Jak odinstalovat programy v Linux Mintu 17 Qiana

logoOperační systém Linux Mint nabízí uživatelům tisíce různých programů a aplikací. A tak se může stát, že vás některý z nich časem omrzí nebo objevíte jiný, lepší a toho stávajícího se chcete zbavit. V dnešním článku si tedy popíšeme, jak na to. Jen upozorňuji případné šťouraly, že článek je určen začátečníkům a odpovídá tomu tedy i forma a obsah.

V zásadě existují v Linux Mintu tři metody pro odinstalování programů, my si zde popíšeme všechny a začneme tou nejjednodušší.

 

1.metoda: : Odinstalace pomocí Správce softwaru

1.) Přejděte do Menu > Správa > Správce softwaru.

 

jop1

 

 

2.) V dialogovém okně zadejte své uživatelské heslo.

 

jop2

 

3.) Vyhledejte  aplikaci, kterou chcete odstranit. Poté na ní poklepejte tlačítkem myši a zvolte Odstranit.

 

jop3

 

4.) Počkejte až se program, který má být odstraněn odinstaluje. To může nějakou dobu trvat a vy v dolní části okna vidíte samotný průběh odinstalace.

 

jop4

 

 

2. Metoda: Odinstalace pomocí správce balíčků Synaptic

1.) Otevřete správce balíčků Synaptic – Menu > Správa > Správce balíků Synaptic. Opět budete dotázáni na vaše heslo.

 

jop5

 

2.) Do vyhledávacího pole zadejte název softwaru, který chcete odinstalovat.

 

jop6

 

3.) Klepněte pravým tlačítkem myši na balíček, který chcete odinstalovat, a vyberte „Odstranit“ popř. „Úplně odstranit“ (odstraní i konfiguraci).

 

jop7

 

4.) Klepněte na tlačítko „Použít“, čímž realizujete všechny označené změny.

 

jop8

 

5.) Podívejte se na shrnutí. Toto je poslední příležitost podívat se na seznam balíčků, které mají být odstraněny, předtím, než se tak stane. Klepněte na tlačítko „Použít“.

 

jop9

 

6.) Počkejte, až bude software odstraněn. Označené změny jsou nyní prováděny.

 

jop91

 

 

Máte hotovo a můžete Synaptic zavřít.

 

3. Metoda: Odinstalace z terminálu

1.) Otevřete si terminál např. pomocí klávesové zkratky CTRL + ALT + T.

 

jop92

 

2.) Zadejte následující příkaz:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get remove název_aplikace

 

3.) Budete dotázáni na heslo. Zadejte jej (nebude se vám nic zobrazovat) a klikněte na klávesu „Enter“.

 

jop93

 

4.) V terminálu proběhne odinstalování dané aplikace, což poznáte podle toho, že na něm proběhne řada informací. Budete ještě muset odstranění balíčku potvrdit klávesou „Enter“.

 

jop94

 

Jistě zde nemusím zdůrazňovat, která z uvedených metod je mi nejbližší a kterou doporučuji. Nicméně začátečníci by měli jít od toho nejjednoduššího, což je určitě první metoda. Časem, až objeví mocné kouzlo příkazového řádku, mi ti, pro které je Linux něco víc než operační systém určitě dají zapravdu.

 

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

24 reakcí na Jak odinstalovat programy v Linux Mintu 17 Qiana

  1. Vikina říká:

    Ja by som len doplnila, že existuje možnosť aj priamo z ponuky MENU (priklám screen z mojej obrazovky: http://bayimg.com/gaOAnaAFN) stačí len kliknúť pravým tlačítkom na myške a zabrazí sa ponuka…. 🙂 (Linux Mint 17 Škorica 🙂

  2. LV1770 říká:

    Tá možnosť v menu čo píšeš odstraňuje len program z ponuky menu . Neodinštaluje sa tým celý program len sa odinštaluje ikonka ponuky programu v menu a program sa tam viac nebude zobrazovať .

    • Vikina říká:

      @LV1770: Nemáš pravdu, vyskúšaj to a uvidíš sám. Počas odinštalácie ťa upozorní, aké balíčky budú odstránené. Pozerala som aj cez terminal, ale takto odinštalovaný program som v systéme nenašla 🙂

  3. tomkom18 říká:

    Dávam za pravdu Vikine. To bola prvá pozitívna vec, ktorú som si všimol po nainštalovaní Qiany. A funguje to presne ako z terminálu, Synapticu alebo Správcu Softwéru. Nie je to len vymazanie ikony z Menu. Takže tento spôsob na odinštaláciu mal byť na prvom mieste spomenutý lebo je to najjednoduchšia cesta. Nebudem predsa hľadať v systéme kľukaté cestičky k cieľu.

    • Satapouch říká:

      A co když program nebo balíček, který chci odinstalovat v menu jednoduše není?

      • Kagkouro říká:

        Pak Synaptic:))

      • Kagkouro říká:

        Samozřejmě,ta odinstalace z MENU je použitelná pouze u programů,aplikací které tam jsou.A je pravda že plno balíčků,aplikací v Menu uvedené nejsou,a tam nastupuje přesně ten postup jako je v článku.Já teda nejraději používám Synaptic.

      • Vikina říká:

        Len som doplnila informáciu k nadpisu: „Jak odinstalovat programy v Linux Mintu 17 Qiana“, že existuje aj takéto riešenie. Keď tu bolo opísaných toľko spôsobov, nedalo mi nenapísať tento postreh.

        Myslím si, že tu je práve krása takéhoto webu.. niekto napíše článok a ak je aj iná možnosť, ostatní sa podelia o skúsenosti a tak sa informácie rozširujú.

      • Bohatyr říká:

        Priznam se bez muceni, ze jsem o teto funkci odstraneni/odinstalace z menu nevedel, ale i presto, ze to Satapouch vyslovne nenapsal, bych jako nejjednodussi zpusob volil terminal. Navic mi date za pravdu, az se vam neco nekde pos… a nedostanete se do tty8 🙂

        • tomkom18 říká:

          Tá odinštalácia v Menu neni ked sa ti niečo po..e. Je to alternatíva k jednoduchej ceste odinšatlácie. A čo keď smažíš rezeň a vypne ti plyn? Vieš to spraviť, tak si to spravíš. Niekto to nevie, tak si zapne dvojplatničku a smaží ďalej. Niekto zavolá opravára a smaží na plyne ďalej. Prosím vás, ak sa držíte terminálu držte sa ho, ale nepresviedčajte tých, ktorí to nevedia, že je to jediný spôsob práce v Linuxe. Vývojári sa rok čo rok snažia práve priblížiť tento systém širokým masám používateľov a cestou terminálu to určite nechcú. Každý časom sám príde na to kedy ho použiť. Ako som už písal pri inom článku, život na zemi sa nezačal práve vašim dátumom narodenia a ľudí čo nevedia robiť v terminály, a nechcú je veľa. Ale časom môžu byť lepší ako vy. Nemyslím týmto komentom len vás.

          • Satapouch říká:

            Co je na příkazovém řádku tak špatného, že Ti vadí? Je přeci věcí každého co bude používat. A už vůbec nic špatného nevidím na tom, že se tu snažíme i nováčky seznámit s jeho možnostmi. Nikdo tu do ničeho nikoho nenutí, jen seznamuje a říká svůj názor (že je to nejlepší a mocná zbraň v Linuxu, a že je dobré znát alespoň základy).
            Proč se tu stále snažíš rozviřovat nevraživost a hádavost? Není toho špatného v dnešní době dost? Na rozdíl od Tebe mám já zase pocit, že se datum začíná počítat od data Tvého narození a vadí Ti prostě všechno a všichni, kteří mají jen jiný názor.
            A teď mi to nandej….

          • Bohatyr říká:

            Netusil jsem, ze muj komentar bude tak k nepochopeni. Predevsim vyjadruje pouze nazor, nikomu nic nepodbizi ani nevnucuje. Osobne nejsem zadny linux. guru, povazuju se za raneho prebehlika z windows a nepouzivam pouze terminal k beznym ukonum nebo odinstalaci, pouze zastavam nazor, opakuji nazor, ze v terminal je schudnejsi cestou, navic v linuxu rekl bych nejzakladnejsi, o coz se opira i posledni veta meho predesleho komentare, kdy jsou napriklad mnozi lide bez graf. prostredi uplne bezradni. Z toho me vyplyva, ac za to budu jiste „kamenovan“, ze linux neni pro vsechny a je to jedine dobre. Ovsem je to opet pouze muj osobni nazor, takze to nema smysl v diskuzi nikterak proti nekomu obracet, ci jej pokrucovat.
            Dale, zacinaji se tu vytvaret z trivialnich veci komenty typu ala Blesk ( na Slovensku bulvarni platek neznam ), coz je uplne zbytecne. Rozumim, ze co clovek, to nazor, ale dohady sem myslim prece jen nepatri.

            to Marek:
            Vikina je jiste uz velka holka, kdyby potrebovala ochranare, jiste se na tebe obrati. Pohotove a nebojacne reagovala uzivateli @LV1770 s protiargumentem. Souhlasim, ze dik ji jiste patri za seznameni s odlisnym zpusobem odinstalace, ktery clanek nezminuje. Ale rozhodne prinosnejsim komentarem ke clanku mi prijde postreh tykajici se problematiky, nez tvuj komentar typu: „Co kdyz me zitra prejede tramvaj?“ … nezlob se na me.

          • Marek říká:

            To Bohatyr: Len pre vysvetlenie. Nikoho sa nezastávam. Len som sa snažil poukázať na to, že ak niekto napíše nejaký postreh, je hneď autormi webu zavrhnutý a začínajú argumenty typu… ak toto, tak hento a podobne. Vikinu som zobral ako príklad. Koľko ľudí číta tento článok a následne komentáre. A koľko z nich si povie, ako sa tam zasa do seba pustili, toto nepotrebujem a ostane ticho. Čo ak je to práve niekto, kto by mal nejaký veľmi dobrý nápad? Tvoj komentár sa tiež netýka momentálne problematiky, ale len potreby hodiť pomyselný kameň ďalej. Ja som sa na záver ospravedlnil, ak to zobral niekto osobne, ale vidím, že ospravedlnenie je pre niektorých znakom slabosti. Skončil som, dohovoril som. Hlboké sklamanie. Najčastejšie tu zo strany autorov webu odznieva veta: „Prečítaj si to ešte raz a možno to potom pochopíš správne.“ Takže… prečítajte si moje komentáre ešte raz, bez červeného plátna pred očami.

            Na záver by som len jednu krásnu myšlienku, neviem kto je jej autorom, je to skôr parafrázovanie: Slovo je zbraň, ktorú vlastní každý z nás. Slovo dokáže pohladiť a rovnako aj raniť. Ale už nikdy nebude nič také, ako bolo pred osudným výstrelom.

          • tomkom18 říká:

            to Satapouch
            Tým že som napísal o tom „dátume“ som chcel naznačiť aj to, že Linux tu bol dávno predtým než sme ho začali registrovať a bude tu určite aj potom keď nám sestry v domove dôchodcov budú meniť plienky. A to bude čas, keď tu bude možno podobný web a znovu sa bude niekto pýtať, „ako sa vymaže aplikácia XY?“, „čo je to purge remove?“ … Kapišto? Nepoznáme sa osobne, ale nikdy v živote som nikomu neublížil a ani sa to nechystám spraviť. Preto je to cez litery na prd. A moje príklady sú možno netrefné, ale rozčuluje ma neojektivita, netolerancia a neochota byť druhý. Dúfam, že som vás pobavil a nemáte zlý pocit z mojej reakcie. Keby sme si sadli na kofolu, pivečko a špekačky tak by to bolo určite lepšie než vypisovanie si na webe. Takže výzva pre Satapoucha: treba zorganizovať stretnutie priateľov Mintu aby sme sa ľudsky zblížili a prehodili zopár slov, aj keď nie len o LM. 🙂

          • Satapouch říká:

            tomkom18: tak tentokrát s Tebou ve všem souhlasím a jsem všemi deseti pro. To je jiná řeč a na tu rozhodně slyším. Z mé strany také podaná ruka a díky za tato slova. 🙂

      • Marek říká:

        To Satapouch: Len by som poznamenl, že k prvej technike, odstránenie cez správcu software, je vhodné kombinovať aj terminál s príkazom „sudo apt-get autoremove“, lebo Vám tam ostane aj veľa pridružených balíčkov.

        Tiež sa pripájam k Viki, že možnosť odinštalácie pre programy je aj priamo v menu a som rád, že to spomenula. A po druhé, v rubrike je spomenuté pre začiatočníkov…

        To Vikina: Nič sa neboj slečna, a ak budeš mať postreh k článku, kľudne sa podeľ aj s nami. 🙂 Namiesto reakcii od autorov, že aj toto existuje, ale napríklad preto a preto to nie je dobré, mám skôr pocit, že to niektorí vzali osobne 🙂

        Prajem všetkým pekný deň 🙂

        • Satapouch říká:

          Z některých komentářů mám silný pocit, že ať napíši cokoliv, budu opět nařčen z nějakých osobních pohnutek. Jak sem mám napsat, že tomu tak není? Napsal jsem článek pro vás, pro uživatele, já z toho opravdu nic nemám, pochopte to už. Jako nikdo a nic na světě, ani já nejsem dokonalý a je jenom dobře, že se slušně podělíte se svými poznatky s ostatními. Jen mi prosím nepodsouvejte nějakou snahu o zviditelnění nebo obohacení, dost to odrazuje od další práce…..

          • Marek říká:

            To Satapouch: Ja som nikde nenapísal, že z toho niečo máte. Len si skúšam predstaviť užívateľa, napríklad Viktóriu, ktorá si článok prečítala a v komentári doplnila informáciu, že to ide aj inak, ako sú uvedené spôsoby. Namiesto toho, aby sa napísalo „Áno, ide to aj tak“ alebo „dobrý postreh“, veď nemôže každý vedieť všetko, sa tu objavili komentáre: „A co když program nebo balíček, který chci odinstalovat v menu jednoduše není?“ a „…a nedostanete se do tty8…“ (toto netvrdím, že je Váš komentár) Po takejto skúsenosti asi čitateľ, prieskumník Linuxu sa skôr bude báť niečo napísať, aby sa neocitol pod paľbou. Pri každom z uvedených spôsobov sa môže vyskytnúť chyba. Ale ako Vikina píše, je to jedna z možností.

            Na nikoho neútočím, práve naopak, pravidelne čítam Vaše články a skúšam, čo ma zaujme. A niekedy v komentároch sa objavia aj ďalšie typy a postupy, to sa mi na tejto stránke páči. Každý môže prispieť.

            Ak som sa niekoho nechtiac dotkol, tak sa úprimne ospravedlňujem. 🙁

          • Satapouch říká:

            Nevím jestli odpovídám tak, že se to nedá pochopit. Můj komentář nebyl naprosto proti nikomu zaměřen, natož proti Vikině. Přede mnou jí za postřeh pochválili už jiní, tak se nebudu opakovat. Napsal jsem jen jednoduchý protiargument, zrovna tak jako Bohatyr, a o tom snad je diskuze, nebo ne?
            A naopak, já už zde začínám mít obavy cokoliv napsat, okamžitou reakcí je totiž nařčení z arogance, napoleonských syndromů a nevím čeho ještě. Bohužel se kamsi vytratila úcta k názoru druhého, škoda. Alespoň ve světě Linuxu bychom se k tomu měli vrátit….

  4. To jsem ani nevěděla..:-) Pro mě je nejlepší ve Správci, či v Synapticu..ale terminál už jsem také zkoušela.
    Každopádně možnost přímo v menu je příjemná 🙂

  5. Kagkouro říká:

    Ano,nabídka z MENU přímo je,a je to klasické odinstalování.Je pouze v klasickém Menu,pokud někdo používá jiné,Configurable atd,tam není.
    Ale je to nejjeddnodušší a nejpohodlnější odinstalace.

  6. jastrab říká:

    Tiež najradšej riešim veci cez terminál, avšak ak som mal problém s balíkmi a ich porušenými závislosťami, tak neraz mi pomohol práve synaptic, kde sa mi podarilo opraviť veci, ktoré sa mi v termináli nepodarili (install -f a pod nepomohli :/)

    Inak spominanu vec s MENU, neviem či má aj Mate alebo len Cinnamon…

  7. Allconius říká:

    Bezva článek, já používám všechny způsoby:-)