Vikingem snadno a rychle

viking-logoJako členové počítačové komunity trávíme i v létě spoustu času opalováním se pouze před monitory a zapomínáme občas na to, že nejen počítačem živ je člověk. Teprve když nás začnou štípat oči a pobolívat záda, napadne nás spásná myšlenka, rozpohybovat své údy. Pokud patříme do věkové skupiny blízko -sátce, tak nebudeme ochablé tělo týrat vytrvalostním během nebo v posilovně, ale zvolíme si například turistiku, která dokáže oživit nejen tělo, ale i ducha. Turistiku jsme praktikovali i v mládí, ale stále pod vedením někoho zkušenějšího, kdo znal cestu a celou skupinu vedl.

Jenže někteří zkušenější nám turistiku zkomerciolizovali, což my jakožto vyznavači svobodného softwaru prostě nemůže akceptovat, natož podporovat a nakonec je i nelehké vybrat si někoho, kdo je fyzicky tak zchátralý podobně jako já. Jednoduše řečeno: „Houstone, máme problém…“

Tak se pěkně vrátíme k PC a naplánujeme si trasu podle mapy a abychom nemuseli mít horského vůdce, tak si stáhneme z repozitáře program Viking. A zde se dostáváme až k symbióze přirozeného lidského pohybu a moderní techniky…

Pro ty, kteří se celkem neztotožnili se vznikem Světa tak, jak je popsán v Bibli, a pro nedostatek důkazů nemohou najít jiné vědecké vysvětlení, je tu ještě jedna možnost – zjistit si, co je o tom psáno v severském bájesloví. Jak známo staří Vikingové měli runové písmo i svá božstva a z původní vikingské mytologie se dozvíme například, že lidé vznikli tím způsobem, že bohové Odin, Vili a Vé vdechli život dvěma kmenům ze stromů, které našli vyplavené na pláži. Muž byl vytvořen z jasanu – Ask a žena pak z jívy – Embla. 🙂

viking-01Dnes si proto řekneme něco o prográmku zejména pro cestovatele disponující přístrojem GPS. Neumím si pro tento představit příhodnější název, jmenuje se Viking.

viking-02Viking se snaží být snadno ovladatelný, ale je výkonný při plnění široké škály úkolů souvisejících s GPS. Používá hierarchický systém vrstvení uspořádání dat GPS, map a další typů vrstev s prostorovými daty, jako jsou souřadnicové vrstvy.

 

Vlastnosti programu pro něž je výhodné použít Viking jsou:

  • Nahrávání a stahování bodů i tras do a z GPS.
  • Sledování v reálném čase GPS a záznam trasy.
  • Import a export gpx souborů.
  • Příprava dráhy a bodů na trase pro cesty za použití map ze serverů služeb jako je například OpenStreetMap, Terraserver a některými dalšími. Jediné, co potřebujete je nahrát data do vaší GPS před odjezdem. Mapy spolu se svými trasami a body na trase lze také vytisknout a použít při cestě.
  • Po výletech lze trasy a trasové body z GPS stáhnout, uložit, spravovat a použít je znovu v pozdějších cestách.
  • Analýza cest autem a pěších výletů, k pochopení toho, kde jste šli a jak daleko jste od něčeho.
  • Tvorba bodů cesty a sledování tras, aby jste se snadno dostali někam, kde jste nikdy předtím nebyli, nebo nemají pro ně data přístroje GPS, ale TerraServer mapy pro něj existují.
  • Tvorba map s vrstevnicemi.
  • Analýza rychlosti na různých místech, přidávání bodů na trase, na které jste zapomněli označit jeden bod, ale je možné i to zpomalit nebo zastavit.

 

viking-03

 

Domovská stránka projektu: http://sourceforge.net/apps/mediawiki/viking/index.php?title=Main_Page. Zde najdeme pod Help i příručku k programu ke stažení ve formátu PDF.

Nebo prostě : http://viking.sf.net, kde je k dispozici zdrojový kód. Program je multiplatformní, takže si klidně i uživatelé koupených operačních systémů mohou určit svou polohu.

 

viking-04

 

My si tento program nainstalujeme klasickým způsobem přes Správce softwaru nebo jednoduše a rychleji přes Terminál:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install viking

 

Nebo pro 32bitovou architekturu příkazem:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get install viking:i386

 

A potom si jej již jen vyhledáme v seznamu programů a můžeme si synchronizovat data z naší GPS. Budu vám vděčný, pokud se o své zkušenosti podělíte v komentářích.

Nakonec už jen zbývá vyrazit na naplánovanou trasu. Turistice a lesu zdar!

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.