Linux Mint 17: Svěží a dlouhodobý

1013__100x100_linux-mint-15Linux Mint 17 je velmi působivý, ba až ďábelský v jednotlivých detailech. Seskupené detaily v Linux Mintu 17 jsou opravdu pozoruhodné. Vývojářský tým v čele s Clémentem Lefebvrem odvedl zatraceně dobrou práci a udělal toto linuxové distro příjemnější a lepší. Grafické uživatelské rozhraní pro nastavení systému má nyní mnohem konzistentnější vzhled. Jednotlivé kategorie jsou lépe organizované a rozdělené do sekcí.

Linux Mint 17, s kódovým označením „Qiana,“ je jednou z nejlepších verzí této distribuce od vydání Linux Mintu 13 s pracovním prostředím Cinnamon v roce 2012.

Qiana je plná rozsáhlých vylepšení a úprav ve všech pěti desktopových verzích. K dispozici je v pracovním prostředí Cinnamon, Xfce, KDE , Mate a LMDE.

Bez ohledu na to, kterému desktopovému prostředí dáváte přednost, tak základní vylepšení jsou stejná a díky tomu stojí za upgrade. Mimo jiné mezi ně patří vylepšení správců aktualizací a ovladačů, rozšíření Přihlašovací a Uvítací obrazovky, vylepšení systému, artworku a hlavních součástí.

Pracovní prostředí Cinnamon bylo aktualizováno na verzi 2.2, zatímco Mate, fork Gnome 2, bylo upgradováno na verzi 1.8. KDE běží na verzi 4.13. Linux Mint Debian Edition (LMDE) je semirollingová distribuce, založená na Debianu Testing. Ostatní verze Linux Mintu 17  jsou založeny na Ubuntu 14.04.

Design LMDE je shodný s hlavním vydáním a poskytuje i stejné funkce. Je k dispozici jak v 32-bitové, tak v 64-bitové architektuře jako živé DVD s pracovním prostředím Cinnamon nebo Mate.

Až na verzi Linux Mint Debian, mají všechny zbylé verze dlouhodobou podporu, což znamená, že budou komunitou podporovány až do roku 2019.

 

17_1

Linux Mint 17 verze Cinnamon 2.2 – přináší lepší výkon a je již vyzrálým prostředím.

 

Další vydání Linux Mintu budou postavena na stejné základně jako Linux Mint 17. To je vítaná změna oproti předchozí šestiměsíční strategii vydávání nových verzí. Upgrade Linux Mintu se tak stane mnohem snazším. Tým vývojářů začne pracovat na nové základně až v roce 2016, a tak bude mít dost času se plně soustředit na vylepšování této jedné základny.

 

Ještě vyzrálejší

Běžně provádím upgrade Linux Mintu při vydání každé nové verze. Používám toto distro s pracovním prostředím Cinnamon denně na PC.

Už při instalaci Linux Mintu 17 bylo znát zlepšení. Změny byly patrné právě při instalaci této nejnovější verze vedle do té doby používaného systému Linux Mint 16.

Linux Mint 16 je velmi vyspělý operační systém, který běží obdivuhodně. Vylepšení Linux Mintu 17 jasně ukazují příjemné zdokonalení základních součástí a desktopového prostředí Cinnamon.

 

17_2

Expo – virtuální pracovní plochy v Linux Mintu 17 se spouští pomocí „horkého“ rohu nebo z appletu na panelu.

 

 

Správa aktualizací

Linux Mint 17 funguje lépe hlavně proto, že byly řešeny oblasti, které způsobovaly nepříjemnosti. Například Správce aktualizací nyní zobrazuje více informací, má novější vzhled a je přívětivější.

Jeho vylepšené uživatelské rozhraní se ihned po kliknutí načte v režimu root. Také se nekontroluje připojení k internetu a nečeká na Správce sítě. A konečně, Správce aktualizací již na dlouho nezamyká mezipaměť APT při spuštění relace.

Správce aktualizací má také více funkcí, díky novému typu zobrazení ve sloupci, který rozlišuje mezi tradičními aktualizacemi, aktualizacemi zabezpečení a aktualizacemi Backports.

Další velmi příjemná změna je fungování historií aktualizací. Dříve se log historie vztahoval pouze k aktualizacím, prováděným Správcem aktualizací. Nyní jsou do něj zahrnuty všechny aktualizace, provedené v systému bez ohledu na zdroj – Správce aktualizací, apt-get, aptitude, gdebi nebo dpkg.

 

Ovládání

Nově Správce aktualizací nabízí všechna dostupná jádra. To usnadňuje získání relevantních informací o nových jádrech, přehledně vidíte, co lze opravit a co je porouchané. Můžete si vybrat přesně to, co potřebujete.

Další vychytávkou je možnost nainstalovat ovladače bez připojení k internetu. Například, pokud jste v režimu offline, správce ovladačů si vyžádá instalační médium a připojí jej jako dočasné úložiště balíčků.

Obvykle býval problém s bezdrátovými čipovými sadami Broadcom. Nefungovalo připojení, dokud se nepřipojil ethernetový kabel. Avšak u Qiany stačilo vložit DVD a potřebné ovladače byly k dispozici, aniž byste museli počítač připojovat pomocí kabelu.

Měli jste někdy problémy s Mint Display Managerem, který vám zabránil v přihlášení do vašeho počítače? Nejnovější verze Linux Mintu tento problém opravuje.  Stiskněte kombinaci kláves CTRL + ALT + F1, vyvolejte konzoli a zadejte „mdm-recovery„. Tento příkaz načte bezpečné konfigurace, takže poté můžete restartovat počítač a úspěšně se přihlásit.

 

Lepší kolekce

Linux Mint 17 je velmi působivý, ba až ďábelský v jednotlivých detailech. V Linux Mintu 17 jsou seskupené detaily opravdu pozoruhodné. Vývojářský tým v čele s Clémentem Lefebvrem odvedl zatraceně dobrou práci a udělal toto linuxové distro příjemnější a lepší.

Grafické uživatelské rozhraní pro nastavení systému má nyní mnohem konzistentnější vzhled. Jednotlivé kategorie jsou lépe organizované a rozdělené do sekcí. To eliminuje nutnost přepínání mezi normálním a pokročilým režimem.

 

17_3

Obrázky pro pozadí v Linux Mintu 17 poskytují sbírku 24 scén z celého světa.

 

Nastavení řízení spotřeby a screensaver byl také „polidštěn“. Nastavení jsou rozdělena podle toho, co ovlivňuje zamykání obrazovky a co řízení spotřeby. K podobnému vylepšení došlo i u jasu, které nyní zahrnuje i další nastavení.

 

Aktualizovaný Cinnamon

Většina mých dojmů, pokud jde o vylepšení zabudovaná do Linux Mintu 17, vychází ze změn v desktopovém prostředí Cinnamon. Tato nejnovější verze Linux Mintu totiž hlavně využívá vylepšení právě v tomto desktopovém prostředí.

Základ těchto vylepšení byl pak rozšířen i na další verze Linux Mintu. Avšak vzhledem k postavení Cinnamonu jako vlajkové lodě mezi desktopy pro toto distro, se nelze divit, že většina fines je aplikována právě v něm.

 

Pohodlný HUD

Jednou z nejnepříjemnějších věcí v minulých verzích Linux Min tu byl Aktivní roh a Heads Up Display (HUD), kdy často došlo k nečekané změně zobrazení, když jste neopatrně pohnuli ukazatelem myši do určitého prostoru.

To se obvykle stalo, když jste se chtěli dostat k nabídce Soubor v levém horním rohu obrazovky u okna aplikace nebo když jste chtěli klepnout na zavírací ikonu v pravém horním rohu okna. Také se tak mohlo stát, když jste přetáhli okno příliš daleko.

Jestliže jste se chtěli tomuto problému vyhnout, museli jste změnit velikost okna aplikace, takže hranice okna byla pod ukazatelem „horké“ zóny. Cinnamon 2.2 toto vše opravuje. Aktivní roh a HUD jsou nyní méně rušivé. Objeví se pouze tehdy, přiblíží-li se okno opravdu hodně blízko k okraji. Pryč je neustálé myšlení na to, abych nezajel příliš blízko ke kraji při pohybu kurzorem myši.

A dále, konečně si můžete nadefinovat nastavení reakce Aktivního rohu buď na najetí kurzoru nebo na kliknutí nebo na obě možnosti. Další změnou je vypnutý levý horní aktivní roh ve výchozím nastavení, aby nedošlo k jeho nechtěnému spuštění.

 

Lepší nastavení Cinnamonu

Předchozí verze Cinnamonu spoléhala na hardwarově kódované schovávání systray ikon. V Cinnamonu 2.2 si můžete pro každý applet nastavit svou vlastní sadu rolí.

To vám umožní „zjemnit“ funkčnost Cinnamonu a rozhodnout se, které ikony v systray se mají skrýt při spuštění. Tyto nové role umožňují Cinnamonu dynamicky zobrazovat příslušné ikony v systray, když určitý applet odstraníte nebo ji skrýt, když applet přidáte.

Přibyla dvě relativně drobná vylepšení menu, aby bylo použitelnější. Nyní tak můžete kliknout v menu pravým tlačítkem myši na danou aplikaci a zvolit Odinstalovat pro její odstranění. Je to počátek větších změn, které by se měly objevit v příští verzi Cinnamonu.

Stále existuje i tradiční funkčnost, kdy pravým tlačítkem myši na aplikaci ji můžete přidat do panelu, na plochu nebo do oblíbených. Nyní jsou také nově nainstalované aplikace v menu zvýrazněny.

 

Pohled pod kapotu Cinnamonu

Další vylepšení v Cinnamonu 2.2 je podpora pro MPRIS (Media Player Remote Interfacing Specificatio). To vám umožní komunikovat s MPRIS-kompatibilním softwarem, a to jak ze zvukového appletu, tak pomocí multimediálních kláves.

Zvukový applet nyní zobrazuje název skladby i obal alba v panelu. Můžete také skrýt nebo zobrazit v systémové liště ikonu multimediálního přehrávače. Další vylepšení Cinnamonu 2.2 je podpora HiDPI nebo Retina ve vysokém rozlišení.

 

Čistá okna

Mnohem snazší je také ovládání neprůhlednosti oken ve verzi Qiany s Cinnamonem. Bohužel nevím, zda tato funkce existuje i v jiných desktopových prostředích Linux Mintu 17.

Nastavitelná funkce Neprůhlednost nyní umožňuje měnit odstín oken nebo jejich krytí pomocí otáčení kolečka myši na záhlaví okna. Rychlé otáčení kolečkem myši změní okno na poloprůhledné, takže vy můžete vidět, co je pod ním, aniž byste museli zobrazovat ostatní okna nebo používat klávesy Alt+Tab.

Tato nová funkce je dalším příkladem toho, jak i malé vylepšení může udělat obrovský rozdíl v použitelnosti. Když vezmete v úvahu všechna tato malá vylepšení, zabudovaná do Linux Mintu 17, tak v součtu přispívají k obrazu velmi povedené verze tohoto distra.

 

Závěr

Linux Mint 17 je velmi impozantní. Zlepšení mnoha základních součástí stojí za zamyšlení o aktualizování na tuto nejnovější verzi. Všechna vylepšení pak v každém z podporovaných desktopových prostředí mají výrazně zlepšit spokojenost uživatelů. Osobně bych ještě uvítal lepší správu fontů, zejména ve vztahu k motivům Cinnamonu, snad se dočkám v některé další verzi.

Pokud vás nepřesvědčil ani jeden z uvedených důvodů pro přechod na Linux Mint 17, tak za zamyšlení rozhodně stojí fakt, že se jedná o verzi s dlouhodobou podporou, což vám umožní mít aktualizovaný a bezpečný systém po dobu následujících pěti let.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

2 reakce na Linux Mint 17: Svěží a dlouhodobý

  1. Allconius říká:

    tu průhlednost oken MATE neumí, ale láska je láska, možná to časem vyprchá a přejdu taktéž na cinnamon 🙂

  2. Old Bobby říká:

    Pěkný článek, s užitečnými informacemi.
    Díky, Satapouchu !