Instalace Kodi XBMC v Linux Mintu

kodiDnes se podíváme na instalaci Kodi ( dříve XBMC ) v Linux Mint, konkrétně v LM 17 Qiana. Jinak všechny postupy, které si ukážeme, by měly fungovat i na starších verzích Linux Mint.

Jedná se o multimediální přehrávač, který zvládne přehrát filmy, hudbu, obrázky, i internetové televize. Pomocí doplňků si můžete přehrávat například vaše oblíbené filmy, seriály apod. Mimo jiné má možnost UPnP ( Universal Plug and Play ). Jak nastavit doplňky si ukážeme v příštím příspěvku.
Možností instalace je hned několik. Společně si je projdeme.

Začneme s nejjednodušší variantou. Pomocí Správce softwaru

Otevřeme si Menu – Správce softwaru, do vyhledávacího okénka vepíšeme XBMC a klikneme na tlačítko instalovat. Rychle a jednoduše.

 

kodi1

 

Druhá varianta, pomocí Správce Synaptic je také jednoduchá.

V menu si najdeme Správce balíků Synaptic a opět do vyhledávacího pole zadáme název našeho programu. Poté jen stačí zaškrtnout políčko a dát instalovat.

 

kodi2

 

Třetí možností je instalace pomocí Terminálu.

Tu jistě ocení milovníci příkazového řádku. Otevřeme si Terminál a postupně začneme kopírovat následující příkazy:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get install python-software-properties pkg-config
sudo apt-get install software-properties-common
sudo add-apt-repository ppa:team-xbmc ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install xbmc

Starší a stabilní verze je Gotham, chcete-li novou verzi Helix, v terminálu na místo xbmc zadáte kodi.

Nyní již máme na svém PC nainstalovaný Kodi /XBMC/ ☺
Najdeme ho v Menu – Zvuk a média – xbmc.

Pokud byste snad chtěli či potřebovali program odstranit, lze to také provést lehce. Opět našimi klasickými způsoby. Správce softwaru, Synapticu či Terminálu a jako poslední, dle mého nejlepší možnost, v menu pravým tlačítkem myši klikneme na Kodi /XBMC/ a poté zvolíme Odebrat.

 

kodi3

 

Tato možnost jde pouze u Linux Mint 17.

 

kodi4

 

 

kodi5

 

Ve Správci softwaru zvolíme stejný začátek jako při instalaci, poté však klikneme na možnost Odinstalovat.

V Synapticu použijeme také stejný postup, pouze označíme program pro úplné odstranění.

Poslední možností je odstranění aplikace v Terminálu.
Zkopírujeme tento příkaz:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get remove xbmc xbmc-standalone

nebo

Příkaz terminálu:
sudo apt-get purge xbmc xbmc-standalone

Zde vidíme, že instalace tohoto zajímavého programu je rychlá, jednoduchá a nezabere ani mnoho času. Navíc máme možnost vybrat si instalaci, která nám vyhovuje. I začátečník instalaci zvládne s přehledem 🙂

Existují i další verze oproti klasickému Kodi /XBMC/.

Například XBMCbuntu. Jedná se o bootovatelné USB či Live CD. Zde si takto nabootované médium můžete nainstalovat do svého pc či pustit program bez možnosti instalace. Zvolíme-li například DualBoot, a v Grubu zvolíme XBMCbuntu, spustí se pouze program XBMCbuntu.

Další je OpenELEC
Jedná se také o derivát XBMC. Může se použít opět jako Live CD. Jedná se o operační systém, který lze nainstalovat například na Raspberry Pi, na HTPC a Apple TV.

Přeji příjemnou zábavu.

 

Z připravovaného webu kodic.cz

 

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

12 reakcí na Instalace Kodi XBMC v Linux Mintu

  1. Sam říká:

    XBMC, dnes Kodi používám na seriály, protože u zhlédnutých epizod mám fajfku a u těch rozkoukaných mi nabídne pokračování tam, kde jsem zkončil.. je super, jediný, co nejde je alt-tab a občas při vypínání zamrzne.

  2. Pačula říká:

    Já používám Kodi na všech mých pc. Hodnotím ho jako jeden z nejlepších programů vůbec. Také se mi stává že při vypínání zamrzá, ačkoliv časy na Woknech a na Mintu jsou rozdílné..:-)

  3. john říká:

    Já používám xbmc asi tak 7-8let – Kodi – se mi nepovedlo nainstalovat vždy je to Debian 12.3 Podle mého se nadčenci pro linux moc nevycajchnovali. TO Kodi 2 je totiž pro Win a ne na Linux Pokud mi nevěříte tak se ve spustenem XBMC podivejte na SYSTEM-SYSTEMOVE INFORMACE- mě to příjde tak ,že nevíte o změne názvu XBMC na KODI a to je ten hlavni problem.Je to škoda že vývojáři Xbmc ktery je puvodne vytvoren pro linux přesedlali na Win.Samozřejmé je to fuk protože program je naprosto převratný a kdo se v něm orientuje tak mi dá za pravdu.

  4. mano říká:

    Sam. V minte namiesto alt-tab ,pravy alt+\ alebo pravy alt+q
    http://kodi.wiki/view/Global_Keyboard

  5. Old Bobby říká:

    Článek je zajímavý a velmi pěkně napsaný; program xbmc poznám už léta, ale to ovládání je, slušně řečeno, zvláštní. Marně hledám nějakou přidanou hodnotu – a to jsem už něco zažil…
    Samozřejmě jsou určité OS, jako Raspberry, kde bych proti této aplikaci nic nenamítal, ale v Linuxu nebo v Androidu jsou lepší řešení, které nezamrazí celý systém. Nicméně proti gustu žádný dišputát…
    Je to všechno o svobodě a výběru svého favorita – tohle na Linuxu miluji !!!

  6. Pačula říká:

    Co se mi hodně líbí, že ačkoliv mám vesměs starší zařízení, tak s pomocí XBMC remote, aplikací na Android už se člověk nemusí zvedat z křesla 😀

  7. Milan říká:

    Zdravim Vas neviem ci sa tu tento problem uz riesil alebo nie prehladal som vsemozne fora ale mam taky problem s XBMC (Kodi) v Minte. XBMC normalne nainstalujem pekne sa aj spusti. Stiahnem nainstalujem doplnky avsak tieto sa v XBMC nezobrazuju proste po nainstalovani sa v XBMC nezobrazia absolutne ziadne doplnky mate niekto s tymto skusenost?

    • Pačula říká:

      A z jaké adresy jste stahoval doplňky? Jinak zkuste na doplňky kliknout pravým tlačítkem a dejte tuším že obnovit..
      Pokud by to nešlo, ještě napište..:-)

  8. milan říká:

    Dakujem uz mi bezi aj helix 🙂