejhorší pohromou je neznalý uživatel, který samozřejmě následně bude hanit vše kolem Linuxu i Mint, který mimochodem byl označen se svou aktuální verzí za nejpovedenější distribuci roku 2014. Podle mého názoru je jen škoda, že úsilí tolika komunit kolem linuxu se tříští do spousty distribucí, ano i vy můžete napsat vlastní fork nějakého zavedeného systému, dát mu název a vypustit jej do světa, to je výhoda i nevýhoda opensource. Každý má přístup ke zdrojovým kódům a může je svobodně a legálně pozměnit a používat.

 

FreeMind - Režim myšlenkové mapy

 

Freemind je jak vidíte výborně přeložen a i když je momentálně ve verzi 0.9.0, tedy stále betaverzi, může se jistě řadit mezi spoustu užitečných aplikací, které možná jen čekají na své uživatele. Takové aplikace se vám zde snažíme přiblížit, toť vše.

Jedná se o multiplatformní prográmek napsaný v Javě. Domovská stránka projektu je tady. A nejnovější verzi 1.0.1 jsem našel na webu zde.

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Jedna reakce na Freemind – tvorba myšlenkových map

  1. quentin říká:

    porovnaval jste nekdo s xMind?